Ένας από τους πιο «καυτούς» τομείς, από πλευράς δραστηριότητας, ενδιαφέροντος και προοπτικών, στο χώρο των χρηματοοικονομικών, είναι -πέρα από κάθε αμφιβολία- οι Fintech. Οι μικρές, ευέλικτες, καινοτόμες εταιρείες οι οποίες έρχονται να προσφέρουν δόκιμες λύσεις εκεί όπου οι μεγαλύτερες (κι ας μη μιλήσουμε για τους «δεινόσαυρους») εταιρείες του κλάδου συχνά αντιμετωπίζουν προβλήματα προσαρμογής και «καθαρής» σκέψης, την ώρα που οι ανάγκες -πιο σωστά, οι απαιτήσεις- των πελατών τους αυξάνουν κατακόρυφα.

Έτσι, οι συνέργειες και οι εξαγορές προβάλλουν ως η πλέον προφανής λύση, που εξασφαλίζει -πάντα υπό κατάλληλες προϋποθέσεις- το μέλλον και των δυο πλευρών: των πρώτων, γιατί από μικροί μεγαλώνουν, εντάσσονται σε μεγαλύτερους οργανισμούς κι έχουν την ευκαιρία να υλοποιήσουν σε μεγάλη κλίμακα τα προϊόντα και τις υπηρεσίες που δημιούργησαν, και των δεύτερων, επειδή «μπολιάζονται» με φρέσκες ιδέες, ανανεώνονται και μπορούν να ατενίζουν την εποχή της νέας κανονικότητας με μεγαλύτερη αισιοδοξία. Κι αυτά δεν τα λέμε εμείς, αλλά αποδεικνύονται από νούμερα, τα αδιάψευστα στοιχεία της αγοράς. Σύμφωνα με την εξαμηνιαία έκθεση της KPMG ”Pulse of Fintech” για το β’ εξάμηνο του 2021, που ερευνά τις τάσεις των παγκόσμιων επενδύσεων σε Fintech, η συνολική παγκόσμια χρηματοδότησή τους μέσω M&A, PE και VC ανήλθε το 2021 στα 210 δισ.$ αφού στη διάρκεια της περσινής χρονιάς σημειώθηκε ρεκόρ 5.684 συμφωνιών. Η χρηματοδότηση των Fintech κατά το β’ εξάμηνο αντιστοιχούσε σε 101 δισ. $ επί του συνόλου, σημειώνοντας μικρή πτώση έναντι των 109 δισ.$ του α’ εξαμήνου.

Ευρύτατος καταμερισμός
Οι συνολικές επενδύσεις σε Fintech στην αμερικανική ήπειρο άγγιξαν τα 105 δισ. $ το 2021, σημειώνοντας και ρεκόρ 64,5 δισ. $ χρηματοδότησης από VC. Τα 88 δισ. $ της συνολικής χρηματοδότησης και 52,7 δισ. $ της χρηματοδότησης VC προήλθαν από τις ΗΠΑ. Η περιοχή Ευρώπης, Μέσης Ανατολής & Αφρικής κατέγραψε επενδύσεις σε Fintech ύψους 77 δισ. $ το 2021, συμπεριλαμβανομένου και νέου ρεκόρ 31,1 δισ. $ σε χρηματοδότηση από VC, ενώ οι επενδύσεις σε Fintech στην περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού σχεδόν διπλασιάστηκαν– από τα 14,7 δισ. $ το 2020 στα 27,5 δισ. το 2021.

Οι μεγαλύτερες συμφωνίες στις Fintech, στο β’ εξάμηνο του 2021, περιλαμβάνουν την εξαγορά ύψους 9,2 δισ.$ της δανικής εταιρείας επεξεργασίας πληρωμών Nets από την ιταλική Nexi, τη συγχώνευση αξίας 3,75 δισ. $ της Calypso Technology, μιας πλατφόρμας Fintech στο cloud, και της AxiomSL, εταιρείας κανονιστικής τεχνολογίας (regtech), για τη δημιουργία της Adenza στις ΗΠΑ, και την εξαγορά έναντι 2,7 δισ. $ της ιαπωνικής Paidy από την PayPal. Στο β’ εξάμηνο του 2021 καταγράφηκαν επίσης τέσσερις γύροι χρηματοδότησης VC ύψους άνω του 1 δισ. $, συμπεριλαμβανομένης της άντλησης 2 δισ. $ από την Generate στις ΗΠΑ, US$ 1,1 δισ. από την Nubank με έδρα τη Βραζιλία, 1,1 δισ. $ από την Chima στις ΗΠΑ και 1 δισ. $ από την FTX, στις Μπαχάμες.

Οι πληρωμές στο επίκεντρο
Ο τομέας των πληρωμών συνέχισε να προσελκύει τη μεγαλύτερη χρηματοδότηση μεταξύ των επιμέρους τομέων του Fintech, με επενδύσεις ύψους 51,7 δισ. $ παγκοσμίως το 2021, σημειώνοντας σημαντική άνοδο από τα 29,1 δισ. του 2020. Το αυξανόμενο κύμα ενδιαφέροντος για τομείς όπως το BNPL (Buy Now Pay Later) και λύσεις που υιοθετούν τα embedded banking και open banking, βοήθησε στη διατήρηση της δυναμικής των πληρωμών. Το blockchain και τα κρυπτονομίσματα προσέλκυσαν έντονο ενδιαφέρον, με ρεκόρ επενδύσεων ύψους 30,2 δισ. $ σημειώνοντας άνοδο από τα US$ 5,5 δισ. το 2020 και υπετριπλασιάζοντας το προηγούμενο ρεκόρ των 8,2 δισ. $ που καταγράφηκε το 2018. Ρεκόρ επενδύσεων, επίσης σημειώθηκε στους τομείς της κυβερνοασφάλειας (4,85 δισ. $) και του Wealthtech (1,62 δισ. $).

Ευλόγως θετικά ήταν και τα καταληκτικά σχόλια των ερευνητών. «Το 2021 υπήρξε μια απίστευτα καλή χρονιά για την αγορά του Fintech παγκοσμίως, με ρεκόρ συμφωνιών σε όλους τους τομείς» τόνισε ο Anton Ruddenklau, Global Fintech Leader της KPMG International. «Βλέπουμε πρωτοφανές ενδιαφέρον για τις εταιρείες Fintech, με χρηματοδότηση-ρεκόρ σε τομείς όπως το blockchain και τα κρυπτονομίσματα, η κυβερνοασφάλεια και το wealthtech, ενώ οι πληρωμές παραμένουν σημαντική κινητήρια δύναμη για τη δραστηριότητα στο Fintech, με τον τομέα να διευρύνεται σε καθημερινή βάση».

Κρατάνε γερά οι εξαγορές
Κι όπως προείπαμε, ένα από τα πιο χαρακτηριστικά συμπτώματα της εποχής, είναι οι εξαγορές Fintech από μεγαλύτερες και κατεστημένες εταιρείες του χώρου, με στόχο win-win λύσεις και συμπόρευση στη νέα εποχή. Σύμφωνα με την έκθεση της KPMG, έπειτα από ένα χαμηλό επταετίας των μόλις 10,7 δισ. $ το 2020 (έφταιγε, άραγε, η αβεβαιότητα λόγω της πανδημίας;), η αξία των διασυνοριακών συμφωνιών M&A στο Fintech υπερτριπλασιάστηκε πέρυσι σε ετήσια βάση, αγγίζοντας τα 36,2 δισ. $. Ο αριθμός των διασυνοριακών συμφωνιών M&A, επίσης, ανήλθε σε πρωτοφανές υψηλό 275 συμφωνιών, στη διάρκεια του χρόνου. Τόσο το α’ όσο και το β’ εξάμηνο του 2021 σημειώθηκε έντονη δραστηριότητα. Στη διάρκεια του α’ εξαμήνου του 2021, το Χρηματιστήριο του Λονδίνου εξαγόρασε την Refinitiv με έδρα τις ΗΠΑ έναντι 14,8 δισ. $ και το αμερικανικό Nasdaq εξαγόρασε την καναδική Verafin έναντι US$ 2,7 δισ., ενώ στο β’ εξάμηνο του 2021, εκτός από την εξαγορά της δανικής Nets από την ιταλική Nexi έναντι 9,2 δισ. $, είχαμε και εκείνη της ιαπωνικής Paidy από την PayPal, έναντι 2,7 δισ. $.

Μάλιστα, οι ερευνητές της KPMG θεωρούν ότι αυτή η τάση όχι μόνο θα συνεχιστεί φέτος, αλλά ενδέχεται να ενισχυθεί ακόμα περισσότερο. Η πρόβλεψή τους είναι πως οι επενδύσεις σε Fintech αναμένεται να παραμείνουν εξαιρετικά δυναμικές, με περισσότερη δραστηριότητα σε λιγότερο αναπτυγμένες αγορές Fintech, όπως η Αφρική, η Νοτιοανατολική Ασία και η Λατινική Αμερική. Η δραστηριότητα M&A επίσης αναμένεται να αυξηθεί, με τις αξίες των συμφωνιών να μεγεθύνονται καθώς τόσο οι μεγάλες εταιρείες, όσο και οι Fintech έχουν πάγιο στόχο την ανάπτυξη και την κλιμάκωση. Αναμένεται, επίσης, αυξανόμενο ενδιαφέρον για λύσεις ESG, με επίκεντρο τις Fintech και λύσεις ικανές να ανταποκριθούν στην ανάγκη για εκσυγχρονισμό των βασικών τραπεζικών πλατφορμών. Τέλος, θεωρούν ότι θα υπάρξει κι ένας αυξανόμενος αριθμός Fintech οι οποίες επιδιώκουν να ξεχωρίσουν ως εταιρείες δεδομένων, και όχι απλά ως Fintech.

State of Fintech, παρομοίως
Ανάλογα (αν και όχι ακριβώς τα ίδια) είναι και τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η δραστήρια εταιρία ερευνών CB Insights Research, στο πλαίσιο της δικής της έκθεσης State of Fintech 2021, η οποία μάλιστα δίνει και μερικά επιπλέον ευρήματα και αποτελέσματα συγκρίσεων, όπως πχ. ότι σε Fintech κατέληξε πέρυσι το 1 $ για κάθε 5 $ επενδύσεις από VCs, παγκοσμίως. Στα σχετικά διαγράμματα, δηλωτικά της αύξησης των επενδύσεων σε Fintech, στη διάρκεια του 2021, φαίνεται καθαρά ο υπερδιπλασιασμός τους, από τα 49 δις $ του 2020 στα 131,5 δις $ το 2021, ήτοι αύξηση κατά ποσοστό 168%, που μάλιστα -κατά τους ερευνητές- εκτείνεται σ’ όλους τους τομείς κι όλα τα γεωγραφικά μήκη και πλάτη.

Μένει να δούμε, λοιπόν, αν αυτή η ισχυρή αυξητική τάση θα συνεχιστεί και φέτος με την ίδια ορμή…