Ο Γιάννης Ριζόπουλος αναλογίζεται τις ανατροπές που θα βιώσουμε, καθώς η metaβαση στον νεο εικονικό κόσμο προχωράει γρήγορα και προβληματίζεται για τις επιπτώσεις που αυτή θα έχει στην κοινωνία συνολικά και την οικονομία ειδικότερα.
Σήμερα μπορεί να θεωρείται πρωτότυπο, εκκεντρικό, νεωτερισμός ή απλώς μόδα. Σε τέσσερα – πέντε χρόνια μπορεί από απλή τάση να έχει γίνει ο κανόνας και η καθημερινή πραγματικότητα για εκατομμύρια συνανθρώπους μας. Ο λόγος για το metaverse, βεβαίως, που άρχισε να παίρνει «σάρκα και οστά» (όσο μπορείς να το πεις αυτό, για κάτι virtual) ουσιαστικά μετά την κίνηση εκ μέρους του Facebook, τον περασμένο Οκτώβριο, να «διαβεί τον Ρουβίκωνα» και να διεκδικήσει την πρωτιά της μετάβασης στο εικονικό σύμπαν, προλαβαίνοντας όλες τις υπόλοιπες Big Tech.
Χωρίς καν να έχει συμπληρωθεί εξάμηνο από τότε, οι εξελίξεις είναι ραγδαίες, καθώς το meta-οικοσύστημα αναπτύσσεται με γοργό ρυθμό.
Οργανισμοί και εταιρίες σπεύδουν να ενημερωθούν, να αλλάξουν στρατηγικές και στόχους, να «πιάσουν στασίδι», τώρα που είναι ακόμα νωρίς σ’ αυτό το παράλληλο σύμπαν, γιατί μετά ποιος ξέρει αν θα είναι εύκολο…
Η γνωστή εταιρεία ερευνών Gartner δημοσίευσε πριν από μερικές εβδομάδες ειδική μελέτη, που υπογράφει ο αντιπρόεδρός της Marty Resnick, ο οποίος αποτολμά την πρόβλεψη πως ως το 2026, δηλ. σε μόλις τέσσερα χρόνια από σήμερα, ένας στους τρεις οργανισμούς και επιχειρήσεις ανά τον κόσμο θα έχουν παρουσιάσει προϊόντα και υπηρεσίες βασισμένα στο metaverse, σε ευρύτατη γκάμα δραστηριοτήτων που θα ξεκινούν από την εργασία και την εκπαίδευση και θα φτάνουν ως το εμπόριο και την ψυχαγωγία – μ’ άλλα λόγια, ο αντίκτυπός τους θα είναι ιδιαίτερα σημαντικός, επηρεάζοντας πολύ μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας και, φυσικά, της οικονομίας.
Κι εκεί τα πράγματα έχουν αρχίσει να κινούνται γρήγορα: στα μέσα Φεβρουαρίου η JPMorgan ανακοίνωσε την ίδρυση της πρώτης τράπεζας στο metaverse, η οποία διαθέτει πλέον κατάστημα στο Decentraland, έναν από τους τέσσερις ιστοτόπους του εικονικού σύμπαντος. Το Onyx lounge -που πήρε το όνομά του από την μονάδα blockchain της τράπεζας- κοσμεί το ψηφιακό πορτραίτο του (επισκέπτη μας, πρόσφατα, στην Αθήνα) Jamie Dimon και μια τίγρης, αλλά προϊόντα και υπηρεσίες δεν έχει να προσφέρει στους επισκέπτες του, πέρα από μια γενικόλογη πληροφόρηση για τα πλεονεκτήματα και τις δυνατότητες του blockchain. Οι ειδήμονες συνιστούν να κάνουμε υπομονή, μέχρι να μεγαλώσει περισσότερο το οικοσύστημα, να μπουν περισσότεροι «παίκτες» και, κυρίως, περισσότεροι «πελάτες». Αν υπάρξει ενδιαφέρον, θα δούμε και υπηρεσίες, λένε…
Κάτι ανάλογο δεν ισχύει, πάντως, στην περίπτωση του (ομοίως, εικονικού) real estate στο metaverse. Εκεί το ενδιαφέρον είναι τόσο έντονο και οι τιμές των «οικοπέδων» αυξήθηκαν απότομα τόσο πολύ, που εκφράζονται πλέον ανησυχίες μήπως όλο αυτό δεν είναι παρά μια φούσκα, η οποία όμως πληρώνεται με αληθινά χρήματα, από κάποιους που αψηφούν την έλλειψη πλαισίου, ούτε υπολογίζουν ρίσκα. Όπως γράφτηκε στον διεθνή Τύπο, ο τζίρος της αγοράς «οικοπέδων» στους τέσσερις ιστοτόπους (Decentraland, Somnium Space, Cryptovoxels και Sandbox), που πέρυσι έφτασε στα 440 Μ€, φέτος αναμένεται να διπλασιαστεί.
Είναι γνωστό το αξίωμα (στον «συμβατικό» κόσμο, βεβαίως, αλλά γιατί όχι κι εδώ;) πως όπου υπάρχει ζήτηση, ανεβαίνουν οι τιμές. Είναι λογικό, επομένως, σ’ αυτό το χρηματιστήριο εικονικής γης, η ελπίδα για μεγάλα μελλοντικά κέρδη να «φουσκώνει» τις τιμές των «οικοπέδων» – όποιος πρόλαβε τον Κύριο οίδε! Μήπως ανάλογο δεν είναι κι αυτό που γίνεται στον χώρο της τέχνης, με τα NFTs, την πρώτη τάση που αναδείξαμε εδώ, πριν από έναν χρόνο;
Ποια θα είναι η κατάσταση του δρόμου που θα πάρουμε στη διάρκεια αυτής της meta-βασης; Θα είναι μονόδρομος; Ανηφοριά; Θα έχει πολλές στροφές; Μήπως βρεθούμε, στο τέλος. σε αδιέξοδο; Θα το μάθουμε από πρώτο χέρι, τα επόμενα χρόνια – ας ελπίσουμε χωρίς απώλειες…