Η χώρα μας εντάχθηκε πρόσφατα στο ευρύ οικοσύστημα της - ήδη ελληνοποιημένης - πλατφόρμας συναλλαγών Freedom 24, η οποία επιτρέπει στους «πιστούς» της να συμμετέχουν ακόμα και με μικρά ποσά σε δημόσιες προσφορές αμερικανικών και ευρωπαϊκών εταιριών και να κάνουν συναλλαγές σε ξένα χρηματιστήρια αποκλειστικά με online διαδικασίες.

Γιατί διαλέξατε την Ελλάδα, για να ανοίξετε το επόμενο γραφείο σας στην Ευρώπη;» ρώτησα τα κορυφαία στελέχη της Freedom Finance, μόλις άναψε το πράσινο φως για την υποβολή ερωτήσεων, στους δημοσιογράφους που καλύπταμε την πρώτη συνέντευξη Τύπου, στα τέλη Ιουνίου, με αφορμή αυτήν ακριβώς την πρωτοβουλία εκ μέρους τους. «Γιατί όχι την Ελλάδα;» μου αντιγύρισε, χαμογελώντας, την ερώτηση ο Χρήστος Γεωργίου, πρώτος επικεφαλής αυτού του γραφείου, όπως κι εκείνου της Κύπρου, που άνοιξε νωρίτερα. Για να συμπληρώσει αμέσως με περισσότερες πληροφορίες για τη βαθιά αγάπη τους προς τη χώρα μας, τη σπουδαία σχέση τους με την ελληνική κοινότητα χρηστών (ήδη, η πλατφόρμα τους «μετράει» περισσότερους από 5000 Έλληνες-μέλη) η οποία χρειάζεται χρόνια καλλιέργειας για να ευδοκιμήσει, πάντα σε συνδυασμό με τη γνώση –«μακριά από εμάς το gambling…» τόνισε χαρακτηριστικά- και προσφέρει ίσες (δημοκρατικές) δυνατότητες πρόσβασης σε όλους.
Να ‘μαστε, λοιπόν, με έναν σημαντικό παίκτη της παγκόσμιας αγοράς online trading στην Αθήνα, έστω κι αν δεν έχει αποκτήσει ακόμα μόνιμη στέγη. Γεγονός πρώτο: Η Freedom Finance Europe Ltd ανακοίνωσε το άνοιγμα γραφείου στην Ελλάδα και τον εξελληνισμό της πλατφόρμας Freedom24, ώστε “ο σημαντικά αυξανόμενος αριθμός πελατών της στην ελληνική αγορά να είναι πλέον σε θέση να τη χρησιμοποιεί στην ελληνική γλώσσα, αλλά και να έχει πληρέστερη υποστήριξη από το ελληνικό γραφείο της εταιρείας”. Γεγονός δεύτερο: Μέσω της Freedom24, η Freedom Finance προσφέρει στο ελληνικό κοινό ένα ολοκληρωμένο χαρτοφυλάκιο επενδυτικών υπηρεσιών στο οποίο περιλαμβάνεται και κάτι μοναδικό: η δυνατότητα συμμετοχής επενδυτών και μικροεπενδυτών σε δημόσιες προσφορές (IPOs) αμερικανικών και ευρωπαϊκών εταιρειών αποκλειστικά με online διαδικασίες, ακόμη και με το ελάχιστο ποσό των 2.000 δολαρίων.
Μέχρι τώρα, μόνο μεγάλοι επενδυτές με κεφαλαιακά διαθέσιμα εκατομμυρίων δολαρίων είχαν δυνατότητα συμμετοχής σε δημόσιες προσφορές. Αντίθετα, η συντριπτική πλειονότητα των ιδιωτών επενδυτών στην ΕΕ μπορούσε να αγοράσει μετοχές μιας νέας υπό εισαγωγή εταιρείας, μόνο μετά την έναρξη διαπραγμάτευσης των μετοχών της στο χρηματιστήριο, συχνότατα σε υψηλότερη τιμή. Κάτι που έδινε σημαντικό συγκριτικό πλεονέκτημα στα μεγάλα κεφάλαια
που λαμβάνουν εκ των προτέρων θέση σε μια IPO.

Ποια είναι η Freedom Finance
Η Freedom Finance θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους online brokers στον κόσμο. Η μητρική της, Freedom Holding Corp., είναι εισηγμένη στο αμερικανικό χρηματιστήριο NASDAQ, έχει κεφαλαιοποίηση περίπου 3,5 δις. ευρώ και περισσότερους από 295.000 πελάτες παγκοσμίως. Το όραμά της είναι «να προσφέρει πάντα την καλύτερη εξυπηρέτηση και τις πιο ευνοϊκές συνθήκες, από την πρώτη στιγμή της επενδυτικής δραστηριότητας των πελατών μας».
Κάνοντας έναρξη των δραστηριοτήτων της στην Ευρώπη το 2015, η Freedom Finance είχε να επιδείξει μόλις πέντε χρόνια αργότερα, το 2020, περισσότερα από 10 εκατ. συναλλαγές μέσω της πλατφόρμας Freedom24. Επόμενος στόχος -όπως τόνισαν τόσο ο κ. Γεωργίου, όσο και ο συνιδρυτής και CEO της Freedom Holding Corp., Timur Turlov- είναι «η δημιουργία νέων τοπικών γραφείων σε διάφορα σημεία ανά τον κόσμο, για να προσφέρουν πιο ολοκληρωμένη εξυπηρέτηση, στους ολοένα αυξανόμενους πελάτες της πλατφόρμας, μέσω της σχεδιαζόμενης επέκτασης των προσφερόμενων υπηρεσιών και της εξυπηρέτησης σε πολλαπλές γλώσσες».
Η Freedom Finance Europe Ltd είναι η ευρωπαϊκή θυγατρική της Freedom Holding Corp,. ομίλου που περιλαμβάνει -μεταξύ άλλων- δυο τράπεζες, δυο ασφαλιστικές και πέντε χρηματοοικονομικές εταιρίες, και είναι ενεργό μέλος της Ένωσης Χρηματοοικονομικών Αγορών στην Ευρώπη (AFME). Μέσω της πλατφόρμας συναλλαγών Freedom24.com, προσφέρει άμεση πρόσβαση στις συναλλαγές των μεγαλύτερων χρηματιστηρίων της αμερικανικής, ευρωπαϊκής, ρωσικής και ασιατικής αγοράς. Εκτός από την καθημερινή δυνατότητα επένδυσης σε μετοχές, η Freedom24 προσφέρει, επίσης, πρόσβαση σε Δημόσιες Εγγραφές (IPO), με υψηλή δυναμική ανάπτυξης, εξυπηρετώντας με επιτυχία επενδυτές από 35 χώρες.
Σύμφωνα με πληροφορίες από την ιστοσελίδα της πλατφόρμας, από το 2012 ως τις μέρες μας 230 IPOs έχουν προταθεί από τους αναλυτές της Freedom Finance, οι οποίες είχαν μέση απόδοση 67% στο τέλος της περιόδου υποχρεωτικού «κλειδώματος».

Πώς μπορεί να γίνει αυτό;
Οι περισσότεροι από 200 αναλυτές αγορών της εταιρείας επιλέγουν -κατά τη γνώμη τους και σύμφωνα με την εμπειρία τους- κάποιες πολλά υποσχόμενες IPO. Οι ενδιαφερόμενοι πελάτες ενημερώνονται εγκαίρως και τους αποστέλλεται υλικό με προτάσεις και συμβουλές. Καθένας υποβάλλει στον προσωπικό λογαριασμό του εντολή συναλλαγής, ώστε να αγοραστούν οι τίτλοι του εκδότη για κάποιο επιθυμητό ποσό. Η πλατφόρμα δημιουργεί συνολική αίτηση και τη στέλνει στον ανάδοχο.Συνήθως, με τη έναρξη της δημόσιας συναλλαγής στο χρηματιστήριο, η αξία των μετοχών αυξάνει, για όσους δεν συμμετείχαν στην IPO. Ξεκινά το lock-up, η 93ήμερη απαγόρευση πώλησης μετοχών που αγοράστηκαν κατά την IPO – στην περίοδο αυτή, οι ήδη αγοραστές μπορούν να «κλειδώσουν» την τιμή, χρησιμοποιώντας προθεσμιακό συμβόλαιο, με κόστος 10-15% της τρέχουσας τιμής της μετοχής. Όταν αυτή λήξει, οι αγοραστές μπορούν είτε να διαθέσουν τις μετοχές τους αποκομίζοντας τα κέρδη τους είτε να τις κρατήσουν στο χαρτοφυλάκιό τους, λαμβάνοντας και το ανάλογο μέρισμα, όποτε αυτό διανέμεται. Προφανώς, εδώ χρειάζεται συνετή επένδυση και διαφοροποίηση του χαρτοφυλακίου, ώστε ο κίνδυνος απωλειών να ελαχιστοποιείται. Μέσω της ίδιας πλατφόρμας, οι χρήστες έχουν δυνατότητα online αγοράς μετοχών 24 ώρες / ημέρα και 7 ημέρες / εβδομάδα, χωρίς όριο αγορών, βάζοντας όσες θέλουν το «καλάθι» τους και πληρώνοντας με την πιστωτική κάρτα τους. Οι αναλυτές της Freedom Finance και δεκάδων άλλων τραπεζών προσφέρουν τις συμβουλές τους, με βάση τη δυνατότητα ανάπτυξης κάθε μετοχής, παράλληλα με τα αναγκαία εργαλεία και κάθε λογής υποστήριξη. Τις πρώτες 30 ημέρες οι συναλλαγές είναι χωρίς προμήθεια – στη συνέχεια, υπάρχει προμήθεια λίγων cents ανά μετοχή, η οποία αποκλιμακώνεται ανάλογα με τον όγκο της συναλλαγής.

Οι προοπτικές της Ελλάδας
Μιλώντας για την επέκτασή τους στην Ελλάδα, ο κ. Tourlov τη χαρακτήρισε μια ακόμα «πύλη» (Gateway), έτοιμη να υποδεχτεί πλήθος επενδυτών και να συμβάλει στην ανάπτυξη της Freedom Finance, που σημειώνεται με γοργό ρυθμό. Για να συμπληρώσει ο κ. Γεωργίου ότι, χάρη στην ιδιαίτερα αποτελεσματική και state of the art πλατφόρμα τους, οι Ευρωπαίοι επενδυτές δεν έχουν πλέον τίποτα να ζηλέψουν από τους Αμερικανούς. Εξειδικεύοντας για το γραφείο της Ελλάδας, ο επικεφαλής του υπογράμμισε ότι ξεκινάει με 6-7 εργαζομένους, όλους Έλληνες, ενώ σύντομα θα δημιουργηθούν και νέες θέσεις εργασίας. Για να προσθέσει πως, μέσω του τοπικού γραφείου υποστήριξης, οι Έλληνες επενδυτές θα έχουν άμεση πρόσβαση στη γλώσσα τους όχι μόνο στις υπηρεσίες ενός one-stop-shop για online trading, αλλά και στη γνώση και τη εμπειρία που η Freedom Finance έχει συλλέξει από άλλες αγορές, στα 12 χρόνια της λειτουργίας της.