Ριζικές ανακατατάξεις αναμένεται να βιώσει ο παγκόσμιος τραπεζικός τομέας τα επόμενα χρόνια, αφού πολλές fintechs έχουν ήδη αρχίσει να εδραιώνονται στην συνείδηση του κοινού και να αποκτούν όλο και περισσότερο μέρος της πίτας των τραπεζικών υπηρεσιών.

Σύμφωνα με το World Fintech Report 2021, που συντάσσεται από την CapGemini και την Efma, κατά τη διάρκεια της πανδημίας οι fintechs απέκτησαν μεγάλο προβάδισμα έναντι των τραπεζών, αφού το 51% είδαν τα κέρδη τους να αυξάνονται ραγδαία, μιας και οι τράπεζες «άργησαν» να προσφέρουν εξειδικευμένες ψηφιακές υπηρεσίες προσαρμοσμένες στην νέα πραγματικότητα της πανδημίας.

Η έκθεση αναφέρει πως πλέον οι τράπεζες περνούν στην «αντεπίθεση», αφού έχουν επιταχύνει την ψηφιοποίηση των προϊόντων και των υπηρεσιών τους, ελπίζοντας να ανακτήσουν το χαμένο έδαφος. Σε αυτή την προσπάθεια φαίνεται ότι έχουν συμμάχους τους πελάτες τους αφού, αν και δοκίμασαν την ευκολία των υπηρεσιών των fintechs, σε ποσοστό 68% δηλώνουν ότι εξακολουθούν να εμπιστεύονται περισσότερο τις παραδοσιακές τράπεζες, κυρίως ως προς την προστασία των δεδομένων τους.