Για πάρα πολλά χρόνια, η τραπεζική περιοριζόταν από παλαιού τύπου (legacy) συστήματα, τμηματοποιημένες βάσεις δεδομένων και την κυριαρχία των τοπικών υποκαταστημάτων. Όχι πια. Οι τραπεζικές εργασίες αναμένεται πλέον, όλο και περισσότερο, να είναι απρόσκοπτα διαθέσιμες με το πάτημα ενός κουμπιού. Και για αυτό χρειάζεται το cloud.

Με τις πρόσφατες πιέσεις για απομακρυσμένη εργασία, το customer-facing λογισμικό και το αυξημένο risk mitigation, η ανάγκη του χρηματοπιστωτικού κλάδου για καινοτόμες λύσεις έχει γίνει ακόμη πιο επιτακτική.

Δεδομένου αυτού του νέου τοπίου, η τραπεζική σήμερα κινείται όλο και περισσότερο στο cloud. Καθοδηγούμενη εν μέρει από την πρόοδο του fintech και τη ραγδαία ανάπτυξη νέων διεπαφών προγραμματισμού εφαρμογών (API), ο κλάδος επιδιώκει να υιοθετήσει την ευελιξία, την ταχύτητα και την καινοτομία που συναντώνται πιο συχνά στον τομέα της τεχνολογίας.

Embracing the cloud
Από τη διαχείριση λογαριασμών και τις εφαρμογές δανείων έως τις αυτοματοποιημένες αναφορές (reporting) και τη διαχείριση ταμειακών ροών, οι πελάτες θέλουν τραπεζικές σχέσεις που δεν καθορίζονται μόνο από βασικές υπηρεσίες και υποκαταστήματα αλλά και από απομακρυσμένες δυνατότητες, ολοκληρωμένες διαδικασίες και ευέλικτα συστήματα. Τα οφέλη γίνονται όλο και πιο εμφανή, όπως η βελτιωμένη ικανοποίηση των πελατών, η ταχύτερη ανάπτυξη προϊόντων και η πιο ευέλικτη επεκτασιμότητα συστημάτων. Η μετάβαση στο cloud μπορεί, επίσης, να εισαγάγει σημαντικές δυνατότητες για πιο παραγωγική πρόσβαση και εξόρυξη δεδομένων, καθώς και να παρέχει ευκαιρίες για σημαντικές μειώσεις κόστους μέσω της αυτοματοποίησης. Σε παγκόσμιο επίπεδο, αυτά τα πλεονεκτήματα αναμένεται να αυξήσουν τα έσοδα για τη βιομηχανία υπολογιστικού νέφους κατά 50%, φτάνοντας 364 δισεκατομμύρια δολάρια από το 2019 έως το 2022. Ενδεικτικό παράδειγμα της ευελιξίας αυτής που προσφέρει το cloud, είναι αυτό της Bank of the West/ BNP Paribas.

Στις αρχές του 2020, ξεκίνησε το ομοσπονδιακά χρηματοδοτούμενο Πρόγραμμα Προστασίας Paycheck, το οποίο είχε ως στόχο να παρέχει στις μικρές επιχειρήσεις κρίσιμη χρηματοδότηση κατά την έναρξη της πανδημίας Covid-19. Η εγκατάσταση μιας νέας διαδικασίας αίτησης δανείου στα συστήματά της τράπεζας, η δοκιμή, η προσαρμογή και η εκκίνηση του προγράμματος ήταν ένα τεράστιο έργο. Δουλεύοντας όλο το εικοσιτετράωρο, η τράπεζα κατάφερε να είναι έτοιμη σε 36 ώρες – ένα κατόρθωμα που θα ήταν αδιανόητο αν δεν τρέχανε στο σύννεφο.

Not too fast though…
Ωστόσο, η μετάβαση στο cloud ευαίσθητων λειτουργιών και δεδομένων σε ένα χρηματοπιστωτικό ίδρυμα δεν είναι απλή υπόθεση. Η διασφάλιση της λειτουργικής ασφάλειας κατά την αναβάθμιση των παλαιών συστημάτων είναι μια δύσκολη -και συχνά δαπανηρή- προσπάθεια. Τα εσωτερικά συστήματα που εγκαταστάθηκαν ανεξάρτητα με την πάροδο των ετών, καθώς και οι ανησυχίες για την προστασία τόσο των δεδομένων των πελατών όσο και των θεσμικών δεδομένων, ανάγκασαν τoυς τραπεζικούς οργανισμούς να προχωρήσουν πιο αργά και προσεκτικά από άλλους κλάδους που ηγούνται της τεχνολογίας.

Πολλοί στον κλάδο παρέμειναν απρόθυμοι να βασιστούν σε μεγάλο βαθμό στο δημόσιο cloud. Πράγματι, η μελέτη 451 Research στις αρχές του 2019 διαπίστωσε ότι μόνο το 18% των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων είχαν αναπτύξει ευρέως υπηρεσίες cloud. Σε έναν τόσο υψηλά ρυθμιζόμενο κλάδο, η μεταφορά κινδύνου σε τρίτους δημιουργεί πάντα ανησυχία, καθώς τα ζητήματα ασφάλειας δεδομένων που αφορούν τη μεταφορά πληροφοριών είναι πρωταρχικής σημασίας.

Αν και ένα παγκόσμιο αποθετήριο για όλα τα δεδομένα πελατών μπορεί να είναι ένα όνειρο των τραπεζιτών, οι ρυθμιστικές αρχές εξακολουθούν να ανησυχούν εύλογα για την τοποθεσία των δεδομένων και διατηρούν αυστηρούς περιορισμούς σχετικά με τη διαμονή των δεδομένων πελατών και τη διασυνοριακή διαβίβασή τους. Για λόγους ελέγχου και ασφάλειας, πολλά ιδρύματα περιορίζουν την τοποθέτηση δεδομένων, εφαρμογών και άλλων προγραμμάτων λογισμικού στους ιδιωτικούς διακομιστές της τράπεζας. Ενσωματώνοντας τις ψηφιακές τους λειτουργίες σε ένα επιτόπιο cloud, ειδικά φτιαγμένο για τον οργανισμό, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα μπορούν να συμβάλουν στη διασφάλιση της αυστηρής ασφάλειας που απαιτείται για την προστασία των οικονομικών δεδομένων και των πληροφοριών πελατών, παρέχοντας παράλληλα μεγαλύτερη ευελιξία στους προγραμματιστές και τους διαχειριστές προϊόντων. Αυτή η προσέγγιση μπορεί να λειτουργήσει καλά εάν το ίδρυμα είναι καλά χρηματοδοτούμενο και διατηρεί ένα μεγάλο τμήμα IT προγραμματιστών και developers – και μπορεί να προσφέρει την ευελιξία που απαιτείται για τη χωρητικότητα αποθήκευσης.

To Cloud Banking ευθυγραμμίζεται με το Fintech
Για άλλα ιδρύματα, η μετάβαση σε μια δημόσια ή υβριδική πλατφόρμα cloud -που συνδυάζει ιδιωτικό και δημόσιο cloud -αποτελεί μια πιο ισχυρή επιλογή. Αν και ακόμη και η σκέψη να τοποθετήσετε τις τραπεζικές σας εργασίες σε ένα δημόσιο cloud ήταν ταμπού πριν από λίγα χρόνια, οι πάροχοι σήμερα όπως η Amazon, η Google, η Microsoft ή η IBM μπορούν συχνά να παρέχουν μεγαλύτερη ασφάλεια, αποθήκευση και καινοτομία μέσω μιας λύσης λευκής ετικέτας. Λίγες από τις πρόσφατες εξελίξεις θα ήταν δυνατές χωρίς τη νέα αναταραχή των επιχειρηματιών του fintech. Η διαχείριση πελατειακών σχέσεων, η διαχείριση περιεχομένου και η διαχείριση εγγράφων είναι μεταξύ των διαδικασιών που έχουν μετακινηθεί εκτός των παλαιών συστημάτων πολλών ιδρυμάτων, χάρη σε ένα κύμα νέων εταιρειών που βοηθούν στο διαχωρισμό των παραδοσιακών τραπεζικών εργασιών. Αντί να βλέπουν αυτούς τους νέους fintech ως ανταγωνιστές, οι τράπεζες θα εξυπηρετούνταν καλύτερα αποδεχόμενοι τους ως καινοτόμους συναδέλφους που μπορούν να αυξήσουν αποτελεσματικά τους εσωτερικούς πόρους ενός ιδρύματος.

Επιταχύνοντας για το μέλλον
Για χρόνια, κάθε τραπεζικός οργανισμός έχει αναγνωρίσει ότι οι πελάτες -τόσο οι καταναλωτές όσο και οι εταιρείες- βασίζονται όλο και περισσότερο στην ψηφιακή πρόσβαση στα χρηματοοικονομικά τους προϊόντα. Με την πρόσφατη πανδημία, ωστόσο, η επιτάχυνση αυτών των προσπαθειών ήταν εξαιρετική: η απομακρυσμένη πρόσβαση σε αρχεία και διαδικασίες σήμαινε την επιβίωση της επιχείρησης. Το να έχουμε την ικανότητα να καινοτομούμε και να λανσάρουμε νέα προϊόντα χωρίς έξοδα, χρόνο και κινδύνους που συνδέονται με την ανάπτυξη εντός του εμπορικού κέντρου ήταν καθοριστικής σημασίας. Για τον κλάδο, η ταχεία ανάπτυξη των δυνατοτήτων cloud το κατέστησε δυνατό. Δεν υπάρχει λόγος να πιστεύουμε ότι θα επιβραδυνθεί σύντομα.

H ελληνική τραπεζική και το σύννεφο
Τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της χώρας φαίνεται ότι ευθυγραμμίζονται με την διεθνή πρακτική που δείχνει να αγκαλιάζει το cloud, με ιδιαίτερη προσοχή ωστόσο. Προφανώς και ο βαθμός υιοθέτησής του διαφέρει από οργανισμό σε οργανισμό, καθώς για κάποιους αποτελεί στρατηγικό σχεδιασμό και για άλλους μία υπό εξέταση επιλογή.
Το Digital Finance φιλοξενεί τις απόψεις των έμπειρων στελεχών της Attica bank και της Optima bank, που αν και ακολουθούν διαφορετική προσέγγιση στους οργανισμούς τους, συμφωνούν ότι η σύγχρονη τραπεζική δεν μπορεί να αφήσει αναξιοποίητο το υπολογιστικό σύννεφο.


The cloud in banking: Προκλήσεις
Παρόλο που πολλές από τις απειλές που αντιμετώπισε ο τραπεζικός κλάδος το 2021 λόγω του COVID-19 έχουν ήδη εξαλειφθεί με την εφαρμογή custom λύσεων cloud banking, ορισμένες εγγενείς προκλήσεις θα παραμείνουν μέχρι το 2022.

Ιστορικά, ένα από τα κύρια εμπόδια στην εφαρμογή του cloud computing στις τραπεζικές συναλλαγές ήταν η διασφάλιση της ασφάλειας των δεδομένων. Συχνά θεωρείται ότι τα δεδομένα είναι πιο ασφαλή σε ένα φυσικό on-premises data center παρά σε ένα ιδιωτικό cloud. Ωστόσο, στην πραγματικότητα, η φυσική τοποθεσία των δεδομένων είναι λιγότερο σχετική από την πρόσβαση και τους σχετικούς ελέγχους για πολλές παραβιάσεις ασφαλείας υψηλού προφίλ.

Μια άλλη πρόκληση προκύπτει από την υποτιθέμενη ανωριμότητα των τεχνολογιών υπολογιστικού νέφους στον τραπεζικό τομέα. Παρόλο που η έννοια του υπολογιστικού νέφους έχει τις ρίζες της στη δεκαετία του 1960, γνώρισε ταχεία εξάπλωση μόλις το 2006 και υιοθετήθηκε στον τραπεζικό τομέα ακόμη αργότερα. Το 2022, θα είναι σημαντικό να συνδυαστούν οι καλύτερες λύσεις cloud banking με τις σωστές στρατηγικές.

Πρέπει να αντιμετωπιστεί η έλλειψη γνώσης. Παραδοσιακά, οι τράπεζες προτιμούσαν να αξιολογούν προσεκτικά όλα τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα των λύσεων cloud πριν εφαρμόσουν κάποια από αυτές. Οι τράπεζες ήταν επίσης απρόθυμες να κάνουν θεμελιώδεις αλλαγές στις δραστηριότητές τους χωρίς να συνθέσουν την πλήρη εικόνα όλων των σχετικών κινδύνων, των χρονικών πλαισίων και των τιμών. Από την άλλη πλευρά, η απροθυμία των τραπεζών να εμπιστευτούν την επεξεργασία δεδομένων σε λογισμικό cloud μπορεί να τους κοστίσει ακόμη περισσότερο με τον αυξανόμενο ανταγωνισμό στην ψηφιακή ζούγκλα του 2022.

Η απρόσκοπτη ενσωμάτωση των νέων τεχνολογιών ήταν πάντα μια πρόκληση για τους μεγάλους τραπεζικούς οργανισμούς που διαθέτουν πολύπλοκη και καλά εδραιωμένη λειτουργική υποδομή. Με τις σωστές λύσεις, η γρήγορη ενοποίηση είναι εύκολα εφικτή μέσω του cloud-native architectural design και της βοήθειας του κατάλληλου παρόχου που θα διαχειριστεί την ενοποίηση.


The cloud in banking: Οφέλη
Καθώς ο κίνδυνος αποτελεί αναπόσπαστο μέρος κάθε τραπεζικής δραστηριότητας, η εφαρμογή του cloud computing στις τραπεζικές συναλλαγές θα βοηθήσει να διασφαλιστεί ότι μια τράπεζα διατηρεί λειτουργικές δυνατότητες ακόμη και στα πιο περίπλοκα περιβάλλοντα των γρήγορων ταχυτήτων της εποχής.

Γρήγορη απόκριση σε ασταθείς συνθήκες: η ικανότητα γρήγορης απόκρισης σε ασταθείς συνθήκες της αγοράς βελτιώνει τις δυνατότητες market και credit risk management. Τα πλεονεκτήματα του cloud παρέχουν σε μια τράπεζα τη δυνατότητα να αντιδρά ταχύτερα στις αλλαγές της αγοράς και να είναι πάντα ένα βήμα μπροστά από τους ανταγωνιστές.

Ακριβές και αξιόπιστο predictive modeling: επιτρέπει στις τράπεζες να προβλέπουν τα αποτελέσματα με μεγαλύτερη ακρίβεια, βάσει των μεγαλύτερων όγκων στατιστικών δεδομένων που μπορεί να επεξεργαστεί η cloud-native computing τραπεζική τεχνολογία.

Βελτιωμένη ευελιξία ανάπτυξης: το cloud computing για τις τράπεζες συμβάλλει στην άμβλυνση της υψηλής πίεσης που αντιμετωπίζουν οι προγραμματιστές στο ευέλικτο περιβάλλον και στην αύξηση της διαφάνειας του κώδικά τους, γεγονός που δημιουργεί αξία για τον product owner. Η σωστή λύση cloud banking προωθεί τις καινοτομίες και την αύξηση της αποτελεσματικότητας και εξασφαλίζει ταχύτερο χρόνο παράδοσης.

Μειωμένα γενικά έξοδα διαχείρισης: η μετάβαση στο cloud μπορεί να μειώσει το λειτουργικό κόστος λόγω της ικανότητας πρόβλεψης κρίσιμων παραγόντων επιτυχίας, ανάλυσης γενικών εξόδων και εξισορρόπησης πόρων έγκαιρα.

Νέες ευκαιρίες εσόδων: το cloud είναι ένα ισχυρό εργαλείο που επιτρέπει στις τράπεζες να συνδυάζουν, να ενσωματώνουν και να αναλύουν όλα τα δεδομένα τους ταυτόχρονα, ανεξάρτητα από την πηγή, τον τύπο, το μέγεθος ή τη μορφή τους. Αυτό επιτρέπει σε μια τράπεζα να δημιουργήσει τις απαραίτητες πληροφορίες για να ανταποκριθεί σε ένα ευρύ φάσμα επιχειρηματικών προκλήσεων και να εντοπίσει και να εξερευνήσει νέες πιθανές πηγές εισοδήματος.

Μεγιστοποιημένη ασφάλεια στον κυβερνοχώρο: οι κορυφαίες λύσεις cloud banking προστατεύονται σε μεγάλο βαθμό από επιθέσεις DDoS, διαθέτουν πρωτόκολλα ασφαλείας για την προστασία σας από παραβιάσεις δεδομένων και διατηρούν βελτιωμένες υποδομές για συμμόρφωση, με υποστήριξη 24/7 για να διασφαλίζεται ότι η τράπεζα είναι πάντα συνδεδεμένη.


Δρ Απόστολος Κρητικόπουλος: Με προσοχή και οργανωμένα η μετάβαση των τραπεζών στο cloud
Ο Δρ Απόστολος Κρητικόπουλος, Deputy CTO της Attica Bank, εξηγεί γιατί οι τραπεζικοί οργανισμοί καλούνται να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί σε ό,τι αφορά την επιλογή και μετάβαση ή μη σε cloud περιβάλλοντα.

Η επιλογή των cloud λύσεων γνωρίζει ολοένα και μεγαλύτερη άνθηση στο επιχειρείν. Αποτελεί μία επιλογή και για τον τραπεζικό κλάδο; Για ποιους λόγους;

Επενδύσεις πολλών δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ έχουν γίνει σε παγκόσμιο επίπεδο τα τελευταία χρόνια σε όλες τις μεγάλες επιχειρήσεις του κόσμου, ενώ η πανδημία ήταν ο καταλύτης ώστε να επιταχυνθεί η μεταφορά του ηλεκτρονικού επιχειρείν προς τις υπηρεσίες cloud.

Το cloud παρέχει σταθερότητα, μείωση λειτουργικού κόστους, καθώς δεν απαιτούνται υποδομές σε κτιριακό χώρο μιας εταιρείας, και ταχύτητα εφόσον η δικτυακή και διαδικτυακή δομή το επιτρέπει.

Από την άλλη, μεταβάλλεται ο τρόπος αδειοδότησης και κοστολόγησης, και ξεφεύγουμε από τα συνηθισμένα εδώ και δεκαετίες μοντέλα, αφού στο cloud η χρέωση γίνεται συνήθως βάσει χώρου των δεδομένων και χρόνου χρήσης τους. Όλα τα παραπάνω αποτέλεσαν σταδιακά τους κυριότερους λόγους ώστε το cloud να αποτελέσει μια ισχυρή στρατηγική επιλογή για τις τράπεζες, και κυρίως για τις νέες, μικρότερες σε κλίμακα, και ευέλικτες στον χώρο, όπως και για πολλά ιδρύματα πληρωμών που δημιουργήθηκαν πρόσφατα.

Ποιες είναι οι ιδιαίτερες ανάγκες των τραπεζικών οργανισμών που βαρύνουν στην απόφαση για μετάβαση ή όχι στο cloud;

Το cloud παρέχει σταθερότητα, μείωση λειτουργικού κόστους και ταχύτητα, όμως δεν είναι πανάκεια. Με τις μέχρι τώρα τεχνολογικές εξελίξεις, υπό προϋποθέσεις μπορεί να μην επιτευχθούν οικονομίες κλίμακος αν τα δεδομένα προς μεταφορά είναι ογκώδη και συχνότατα ανακτήσιμα. Επίσης πρέπει να συνυπολογιστεί το έργο μεταφοράς μιας παλαιάς δομής πληροφορικών συστημάτων προς το cloud.

Κάθε τράπεζα, ανάλογα το μέγεθός της, την παλαιότητα ή εκσυγχρονισμό που χαρακτηρίζει τα πληροφοριακά συστήματά της, καθώς και τους απαιτούμενους πόρους (ανθρώπινους και τεχνολογικούς) για να μεταφερθεί στο cloud, πρέπει να διενεργήσει μια σωστά δομημένη και εξατομικευμένη τεχνοοικονομική έρευνα.

Υπάρχει περίπτωση απαρχαιωμένα/legacy συστήματα να μην λειτουργούν ομαλά σε cloud υποδομή. Αφού αξιολογήσει όλα τα δεδομένα, θα αποφασίσει αν πρέπει να μεταφερθεί -με ποιον τρόπο, ποια συστήματα και με ποιον ρυθμό- ώστε να υπάρχει ασφάλεια, στο cloud.

Θέλω να τονίσω ότι ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται να δοθεί από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στον ρυθμό μεταφοράς, καθώς και στο στόχο του ποσοστού «μετακόμισης» των συστημάτων και δεδομένων στο cloud, γιατί η πρόσφατη ιστορία σε παγκόσμιο επίπεδο περιλαμβάνει και περιπτώσεις αποτυχημένων έργων.

Σε ποιες περιοχές / διαδικασίες πιστεύετε ότι ενδείκνυται η αξιοποίηση cloud λύσεων και ποιες αντίστοιχα είναι απαγορευτικές (αν υπάρχουν) και γιατί;

Οτιδήποτε σχετικό με δεδομένα πελατών, τα οποία πρέπει να μεταφερθούν στο cloud, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή και συλλογική γνωμάτευση από πολλές υπηρεσίες κάθε τράπεζας (DPO, Κανονιστική Συμμόρφωση, Διεύθυνση Διαχείρισης Κινδύνου).

Βέβαια οι περισσότερες εφαρμογές που χρησιμοποιούνται σε ένα χρηματοπιστωτικό ίδρυμα έχουν να κάνουν με πελάτες, οπότε η προηγούμενη παρατήρηση ισχύει για την πλειονότητα των λειτουργιών.

Θεωρώ ότι οι νέες ESG εφαρμογές (Environmental, Social and Governance) αποτελούν εύστοχη αρχική επιλογή για κατευθείαν υλοποίηση στο cloud, επειδή οι προμηθευτές που τις παρέχουν έχουν μεγάλη εμπειρία σε νέες τεχνολογίες και η επίδρασή τους σε κομβικά συστήματα δεν είναι μεγάλη, όπως και οι συστημικές απαιτήσεις για να εκτελεστούν.

Από την άλλη, εφαρμογές που αφορούν πληρωμές και συναλλαγές (Payments και Transactions) όπου απαιτείται ταχύτητα σε μικροδευτερόλεπτα, συνεχής λειτουργία, καθώς και πρόσβαση σε στοιχεία πελατών, θα πρέπει να μεταβούν στο cloud με ιδιαίτερη προσοχή και μετά από οργανωμένες, συστηματικές δοκιμές και πιλοτικά.

Ποια είναι η θέση και η στρατηγική της Τράπεζας σε ό,τι αφορά το cloud; Μπορείτε να αναφέρετε παραδείγματα αξιοποίησης cloud λύσεων και αρχιτεκτονικών από την Τράπεζα;

Η Attica Bank πραγματοποιεί ιδιαίτερα προσεκτικά βήματα όσον αφορά το cloud. Αυτή τη στιγμή υλοποιούμε ένα υβριδικό μοντέλο, όπου με την σωστή ταχύτητα που απαιτούν οι κανονιστικές απαιτήσεις για την λειτουργία της τράπεζας, καθώς και τα θέματα ασφαλείας που έχουν πρωτεύοντα ρόλο για εμάς, προσπαθούμε και να αφομοιώσουμε τις τεχνολογικές εξελίξεις στον τομέα, αλλά και να εξασφαλίσουμε την ομαλή και συνεχή λειτουργία των υπαρχόντων συστημάτων μας.

Μέχρι στιγμής χρησιμοποιούμε λύσεις private cloud για συστήματα ασφαλείας SIEM (Security Information Event Management) και εξωτερικές συσκευές WAF (Web Application Firewall), καθώς και για Front End εφαρμογές για το Treasury.

Στα μέσο-μακροπρόθεσμα σχέδιά μας είναι να μεταφέρουμε σταδιακά και κεντρικές εφαρμογές της τράπεζας σε δομές cloud με τις απαραίτητες απαιτήσεις ασφάλειας και συνεχούς λειτουργίας.


Άκης Γιούχας: Στρατηγική μας επιλογή το cloud
Ο Άκης Γιούχας, Head of Technology & Operations, Optima bank, εξηγεί τους λόγους για τους οποίους η Τράπεζα έχει στραφεί στο cloud για όλες τις νέες εφαρμογές, ενώ σκοπεύει να υιοθετήσει cloud λύσεις και για τις υπάρχουσες.

Η επιλογή των cloud λύσεων γνωρίζει ολοένα και μεγαλύτερη άνθηση στο επιχειρείν. Αποτελεί μία επιλογή και για τον τραπεζικό κλάδο; Για ποιους λόγους;

Πράγματι, τα τελευταία χρόνια, ολοένα και περισσότεροι επιχειρηματικοί κλάδοι επιλέγουν τις Cloud λύσεις, λόγω μιας σειράς πλεονεκτημάτων και δυνατοτήτων που προσφέρουν, με χαμηλότερο κόστος, χρήση καινοτόμων εργαλείων και μεγαλύτερη ταχύτητα στην ανάπτυξη λύσεων.

Αναμφίβολα, οι λύσεις αυτές αποτελούν μια εξαιρετική επιλογή και για τον τραπεζικό κλάδο, αφού οι επιπλέον λειτουργικές δυνατότητες που προσφέρουν, δύνανται να δώσουν ένα συγκριτικό πλεονέκτημα, στον εκάστοτε οργανισμό.

Οι λόγοι αυτής της επιλογής είναι σίγουρα πολλοί και επιπλέον διαφέρουν, ανάλογα με τον επιχειρηματικό σκοπό που πρέπει να εξυπηρετηθεί. Εστιάζοντας στον τραπεζικό κλάδο, οι ποιο σημαντικοί, είναι οι ακόλουθοι:

  1. Ανάπτυξη καινοτόμων λύσεων (artificial intelligence, machine learning), τόσο με μεγαλύτερη ταχύτητα (Time to Market), όσο και με μεγαλύτερη ευελιξία πόρων (pay as you go), καθώς δεν απαιτείται πλέον εκ των προτέρων προμήθεια hardware.
  2. Το High Availability και το Disaster Recovery που προσφέρονται μέσω των cloud λύσεων.
  3. Οι πλατφόρμες Cloud συνεχώς αναβαθμίζονται δίνοντας στους χρήστες τους ολοένα και περισσότερες δυνατότητες και εργαλεία προς αξιοποίηση.
  4. Ισχυρές υπολογιστικές υποδομές και δυνατότητα άμεσου scaling up με χαμηλό κόστος.

Βάσει των ανωτέρω, οι τράπεζες μπορούν να παρέχουν στους πελάτες τους εξατομικευμένες λύσεις (π.χ. προώθηση tailor made προϊόντων) αλλά και να βελτιώνουν την απόδοση των εσωτερικών λειτουργικών διαδικασιών τους (π.χ. αυτοματοποίηση λήψης αποφάσεων μέσω λύσεων ΑΙ και Machine Learning).

Ποιες είναι οι ιδιαίτερες ανάγκες των τραπεζικών οργανισμών που βαρύνουν στην απόφαση για μετάβαση ή όχι στο cloud;

Δεδομένου ότι μιλάμε για μεγάλους οργανισμούς με εφαρμογές που καλύπτουν πολλές και διαφορετικές ανάγκες εντός αυτού, προκύπτουν διάφοροι παράγοντες που πρέπει να αξιολογηθούν ενδελεχώς, πριν ληφθεί οποιαδήποτε απόφαση της μετάβασης στο Cloud. Πρώτα απ’ όλα, υπάρχει μηδενική ανοχή σε ενδεχόμενο παραβίασης της ασφάλειας ή του κανονιστικού πλαισίου, το οποίο διέπει τον οργανισμό. Επομένως, θα πρέπει να έχει γίνει η κατάλληλη αξιολόγηση και να έχει προβλεφθεί η επίλυση αυτού. Επιπλέον, οι τράπεζες ως οργανισμοί, περιλαμβάνουν εφαρμογές οι οποίες είναι σημαντικό να δουλεύουν αδιάλειπτα και με πολύ υψηλές αποδόσεις, καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας (24×7), κάτι το οποίο σίγουρα μπορεί να ικανοποιηθεί από το Cloud περιβάλλον.

Παρόλα αυτά, εγείρονται θέματα και ερωτήματα, τα οποία πρέπει επίσης, να έχουν αξιολογηθεί και απαντηθεί. Τέλος, πολύ σημαντική παράμετρος, είναι οι αλλαγές που μπορεί να επιφέρει το Cloud, τόσο σε επίπεδο δεξιοτήτων των ανθρώπων, όσο και σε επίπεδο εσωτερικής οργάνωσης του τραπεζικού οργανισμού.

Σε ποιες περιοχές /διαδικασίες πιστεύετε ότι ενδείκνυται η αξιοποίηση cloud λύσεων και ποιες αντίστοιχα είναι απαγορευτικές (αν υπάρχουν) και γιατί;

Βάσει της δική μας εμπειρίας, μέχρι στιγμής, δεν φαίνεται να υπάρχει κάποια περιοχή για την οποία να είναι απαγορευτική μια λύση Cloud. Παρόλα αυτά ανάλογα με το αντικείμενο το οποίο πραγματεύεται η εκάστοτε εφαρμογή, βλέπουμε διαφορετικά οφέλη και διαφορετικό βαθμό δυσκολίας της υλοποίησης της λύσης στο Cloud. Συγκεκριμένα, στην περιοχή του Data Management τα οφέλη είναι ξεκάθαρα, αφού το Cloud μπορεί να μας προσφέρει καινοτόμες λύσεις (AI, Machine Learning) συνδυάζοντας άμεση επεκτασιμότητα και ευελιξία.

Σε πρωτοβουλίες όπως η ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων ακολουθώντας την μέθοδο της προτυποποίησης για εφαρμογές που μελλοντικά θα ήθελε ο οργανισμός να υλοποιήσει, το Cloud προσφέρει σημαντικά οφέλη, καθώς δεν απαιτείται αγορά υλικού και λογισμικού και μπορεί να χρησιμοποιηθεί το μοντέλο πληρωμής βάσει της χρήσης της υποδομής. Ταυτοχρόνως, το Time to Market μειώνεται σημαντικά καθώς εξαλείφονται χρονοβόρες διαδικασίες που υπάρχουν στις τωρινές (φιλοξενούμενες σε non Cloud υποδομές) εφαρμογές.

Ποια είναι η θέση και η στρατηγική της Τράπεζας σε ό,τι αφορά το cloud; Μπορείτε να αναφέρετε παραδείγματα αξιοποίησης cloud λύσεων και αρχιτεκτονικών από την Τράπεζα;

Εμείς στην Optima bank, έχοντας ως βασικό γνώμονα την ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών προς όφελος των πελατών μας ώστε να αποτελούμε τράπεζα αναφοράς για την εμπειρία που τους προσφέρουμε, ευθυγραμμιζόμαστε πλήρως με αυτά που προσφέρουν οι λύσεις Cloud, λαμβάνοντας πάντα όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας. Βάσει αυτού, στρατηγική μας επιλογή είναι η ανάπτυξη σε Cloud περιβάλλον όλων των νέων εφαρμογών που υλοποιούμε.

Συγκεκριμένα, είμαστε ο 1ος τραπεζικός οργανισμός στην Ελλάδα, που από τις αρχές του 2022, σε συνεργασία με την Accenture, έχει αναπτύξει το Data Landscape του (Enterprise Data Warehouse & Data Exploitation Layer) εξ ολοκλήρου στο Cloud και συγκεκριμένα στο Microsoft Azure, κάνοντας χρήση πολλών από τις μεγάλες λειτουργικές δυνατότητες που προσφέρονται. Επιπλέον, ο στρατηγικός μας σχεδιασμός περιλαμβάνει την υιοθέτηση του Cloud και στο migration των υπαρχόντων εφαρμογών.