Η βραβευμένη ελληνική startup, Linked Business, ξεκίνησε με έργο της κάτι εντελώς αντίθετο με την ελληνική λογική. Να μετατρέψει μια χαώδη κατάσταση των επιχειρηματικών δεδομένων της χώρας σε σύγχρονο και αποτελεσματικό εργαλείο επιχειρηματικής ανάπτυξης.

Η βραβευμένη πλατφόρμα της Linked Business -πήρε το 1o Βραβείο καινοτομίας της Εθνικής Τράπεζας το 2019- προσφέρει τα πιο αποτελεσματικά B2B Sales leads από το σύνολο των ενεργών επιχειρήσεων της χώρας. Παρέχει άμεση, πλήρη, και στοχευμένη τμηματοποίηση με βάση την δραστηριότητα και την γεωγραφία των επιχειρήσεων, βασισμένη στην αξιοποίηση των ανοιχτών δεδομένων, με την χρήση των τεχνολογιών των Big Data και της Artificial Intelligence.

Οι διαθέσιμες υπηρεσίες της αφορούν εν γένει το Corporate’s asset tracing, Due Diligence & Compliance, Systemic KYC, Focused Β2Β campaigns, Market analysis, Business Digital Onboarding, Master data cleansing και Internal audit controls και έχουν ήδη προσελκύσει ως πελάτες μια σειρά από αναγνωρισμένες επιχειρήσεις, όπως η Εθνική Τράπεζα, η Τράπεζα Πειραιώς, η Loreal, η PwC, η Deloitte, η 3Ε, η ΕΥΔΑΠ και η CNL Capital.

Μιλώντας όμως με τον Μιχάλη Βαφόπουλο, ιδρυτή και διευθύνων σύμβουλο της Linked Business AE, του ζητάμε κάτι που θεωρούμε ακόμα πιο δύσκολο…

Πώς εξηγείτε το αντικείμενο σας σε κάποιον εκτός της αγοράς τεχνολογίας ή άσχετο με τα big data;

Το νερό της βροχής είναι πόσιμο, αλλά προτιμούμε την βρύση μας ή ένα εμφιαλωμένο μπουκάλι νερού, από το να στρέψουμε το κεφάλι μας στον ουρανό. Αντίστοιχα, από την πληθώρα ανοιχτών δεδομένων για τις επιχειρήσεις εμείς τα επιλέγουμε, τα επεξεργαζόμαστε και τα πακετάρουμε σε χρήσιμες “πόσιμες” υπηρεσίες. Άλλωστε, το υπαρξιακό ερώτημα “Ποιοί και πού είναι οι πελάτες μου;” είναι τόσο παλιό όσο και οι εταιρείες, μα πάντα τόσο επίκαιρο για όλους μας.

Το ότι αλλάξαμε απλά τεχνολογία, δεν αλλάζει το ερώτημα, αλλά την αποτελεσματικότητα των λύσεων. Έτσι λοιπόν, εμείς απαντάμε πολύ ξεκάθαρα. Ξέρουμε πολύ καλά όλες τις εταιρείες της χώρας και σας βοηθάμε να βρείτε ποια είναι ουσιαστικά η αγορά σας και με ποιες από τις εταιρείες της αγοράς αυτής αξίζει να συνεργαστείτε.

Πώς προέκυψε η ιδέα πίσω από την Linked Business;

Μιχάλης Βαφόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος, Linked Business
Το οικοσύστημα των s fintechs στην Ελλάδα ωριμάζει και εξελίσσεται, προσφέροντας καλύτερες ευκαιρίες για τους μετόχους του. Η πραγματική επιτυχία θα μετρηθεί όταν περισσότεροι νέοι επιστήμονες και ιδιώτες επενδυτές ενεργοποιηθούν

Για μια σειρά ετών βίωσα την συναρπαστική εμπειρία να συνεργαστώ με τον εφευρέτη του Web, Sir Tim Berners-Lee και την ομάδα του σχετικά με την μελέτη της οικονομίας του Διαδικτύου. Και ένα από τα πράγματα που αποκόμισα είναι η αναγνώριση της αξίας των ανοιχτών δεδομένων για την κοινωνία και την οικονομία. Δηλαδή, πόσο σημαντικό είναι να υπάρχει επίσημη και ανοιχτά διαθέσιμη πληροφόρηση προς όλους, σε τομείς όπως οι εταιρείες και η συμπεριφορά τους. Για παράδειγμα, σε ποιους ανήκει μια εταιρεία και αν έχει λάβει δημόσιο χρήμα ή αν έχει τιμωρηθεί με πρόστιμο. Πάνω σε αυτή την βάση αποφάσισα να συνεισφέρω στην ψηφιακή μετάβαση της χώρας μας, με την παροχή υπηρεσιών έξυπνης επιχειρηματικής πληροφόρησης.

Ποια η μέχρι τώρα πορεία της Linked Business;

H Linked Business ιδρύθηκε το 2018 από διεθνώς αναγνωρισμένους ερευνητές του Ερευνητικού Κέντρου “Δημόκριτος” και στεγάζεται στο Τεχνολογικό του Πάρκο. Tο 2021 εισχώρησε με μειοψηφικό μερίδιο η Qualco SA, ως στρατηγικός επενδυτής, η οποία, εκτός της μεσοπρόθεσμης κεφαλαιακής επάρκειας, φέρνει πληθώρα συνεργειών σε επίπεδο πελατών, προϊόντων και διεθνούς γεωγραφικής επέκτασης. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Qualco με τη σειρά της έχει ως μέτοχο μειοψηφίας την Pimco, την μεγαλύτερη εταιρεία asset management παγκοσμίως.

Ποια η σχέση σας με το Δημόκριτο; Είναι ενδεικτική των σχέσεων εκπαιδευτικών /ερευνητικών ιδρυμάτων και αγοράς στη χώρα;

Την ιδέα της Linked Business την συνέλαβα την εποχή που ήμουν συνεργαζόμενος ερευνητής του Ερευνητικού Κέντρου “Δημόκριτος” και με την ομάδα μου συνεργαζόμαστε σε ευρωπαϊκά ερευνητικά έργα για την αξιοποίηση των ανοιχτών δεδομένων από τις επιχειρήσεις. Οι άνθρωποι του Δημόκριτου με ενθάρρυναν να ξεκινήσω την Linked Business και μέχρι σήμερα έχουμε μια εξαιρετικά επιτυχημένη συνεργασία.

Ποιες οι βασικότερες ανάγκες που έρχεστε να καλύψετε και σε ποιους τομείς;

Στην Linked Business απαντάμε ένα διαχρονικό ερώτημα: “Ποιοί και πού είναι οι πελάτες μου;”. Το πρώτο μας προϊόν προσφέρει έξυπνη πληροφόρηση κυρίως σε επιχειρήσεις με εκτεταμένο Β2Β δίκτυο. Για παράδειγμα, σε μια βιομηχανία παραγωγής αναψυκτικών, καφέ ή τροφίμων παρέχουμε όλους τους δυνητικούς πελάτες της, όπως αναψυκτήρια, περίπτερα, ξενοδοχεία, αρτοποιεία κλπ. τόσο σε διαδραστική λίστα όσο και πάνω σε χάρτη στις ταμπλέτες των πωλητών της. Το δεύτερο προϊόν μας παρέχει το αναλυτικό προφίλ μιας επιχείρησης (Know Your Business) σχετικά με την διοίκηση, την ιδιοκτησία, τις ροές του δημόσιου χρήματος (προμήθειες και επιδοτήσεις) και τα πιθανά δυσμενή εταιρικά γεγονότα (πχ. πλειστηριασμοί ή οφειλές προς το δημόσιο). Οι πελάτες μας είναι σύμβουλοι επιχειρήσεων, χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί, καθώς και μεγάλες επιχειρήσεις οι οποίες έχουν αυξημένες ανάγκες για εσωτερικό έλεγχο και digital business onboarding.

Big Data σε Μικρή Χώρα

Ασχολείστε με Big Data σε μια μικρή χώρα, για χρόνια πίσω από τις τεχνολογικές εξελίξεις. Πώς είναι να προσπαθείτε να εφαρμόσετε τεχνολογίες αιχμής σε μια χώρα που παραδοσιακά είναι πίσω από τους πρωτοπόρους της τεχνολογίας;

Η πλατφόρμα της Linked Business απαντά επιτυχημένα το διαχρονικό ερώτημα: “Ποιοί και πού είναι οι πελάτες μου;” μέσα από την πλοήγηση σε διαδραστικό χάρτη

Έχουμε συναντήσει μια σειρά από δυσκολίες οι οποίες οφείλονται κυρίως στην έλλειψη κουλτούρας δημοσίων μητρώων, για τα βασικά γεγονότα της ανθρώπινης ύπαρξης, καθώς και η απέχθεια της διοίκησης στις ανοιχτές διαδικασίες. Στην τελευταία δεκαετία, μαζί με άλλες ομάδες ερευνητών και φορέων (πχ τον Οργανισμό Ανοιχτών Τεχνολογιών), έχουμε καταφέρει να δημιουργήσουμε ένα σημαντικό υπόβαθρο ανοιχτού περιεχομένου και τεχνολογίας. Οι νέοι άνθρωποι πειραματίζονται σε αυτό το πεδίο και ευελπιστούμε να αγκαλιάσουν μαζικά την ιδέα ότι ο δημόσιος ψηφιακός χώρος αποτελεί ουσιώδη παράγοντα ευημερίας. Είναι επίσης, ελπιδοφόρα, η ψηφιακή επανάσταση της τελευταίας τριετίας στην χώρα μας γιατί, μεταξύ άλλων, θέτει την βάση για την βελτίωση την ποιότητας των δεδομένων των μητρώων της χώρας, όπως για παράδειγμα το Κτηματολόγιο, τα στοιχεία των Διευθύνσεων κοκ, η έλλειψη των οποίων λειτουργεί ανασχετικά στην επέκταση της νεοφυούς επιχειρηματικότητας. Βέβαια, οι ατέλειες και οι δυσλειτουργίες μας πεισμώνουν περισσότερο, για να φτιάξουμε υπηρεσίες που θα λύνουν τα προβλήματα και θα καλύπτουν ουσιώδεις ανάγκες με καλύτερο τρόπο.

Στη βάση ποιας φιλοσοφίας αναπτύξατε τις εφαρμογές σας; Τι σας έδωσε το έναυσμα για να ξεκινήσετε;

Οι ελληνικές επιχειρήσεις κάνουν πλέον βήματα προς τον ψηφιακό τους εκσυγχρονισμό. Οι διεθνείς τεχνολογικές εξελίξεις είναι ραγδαίες και στην Ελλάδα η περίοδος της κρίσης απέδειξε ότι τα Business Analytics είναι ζωτικό στοιχείο για την ανάπτυξη μιας επιχείρησης, ανεξάρτητα από τον κλάδο που δραστηριοποιείται. Για παράδειγμα, ας αναλογιστούμε πόσοι πωλητές και πόσα χιλιόμετρα ποδαρόδρομος απαιτείται για να καταγράψουν όλες τις καφετέριες ή τα ψητοπωλεία της χώρας, χωρίς προηγούμενη πληροφόρηση.

Σε αυτή την κατεύθυνση, τα καινοτόμα εργαλεία της πλατφόρμας της Linked Business επιτρέπουν την μελέτη σε βάθος της αγοράς, τη δημιουργία νέων πωλήσεων και την προστασία της επιχείρησης μέσω της πολυδιάστατης αξιολόγησης των συναλλασσόμενών της.

Πώς το πετυχαίνετε αυτό;

Μεταμορφώνοντας σύνθετα και ανομοιογενή δεδομένα σε χρήσιμη κι έξυπνη πληροφόρηση, αξιοποιώντας τεχνολογίες αιχμής. Συλλέγουμε, καθαρίζουμε και εμπλουτίζουμε όλα τα ανοικτά δεδομένα από τις επίσημες πηγές της χώρας, τα οποία στη συνέχεια αναλύουμε και συνδυάζουμε, χρησιμοποιώντας Big Data & AI τεχνολογίες, με σκοπό την παροχή υπηρεσιών σε δύο βασικές κατηγορίες επαγγελματιών:
(α) τους επαγγελματίες με αντικείμενο την ανάπτυξη εργασιών (business development, sales, marketing) και
(β) τους επαγγελματίες με αντικείμενο την αξιολόγηση (πιστοληπτική και όχι μόνο) αντισυμβαλλόμενων όπως τράπεζες, οικονομικές διευθύνσεις, εσωτερικούς ελεγκτές και συμβούλους.

Ποιες οι μεγαλύτερες δυσκολίες που αντιμετωπίσατε;

Μια βιώσιμη και χρήσιμη επιχειρηματική προσπάθεια είναι πολύπλοκη και σπάνια πετυχαίνει με την πρώτη. Έχοντας την εμπειρία από προηγούμενες εταιρείες, στην περίπτωση της Linked Business τα πράγματα ήταν ευκολότερα. Την επέλεξα μέσα από μια σειρά ιδεών τις οποίες επεξεργαζόμουν για αρκετούς μήνες. Και την προετοίμασα με επιμέλεια και τους κατάλληλους συνεργάτες. Άλλωστε στην προσπάθεια αυτή μια είναι η αδιαμφισβήτητη διαχρονική σταθερά: οι άνθρωποι. Όσο πιο καλή ομάδα έχεις τόσο μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητες επιτυχίας. Τόσο μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητες να ζήσεις όμορφες στιγμές, παρά τις ατελείωτες ώρες δουλειάς. Η φιλοσοφία μας βασίζεται στο τρίπτυχο “Εστιάζουμε στα σημαντικά και περνάμε καλά”.

Projects και Σχέδια για το Μέλλον

Ποια είναι τα πιο πετυχημένα παραδείγματα που θα προβάλατε ανάμεσα στα project και πελάτες που έχετε μέχρι τώρα;

Έχουμε ήδη ολοκληρώσει τη φάση των πιλοτικών προϊόντων και υπηρεσιών σε μεγάλο βαθμό και πλέον έχουμε λύσεις σε λειτουργία σε αξιόλογη κλίμακα για οργανισμούς-ορόσημα με συνολικό αριθμό χρηστών που ξεπερνούν τους 1.000. Ενδεικτικά αναφέρουμε:

Vodafone Business Maps: ολοκληρωμένη λύση που αποτελείται από λογισμικό και δεδομένα τα οποία χρησιμοποιούνται καθημερινά από ένα δίκτυο εκατοντάδων εταιρικών πωλητών της Vodafone, με στόχο την ανάπτυξη εργασιών και την εξεύρεση νέων πελατών.

Εθνική Τράπεζα Business Onboarding: ολοκληρωμένη λύση που αποτελείται από λογισμικό και δεδομένα με στόχο το άνοιγμα εταιρικού λογαριασμού στην Εθνική Τράπεζα, χωρίς επίσκεψη σε κατάστημα. Η λύση αναμένεται να εμπλουτιστεί με λειτουργίες για σταυρωτές πωλήσεις (x-sell) και KYC.

Non-performing exposure Servicers: ολοκληρωμένη λύση για την ανάλυση της επιχειρηματικής δραστηριότητας, την συμμετοχή σε προμήθειες, σε επιδοτήσεις, σε πλειστηριασμούς και τις οφειλές προς το Δημόσιο και τον ΕΦΚΑ.

Πώς σχεδιάζετε να εξελιχθείτε στο μέλλον;

«Το φθινόπωρο θα παρουσιάσουμε μια σειρά από νέες υπηρεσίες για την αξιολόγηση των επιχειρήσεων και τα B2B Sales leads σε ένα πλήρως ψηφιακό κανάλι.

Το 2023 έχουμε προγραμματίσει την οργανωμένη έξοδό μας προς τις ευρωπαϊκές αγορές. Έχουμε ξεκινήσει να πειραματιζόμαστε με την Κύπρο και τα Βαλκάνια, τόσο σε επίπεδο διαθέσιμων δεδομένων, όσο και για τις σχετικές υπηρεσίες που (δεν) παρέχονται στις αγορές αυτές.

Έως το 2025 στοχεύουμε να καθιερωθούμε ως ο κυρίαρχος πάροχος έξυπνης επιχειρηματικής πληροφόρησης στην Ελλάδα και τα Βαλκάνια.

Πώς βλέπετε τη δυναμική του ελληνικού περιβάλλοντος των fintechs;

Το οικοσύστημα των startups και ειδικότερα των fintechs στην Ελλάδα ωριμάζει και εξελίσσεται προσφέροντας καλύτερες ευκαιρίες για τους μετόχους του. Τα πρώτα δείγματα των νέων VCs είναι θετικά και η πραγματική επιτυχία θα μετρηθεί όταν περισσότεροι νέοι επιστήμονες και ιδιώτες επενδυτές ενεργοποιηθούν σε νέες επιχειρήσεις.