Μια ελληνική εταιρία με έδρα το Λονδίνο προσπαθεί να εφαρμόσει στη χώρα μας αλλά και διεθνώς τη φιλοσοφία του DeFi (Decentralized Finance), γεφυρώνοντας τους κόσμους των FIAT και των κρυπτονομισμάτων, και τολμά να βάλει ψηλά τον πήχη, αξιοποιώντας τις δυνατότητες του blockchain.

Το motto, στο οποίο ομνύουν οι άνθρωποί της, λέει “Digital Money done right” κι αυτό από μόνο του σίγουρα αποτελεί σημαντική δέσμευση για το παρόν και το μέλλον της Excelon Financial Services, της ελληνικής χρηματοοικονομικής εταιρίας που, κοντεύοντας να κλείσει τρία χρόνια ζωής (ιδρύθηκε τον Ιούλιο του 2018), κάνει πλέον όλο και πιο αισθητή την παρουσία της στην αγορά.

Αξιοποιώντας την τεχνολογία και την τεχνογνωσία της βραβευμένης νεοφυούς PARKGURU, της πρώτης εφαρμογής blockchain στον χώρο της στάθμευσης αυτοκινήτων, με την οποία μοιράζεται αρκετά στελέχη, η Excelon προσφέρει πλέον ψηφιακό πορτοφόλι με πρόσβαση για παραδοσιακά νομίσματα (FIAT) με MasterCard / VISA, IBAN λογαριασμούς και ψηφιακά νομίσματα, με ισχυρή υπηρεσία ανταλλαγής (Crypto Exchange), και πορτοφόλι crypto.

Οι διεθνείς εγκρίσεις και άδειες προέρχονται από το Ηνωμένο Βασίλειο (FCA), την Εσθονία και την Κεντρική Τράπεζα της Λιθουανίας, ενώ -από πλευράς οικονομικών στοιχείων- η ίδια η εταιρία έδινε για το πρώτο τρίμηνο του 2021, 14.000 χρήστες και περίπου 0,7 Μ€ κύκλο εργασιών σε μηνιαία βάση.

Το οικοσύστημα συμπληρώνουν πολλές πρόσθετες υπηρεσίες, που όλες μπορούν να διεκπεραιωθούν τάχιστα μέσω κινητού τηλεφώνου, όπως επιχειρηματικοί λογαριασμοί, crypto Earn Deposits και Credit, μαζί με υπηρεσίες staking, cryptocash και cryptospend.

Η Excelon διαθέτει δικό της χρηστικό ψηφιακό νόμισμα, το XLON Coin, από τα τέλη Απριλίου, ενώ παράλληλα ανακοίνωσε το XLON Chain, στο πλαίσιο της πλατφόρμας ψηφιακών πληρωμών της και της προώθησης του blockchain στο οικοσύστημα χρηματοοικονομικών υπηρεσιών.

Βασισμένο στο Ethereum
Το XLON Chain βασίζεται στο Ethereum Blockchain με ορισμένες σημαντικές προσθήκες που βελτιώνουν σημαντικά την κλιμάκωση, την ταχύτητα, το κόστος, τη φιλικότητα στο περιβάλλον και την διακυβέρνηση. Ειδικά σ’ ό,τι αφορά στον “πράσινο” χαρακτήρα του, βασικό προνόμιο του XLON Chain είναι ότι η καθολική έγκριση των blocks βασίζεται στο Proof of Authority (PoA) για την παροχή ασφάλειας και εμπιστοσύνης, ελαχιστοποιώντας ταυτόχρονα τόσο τις ανάγκες υπολογιστικής ισχύος, όσο και την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας.

Επίσης, το XLON Blockchain Network διαφοροποιείται από τα περισσότερα blockchains σήμερα, προσφέροντας λειτουργίες κανονιστικής συμμόρφωσης, συμβατές με την επικείμενη υιοθέτηση των CBDC των οποίων την έκδοση ήδη δρομολογούν οι κεντρικές τράπεζες πολλών χωρών. Όπως μας εξήγησαν τα στελέχη της εταιρίας, το XLON CHAIN είναι ένα επόμενης γενιάς δημόσιο δίκτυο blockchain το οποίο δίνει τη δυνατότητα γρήγορων συναλλαγών σε παγκόσμιο επίπεδο ανάμεσα σε ανθρώπους και επιχειρήσεις.

Στα βασικά του χαρακτηριστικά περιλαμβάνονται η υψηλή ασφάλεια και αξιοπιστία (χάρη στην fault tolerance λογική), το χαμηλό κόστος των συναλλαγών, η ισοτιμία μεταξύ νέων και παλαιότερων μελών, η πολύ χαμηλή κατανάλωση ενέργειας σε σύγκριση με άλλα ενεργοβόρα blockchain, και η μεγάλη ευχρηστία του, ανεξάρτητα αν ο χρήστης είναι πελάτης, έμπορος, επενδυτής, ίδρυμα – πιστοποιητής συναλλαγών (Oracle), developer αποκεντρωμένων εφαρμογών (DApps), Block Validator ή “κρυπτωρύχος” (XLON Chain Miner).

Εποπτεία από Ίδρυμα
Το XLON Chain θα λειτουργεί και θα ελέγχεται από το Ίδρυμα XLON, του οποίου το διοικητικό συμβούλιο θα απαρτίζεται από μέλη με αποδεδειγμένη πολυετή εμπειρία στον χρηματοοικονομικό, τεχνολογικό, νομικό και ακαδημαϊκό κλάδο. Μ’ αυτό τον τρόπο, θα διασφαλίζεται η συνετή εκτέλεση της στρατηγικής της εταιρίας, σε καθεστώς πλήρους διαφάνειας.

To Ίδρυμα θα είναι, επίσης, ο στρατηγικός συνομιλητής των τραπεζών και των θεσμικών φορέων σε τομείς όπως η περαιτέρω ανάπτυξη των τεχνολογιών blockchain, ρυθμιστικά και νομοθετικά θέματα, η ασφάλεια και εγγύηση καταθέσεων σε ψηφιακά νομίσματα και οι όποιες παρεμβάσεις σ’ ό,τι αφορά στην εφαρμοστέα νομισματική πολιτική.

Το Ίδρυμα XLON θα εργαστεί επίσης για την ανάπτυξη συνεργασιών με την κοινότητα χρηστών, έχοντας ως στόχο  την ενίσχυση της χρήσης αποκεντρωμένων συναλλαγών και εφαρμογών, καθώς η εκπαίδευση και επιμόρφωση παραμένει πάντα ζητούμενο.

Γιώργος Κορωνιάς: Μεγάλη η πρόκληση
Ο πρόεδρος της Excelon, Γιώργος Κορωνιάς, πολύ γνωστός στον ελληνικό επιχειρηματικό κόσμο ήδη από τις αρχές της δεκαετίας του ’90, έχει να επιδείξει κινήσεις και ανοίγματα που συχνά ξαφνιάζουν.

Πώς βρεθήκατε σ’ αυτόν τον χώρο που, ναι μεν βασίζεται στην τεχνολογία, αλλά κλίνει περισσότερο προς την οικονομία;

Μ’ αυτή την ομάδα, που έχει προσφέρει και δημιουργήσει πολλά, γνωριζόμαστε χρόνια – υπάρχει σχέση αλληλοεκτίμησης και σεβασμού! Στις συζητήσεις μας βρέθηκε ένας κοινός τόπος, για να προσπαθήσουμε όλοι μαζί και να ωφεληθούν οι πελάτες μας. Προσωπικά, πηγαίνω πάντα με οδηγό ένα όραμα, όχι κάτι τετριμμένο, ακολουθώ πράγματα που κοιτάζουν μπροστά. Εδώ έχουμε κοιτάξει πολύ μπροστά, όμως υπάρχει πιά ένα σημείο ωριμότητας, όπου συναντώνται η καινοτομία, η αγορά, το όραμα και η τεχνολογική ικανότητα

Αυτό το σημείο ωριμότητας, ως προς τα crypto-assets πόσο ισχύει κάτι τέτοιο στην Ελλάδα;

Ίσως είναι λίγο νωρίς για την Ελλάδα, αλλά αυτή τη στιγμή η χώρα βρίσκεται σε αναγκαστικό μετασχηματισμό, λόγω του κορονοϊού, και της -σε μεγάλο βαθμό- διάλυσης του κοινωνικού ιστού. Ο καθένας βρέθηκε απομονωμένος στον χώρο του και χρειάστηκε να έλθουν οι τεχνολογίες να του δώσουν τα εργαλεία, ώστε να μπορέσει να συνεχίσει την κοινωνικότητά του σε όλες τις εκφάνσεις της – παιδεία, δουλειά, υγεία, σχέσεις…

Ξαφνικά, βλέπουμε ότι από ένα και μόνο γεγονός, τα πράγματα ανατρέπονται και μπαίνουμε σ’ έναν κόσμο πολύ διαφορετικό. Και στη χώρα μας, έχουμε πλέον συνειδητοποιήσει ότι θα πορευτούμε με την ψηφιακή τραπεζική – ακόμα και οι συνταξιούχοι, οι μη-ενεργοί, χρησιμοποιούν πλέον με άνεση ΑΤΜ, email, smartphones… όλα επιταχύνονται, άρα πρέπει να βρεθούν λύσεις. Η δική μας είναι πολύ εξιδεικευμένη, βέβαια – μεγάλη η πρόκληση!

Πώς βλέπετε την επόμενη ημέρα για την Excelon;

Είμαστε στο κατάλληλο σταυροδρόμι – όμως, επειδή το εγχείρημα δεν έχει περιορισμό στο αποτύπωμά του (έχουμε ενταχθεί πλέον στο παγκόσμιο παιχνίδι) τα επόμενα βήματα χρειάζονται τις αντίστοιχες ενισχύσεις, τεχνολογικές, κεφαλαιουχικές, σε ανθρώπινους πόρους, σε μέλη του advisory board, για να εξελίξουμε αυτά που έχουμε επιλέξει.

Η υλοποίηση εξαρτάται από μια σειρά παραμέτρων. Είμαστε στην πρωτοπορία των εξελίξεων στην τεχνολογία, τις εφαρμογές και τις υπηρεσίες…

Στη χώρα μας, έχουμε πλέον συνειδητοποιήσει ότι θα πορευτούμε με την ψηφιακή τραπεζική – όλοι πλέον χρησιμοποιούν smartphones. Όλα επιταχύνονται, άρα πρέπει να βρεθούν λύσεις.
Γιώργος Κορωνιάς, Πρόεδρος Excelon