Η Σοφία Δράκου, Senior Product Owner in Digital Innovation Τeams της Alpha Bank, μας μεταφέρει την πολύτιμη εμπειρία της από το σημείο όπου το agile συναντάει την ψηφιακή τραπεζική, καθώς και από την μέχρι τώρα επιτυχημένη πορεία της στον απαιτητικό κόσμο της τεχνολογίας, μέσα στο περιβάλλον της Alpha Bank.
Η ψηφιακή τεχνολογία φέρνει ένα νέο φρέσκο αέρα στα παραδοσιακά πιο συντηρητικά τραπεζικά περιβάλλοντα. Το πέρασμα νέων ανθρώπων από τα tech industries στο digital banking επιταχύνει τις εξελίξεις όχι μόνο στην τραπεζική, αλλά και την κοινωνική πλευρά τoυ ευρύτερου τραπεζικού οικοσυστήματος. H Σοφία Δράκου μας μιλά για την agile διάσταση του σύγχρονου banking αλλά και την εμπειρία της σαν Senior Product Owner σε αυτό.
Ποια είναι τα στοιχεία που κάνουν μια καριέρα στον τομέα της τεχνολογίας ελκυστική; Τι είναι αυτό που σας γοητεύει ιδιαίτερα εσάς προσωπικά;
Ένα πολύ ενδιαφέρον στοιχείο στον τομέα της τεχνολογίας είναι το τρίπτυχο ταχύτητα – πελατοκεντρική φιλοσοφία – διευρυμένο περιβάλλον συνεργασίας. Ο συνδυασμός των παραπάνω δημιουργεί ένα πολύ γοητευτικό μείγμα στην εργασιακή μου καθημερινότητα, καθώς η τεχνολογία, λόγω της ταχύτητας με την οποία κινείται, μας δίνει πρόσφορο έδαφος να διερευνούμε συνεχώς νέα πράγματα, να ανακαλύπτουμε νέα «μονοπάτια» στην ανάπτυξη λύσεων για την κάλυψη των αναγκών των πελατών, ενώ παράλληλα η συμμετοχή όλο και περισσότερων κλάδων σε projects τεχνολογίας, οδηγεί σε ένα διευρυμένο περιβάλλον ομάδων και ευνοεί την ανταλλαγή γνώσεων και τακτικών.
Κάτι που επίσης με γοητεύει στον τομέα της τεχνολογίας και της ανάπτυξης digital προϊόντων και υπηρεσιών, ειδικότερα τα τελευταία χρόνια, είναι ο agile τρόπος δουλειάς, τον οποίο θεωρώ μονόδρομο, προκειμένου οι εταιρείες να ανταπεξέλθουν στο διαρκώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον. Οι τρεις βασικές αξίες του agile τρόπου δουλειάς, transparency – inspection – adaptation (διαφάνεια, παρατήρηση, προσαρμογή), είναι καθοριστικές για το αποτέλεσμα. Έχοντας πάντα τον πελάτη και τα θέλω του στο επίκεντρο, η ομάδα δημιουργεί συχνές ευκαιρίες για feedback από τους ίδιους τους πελάτες, προκειμένου να στηριχτεί σε αυτό για τα επόμενα βήματα.
Πως ξεκινήσατε την agile μεθοδολογία; Μπορείτε να αναφέρετε μερικά έργα ή προϊόντα που αναπτύχθηκαν με βάση agile μεθοδολογίες;
Στην Alpha Bank ξεκινήσαμε το ταξίδι στον agile κόσμο το 2018, με τη σύσταση μίας μικρή cross-functional ομάδας, που δημιούργησε την πρώτη digital onboarding εφαρμογή από ελληνική τράπεζα, το bleep app, της οποίας είχα την τύχη και την τιμή να είμαι η Product Owner. Έκτοτε όλο και περισσότερα έργα ακολούθησαν το επιτυχημένο παράδειγμα του bleep προς την agile μεθοδολογία, όπως για παράδειγμα το άνοιγμα του πρώτου λογαριασμού για ιδιώτες πελάτες από το κινητό και από το κατάστημα, το άνοιγμα του πρώτου εταιρικού λογαριασμού για Επιχειρήσεις από τον υπολογιστή και το Κατάστημα, ο ανασχεδιασμός του ψηφιακού πορτοφολιού myAlpha wallet, και το πιο πρόσφατο, η απόκτηση καταναλωτικού δανείου myAlpha Quick Loan από το κινητό. Πολλά από τα παραπάνω αποτέλεσαν και success stories καινοτομίας για τον τραπεζικό κλάδο καθώς συνιστούσαν πρωτοποριακά value propositions, με τους πελάτες μας να υποδέχονται πολύ θετικά τις νέες υπηρεσίες.
Οι γυναίκες αυξάνονται στον τομέα της τεχνολογίας ή όχι και γιατί;
Όσο η ίδια η τεχνολογία εξελίσσεται και οι κλάδοι που την αποτελούν ολοένα πληθαίνουν, τόσο αυξάνεται και ο κόσμος που εργάζεται στον τομέα της τεχνολογίας, ενώ την ιδέα ότι κάποιος ρόλος είναι περισσότερο ανδρικός ή γυναικείος, δεν την συναντάμε συχνά στη δουλειά μας. Μια γυναίκα μπορεί να είναι product owner, software engineer, designer, developer, tester, analyst, κ.λπ., ακριβώς όπως μπορεί να είναι και ένας άνδρας.
Ο χώρος της τεχνολογίας πρέπει να αποτελείται από ανοιχτά μυαλά, ανθρώπους που θέλουν να εξελίξουν τον κλάδο μακριά από στερεότυπα ή αναχρονιστικές αντιλήψεις. Άλλωστε, στην τεχνολογία δεν υπάρχουν «στεγανά», δεν ενδιαφέρει το φύλο, ο σεξουαλικός προσανατολισμός, η θρησκεία, η ηλικία κ.λπ.
Τι θα συμβουλεύατε τις γυναίκες που επιθυμούν να μπουν στον τομέα της τεχνολογίας;
Οι συμβουλές μου προς τις γυναίκες που επιθυμούν να μπουν στον τομέα της τεχνολογίας, είναι οι ίδιες και για τους άντρες που επιθυμούν το ίδιο. Πέραν από τα τυπικά προσόντα, εκπαίδευση, γνώσεις που σαφώς πρέπει να έχει ο καθένας μας ανάλογα με τη θέση και το αντικείμενό του στο χώρο της τεχνολογίας, θα τους συμβούλευα να εστιάζουν στην καλλιέργεια των soft skills, αλλά και την αντιμετώπιση του έργου τους ως… έργο τέχνης, δίνοντας αξία σε αυτό που κάνουν καθημερινά.
Πιστεύω ότι η ευγένεια, η συναισθηματική νοημοσύνη, η ομαδικότητα είναι αξίες και δεξιότητες που κάνουν έναν συνεργάτη να ξεχωρίζει και μια ομάδα να μένει ενωμένη.
Επιπλέον, για τον κόσμο της τεχνολογίας, που είναι τόσο δημιουργικός, η κριτική ικανότητα των εργαζομένων σε αυτόν είναι πολύ σημαντική δεξιότητα.
Η ροή της πληροφορίας, οι νέες τάσεις, τα ερεθίσματα από τη διεθνή αγορά είναι τόσα πολλά που πρέπει να μπορείς να βάζεις προτεραιότητες με κριτήριο πάντα την αξία που δημιουργείται για τον πελάτη, και να σταθμίζεις πού αξίζει να προσπαθήσεις περισσότερο και πού λιγότερο. Χωρίς αυτό, χάνεται το όραμα, δεν υπάρχει δέσμευση, δεν είναι κατανοητό «το τι κάνουμε και γιατί», «για ποιον το κάνουμε», «τι πρόβλημα πάμε να λύσουμε» κάθε φορά.
Τι ξεχωρίζετε στον νέο αυτό τρόπο δουλειάς;
Είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει διάθεση για αλλαγή και θετική αντιμετώπιση των νέων δεδομένων. Εστιάζοντας στα σημαντικά, ξεκινώντας από το γενικό και εμβαθύνοντας στην συνέχεια προς το ειδικό είναι ένας τρόπος να διαχειριστούμε την ασάφεια που είναι δεδομένο ότι θα αντιμετωπίσουμε, και να μπορέσουμε να μείνουμε ήρεμοι μέσα στα πολλά ερωτηματικά που δημιουργούνται καθημερινά γύρω μας.
Πάνω απ’ όλα τα προηγούμενα είναι η απλή σκέψη και η διατήρηση της κοινής λογικής. Οι ανάγκες των πελατών είναι απλές, εκφράζονται συνήθως σε μια πρόταση: «θέλω ένα δάνειο χωρίς να πάω στο κατάστημα».
Το ίδιο απλές πρέπει να είναι και οι λύσεις που δίνουμε στους πελάτες μας, χωρίς να τους δημιουργούμε ερωτηματικά ή δύσκολες αποφάσεις μπροστά από μια οθόνη.
Όλοι εμείς, στις agile ομάδες της Alpha Bank, εστιάζουμε πάρα πολύ στην απλότητα των λύσεων που προσφέρουμε. Αυτό που κάνουμε είναι να δημιουργούμε νέες εμπειρίες για τους πελάτες μας, με τρόπο που απαντά στην κοινή λογική τους. Ξεκινάμε από το μηδέν, κατανοούμε τα “pain points” των πελατών και δημιουργούμε μία νέα εμπειρία, εστιάζοντας στην ευκολία χρήσης των υπηρεσιών μας.
Είχατε κάποιες δυσκολίες στην σταδιοδρομία σας λόγω του φύλου σας και πώς τις αντιμετωπίσατε;
Όχι, προσωπικά δεν έχω αισθανθεί έως τώρα ότι έχω βρεθεί αντιμέτωπη με δυσκολίες λόγω φύλου και αυτό σίγουρα οφείλεται και στην καθοριστική συμβολή της Alpha Bank που ως εργοδότης διασφαλίζει τη συνεχή ενδυνάμωση των γυναικών.
Ωστόσο αντιλαμβάνομαι ότι ο δρόμος προς την εξίσωση των φύλων στον εργασιακό τομέα έχει σίγουρα μεγάλα περιθώρια βελτίωσης, εύχομαι όμως σύντομα και άλλες εταιρείες στην Ελλάδα να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Alpha Bank στο θέμα της ενίσχυσης της γυναικείας παρουσίας.
Πώς αντιμετωπίζονται ζητήματα gender equality στην Alpha Bank;
Η Αlpha Bank τα τελευταία χρόνια σημειώνει μεγάλα βήματα προόδου στον τομέα της γυναικείας ενδυνάμωσης, της εδραίωσης της ισότητας στον εργασιακό χώρο, αλλά και γενικότερα στην παροχή ενός σύγχρονου, υγιούς και ασφαλούς εργασιακού περιβάλλοντος στους εργαζόμενούς της, γεγονός που την έχει αναδείξει μεταξύ των καλύτερων εργοδοτών στην Ελλάδα.
Η ένταξη της Τράπεζάς μας για τέταρτη συνεχή χρονιά στον διεθνή Δείκτη Ισότητας Φύλων Bloomberg Gender-Equality Index (GEI), αποτελεί σημαντική απόδειξη της ισχυρής δέσμευσης της για τη διαρκή ενδυνάμωση των γυναικών για την ανέλιξή τους σε όλες τις βαθμίδες ιεραρχίας καθώς και για τη σφυρηλάτηση μίας εργασιακής κουλτούρας που διασφαλίζει μισθολογική ισότητα, ίσες ευκαιρίες προσωπικής και επαγγελματικής εξέλιξης, ισότιμη αξιολόγηση και επιβράβευση. Ενδεικτικά, το 56% του συνόλου του προσωπικού της Τράπεζας είναι γυναίκες, ενώ, για το έτος 2021, το 60% των προαγωγών που δόθηκαν αφορούσαν γυναίκες.
Παράλληλα, ενισχύεται δυναμικά η παρουσία των γυναικών στις ανώτερες διοικητικές θέσεις με το αντίστοιχο ποσοστό να φτάνει σήμερα το 37%.
Επιπλέον, πρόσφατα η Alpha Bank προχώρησε στην υπογραφή της πρώτης Ειδικής Επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας στον τραπεζικό κλάδο για την πρόληψη, την αντιμετώπιση και την καταπολέμηση των διακρίσεων καθώς και των μορφών συμπεριφοράς βίας και παρενόχλησης.
Χαίρομαι που η Τράπεζα στην οποία εργάζομαι έφερε στην επιφάνεια ένα τόσο σημαντικό θέμα ανοίγοντας τον δρόμο για την εδραίωση τέτοιων πολιτικών στον εργασιακό χώρο.