Tα πρώτα Digital Finance Awards δίνουν επιτέλους βήμα στο tech in finance, σε μια εποχή που ο ψηφιακός μετασχηματισμός είναι το ζητούμενο για την αναπτυξιακή πορεία των χρηματοοικονομικών οργανισμών.

Πριν από αρκετά χρόνια δεν ήξερα καν τι είναι το FinTech. Αλλά νομίζω ούτε η ίδια η χρηματοοικονομική αγορά το είχε λάβει σοβαρά υπόψη. Θυμάμαι κάπου στις αρχές του 2012 είχα παρακολουθήσει μια ομιλία – από αυτές που θεωρητικά σε εμπνέουν για μεγάλες αποφάσεις της ζωής αλλά τις ξεχνάς αμέσως με το πρώτο μήνυμα που θα σου έρθει στο κινητό – όπου ένας ούτε 25 χρονών άνθρωπος, είχε βγει και είχε μιλήσει για τα legacy (τα ποια;) συστήματα των τραπεζών και πώς αυτά θα αντικατασταθούν με αυτοματοποιημένα συστήματα Τεχνητής Νοημοσύνης.
Πολλές δύσκολες λέξεις στα 30 λεπτά που διήρκησε ο ομιλία του, αλλά με είχε συνεπάρει ο ενθουσιασμός του. Μερικά χρόνια και ένα μεταπτυχιακό στο finance αργότερα, βρέθηκα στο Λονδίνο να έχω μόλις προσληφθεί σε ένα από τα παλαιότερα, εγκυρότερα και μεγαλύτερα B2B περιοδικά, το Waters Technology, που είχε ως βασικό αντικείμενο την capital markets technology. Εκεί να δείτε δύσκολες λέξεις! Έπρεπε να συντονιστώ με ορολογίες FinTech σε μια γλώσσα που δεν ήταν η μητρική μου, αλλά αυτό είναι ένα προσωπικό δράμα που ναι μεν κατάφερα να το ξεπεράσω επιτυχώς, παρ’ όλα αυτά δεν είναι το ζητούμενο αυτού του άρθρου.

Σε αυτή τη δουλειά λοιπόν συνειδητοποίησα πως το FinTech δεν είναι απλά ένα trend, ένα πυροτέχνημα ή μια ακόμα jargon που τη χρησιμοποιεί κάποιος για να παρουσιάζεται ως προοδευτικός και ενημερωμένος. Είναι ένας τομέας που διαδραματίζει καταλυτικό ρόλο στο πώς αναπτύσσονται τα επιχειρηματικά μοντέλα των οργανισμών και πώς επαναπροσδιορίζεται η σχέση τους με το πελατολόγιο τους. Με τα χρόνια αγάπησα πολύ το FinTech. Γιατί μου έδειξε το δρόμο για την πραγματική καινοτομία, ξεριζώνοντας αντιλήψεις χρόνων για το χρηματοοικονομικό σύστημα, αλλά και γιατί μου (απ)έδειξε χωρίς πολύ κόπο ή εντυπωσιασμούς πως μπορεί να υπάρξει ένας πιο εύκολος, υγιής και δημοκρατικός επιχειρηματικός κόσμος, που θα αποφέρει πολλαπλά οφέλη τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για την κοινωνία.

Φυσικά, επειδή βρισκόμαστε «στα χρόνια της υπομονής», αλλά και των ριζικών μεταμορφώσεων στην αγορά, λόγω και της αναπάντεχης πανδημίας, το γεγονός ότι στην Ελλάδα υπάρχει το Digital Finance, ένα μέσο που παίρνει το tech in finance και του δίνει την αξία και τη θέση που του αρμόζουν, είναι από μόνο του ένα ενθαρρυντικό στοιχείο για την πρόοδο που σημειώνει ο χρηματοοικονομικός τομέας της χώρας.

Ωστόσο, ήρθε, πολύ οργανικά και φυσικά, η ώρα, πέραν της κοινότητας που επιχειρούμε να αναδείξουμε εδώ μέσα από τη θεματολογία μας, να βραβεύσουμε και όσους στην πράξη καινοτομούν για το καλό των επιχειρήσεων και των πελατών τους. Τα Digital Finance Awards λοιπόν έρχονται και επίσημα, τα πρώτα του είδους, για να μπορέσουν τράπεζες, ασφαλιστικοί οργανισμοί, επενδυτές αλλά και σύσσωμο το FinTech οικοσύστημα να συνειδητοποιήσει τα μέχρι στιγμής επιτεύγματα του. Πιστεύουμε ότι μια τέτοια αναγνώριση θα ενισχύσει τους δεσμούς του FinTech και θα αποτελέσει μοχλό περαιτέρω ανάπτυξης για έναν τομέα που το χρηματοοικονομικό σύστημα έχει τόσο ανάγκη.