Η ελληνική startup Infin8 δημιούργησε την εφαρμογή που προσφέρει στους εταιρικούς και ατομικούς χρήστες τη δυνατότητα ενοποιημένης διαχείρισης όλων των τραπεζικών λογαριασμών και καρτών τους βάζοντας την τεχνολογία στην υπηρεσία της φιλικότερης τραπεζικής καθημερινότητας.
Η startup Infin8 συγκέντρωσε όλη την τραπεζική εμπειρία των πελατών χρήστη σε μία οθόνη. Δημιουργώντας ένα ψηφιακό περιβάλλον στο οποίο μέσω mobile και web app, ο κάθε χρήστης έχει όλα τα δεδομένα της «τραπεζικής του ζωής» άμεσα διαθέσιμα, με ανάλυση των εσόδων-εξόδων, αλλά και τη δυνατότητα μεταφοράς χρημάτων, ανάμεσα σε πολλές από τις υπάρχουσες τράπεζες και διατηρώντας όλες τις συνθήκες τραπεζικής ασφάλειας. Η ανάγκη για κάτι τέτοιο είναι προφανής, από την στιγμή που όλοι μας έχουμε λογαριασμούς σε πάνω από μία τράπεζες και ένα κινητό ως φυσική προέκταση του χεριού μας. Η πορεία προς την ικανοποίηση αυτής της ανάγκης δεν ήταν τόσο απλή, όπως μαθαίνουμε μιλώντας με τον Δημήτρη Πετρίλη CEO της Infin8.
H Infin8 ιδρύθηκε το 2014 προσφέροντας αρχικά συμβουλευτικές υπηρεσίες σε τράπεζες για θέματα ψηφιακού μετασχηματισμού, όπως μας εξηγεί. «Το 2017 με την επερχόμενη έλευση του PSD2 αποφασίσαμε να κάνουμε στροφή και να επικεντρωθούμε στη δημιουργία εφαρμογής η οποία θα βοηθούσε ιδιώτες και επιχειρήσεις να διαχειριστούν τα οικονομικά τους. Το 2021 ήταν μια κομβική χρονιά για εμάς καθώς ολοκληρώσαμε ένα σημαντικό redesign της λύσης μας, κάναμε release το web app μας, είμαστε από τους πρώτους που υποστηρίξαμε payment initiation και λάβαμε και angel investment.
H Infin8 συμμετείχε και στο EGG όπου αποκόμισε τεράστια οφέλη. Τα σημαντικότερα ήταν η ανταλλαγή απόψεων με τις άλλες ομάδες, καθώς και το mentoring από έμπειρους επαγγελματίες του κλάδου».
Όπως σημειώνει η ανάγκη ήταν ήδη εκεί. Ο μέσος Ευρωπαίος πολίτης έχει τραπεζικά προϊόντα σε πάνω από 3 διαφορετικές τράπεζες. Οι εφαρμογές των τραπεζών, καθώς και άλλες τρίτες εφαρμογές δεν πρόσφεραν κατά την άποψη τους τη δυνατότητα για ολοκληρωμένη διαχείριση των οικονομικών, αναγκάζοντας τους πολίτες να χρησιμοποιούν τουλάχιστον τρεις mobile banking εφαρμογές. «Ανακαλύψαμε την ανάγκη για τη δημιουργία μιας εφαρμογής η οποία θα βοηθάει ιδιώτες και επιχειρήσεις να διαχειριστούν τα οικονομικά τους και να ολοκληρώνουν τις βασικές τραπεζικές τους συναλλαγές, επειδή δεν μπορούσαμε οι ίδιοι ως ιδιώτες και ως επιχείρηση να βρούμε κάποια εφαρμογή η οποία κάλυπτε ολοκληρωτικά τις ανάγκες μας».

Μελλοντικά, η Infin8 θα γίνει και μέθοδος πληρωμής (online και με φυσική παρουσία) αντικαθιστώντας τις καρτικές συναλλαγές με account to account και wallet-to-wallet payments.
Give the people what they want
Και έτσι εγέννετω Infin8 στη βάση μιας αντίστοιχα απλής φιλοσοφίας. «Θέλουμε να κάνουμε την καθημερινότητα των χρηστών μας πιο εύκολη. Σε διάφορους κλάδους -όπως για παράδειγμα η εστίαση, η μετακίνηση, η διαμονή κλπ- πλατφόρμες όπως η Ε-food, Uber, Airbnb επιτρέπουν στους χρήστες να χρησιμοποιούν προϊόντα και υπηρεσίες από διάφορους παρόχους με την ίδια ευκολία κάθε φορά.
Έτσι και η δική μας εφαρμογή θέλει να προσφέρει platformication των τραπεζικών υπηρεσιών». Σήμερα η Infin8 είναι live σε 6 χώρες (Ελλάδα, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία και Ρουμανία), υποστηρίζοντας πάνω από 160 τράπεζες και τις βασικότερες νεοτράπεζες όπως η Revolut και η N26. Σε αυτές τις χώρες προσφέρουν account aggregation, payment initiation και Personal / Business Financial Management. «Έχουμε λάβει angel investment και αυτή την στιγμή είμαστε σε συζητήσεις με πιθανούς επενδυτές. Επίσης έχουμε συνάψει στρατηγική συνεργασία με μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες ενέργειας στην Ελλάδα, καθώς και μια ιδιαίτερα καινοτόμα εταιρεία που προσφέρει υπηρεσίες wealth management».
Σε αυτή την πορεία βέβαια δεν έγιναν όλα «έτσι απλά». Η μεγαλύτερη δυσκολία που αντιμετώπισαν είναι η ανασφάλεια των χρηστών όσον αφορά στην σύνδεση τραπεζικών τους λογαριασμών στην εφαρμογή τους. «Είναι δύσκολο για το χρήστη να κατανοήσει ότι η σύνδεση των τραπεζών γίνεται με απόλυτα ασφαλές τρόπο και ότι δεν αποθηκεύουμε ευαίσθητα δεδομένα. Οι τραπεζικοί κωδικοί εισάγονται στο περιβάλλον της τράπεζας και δεν γίνονται ορατοί στην Infin8».
Ένα «απλό» mobile banking app;
Είναι το Infin8 ένα απλό δια-τραπεζικό mobile banking app ή φιλοδοξεί να προσφέρει κάτι παραπάνω; «Προσφέρουμε αυτόματη κατηγοριοποίηση για τις συναλλαγές από οποιαδήποτε τράπεζα και έτσι είναι εύκολο για το χρήστη να διαχειριστεί τα οικονομικά του. Επίσης, είναι ιδιαίτερα εύκολη η αναζήτηση συναλλαγών.
Προσφέρουμε επιπλέον λειτουργικότητα στους premium πελάτες, όπως η δυνατότητα εξαγωγής διαγραμμάτων και αναφορών σε PDF και Excel. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Infin8 εκτός από mobile app προσφέρει και εξελιγμένο web app που απευθύνεται κυρίως σε εταιρικούς πελάτες. Μελλοντικά, η Infin8 θα γίνει και μέθοδος πληρωμής (online και με φυσική παρουσία) αντικαθιστώντας τις καρτικές συναλλαγές με account to account και wallet-to-wallet payments».
Όπως μας αναφέρει ο Ελληνικός πληθυσμός ήδη υιοθετεί λύσεις mobile banking με εντατικό ρυθμό. Η χρήση του mobile banking παρουσιάζει διψήφιους ρυθμούς ανάπτυξης στην Ελλάδα και -εν μέσω πανδημίας- η χρήση mobile banking έχει γίνει πλέον η νέα κανονικότητα.
Παρόλα αυτά αναρωτιόμαστε τι απέγιναν όλοι εκείνοι οι ανασταλτικοί παράγοντες που κρατούσαν τους τραπεζικούς πελάτες off-line προ πανδημίας.
«Δεν πιστεύουμε ότι υπάρχουν ανασταλτικοί παράγοντες. Οι εφαρμογές όπως της Infin8 έχουν έρθει για να βελτιώσουν την εμπειρία των χρηστών και να φέρουν το platformication στην τραπεζική. Πιστεύουμε ότι μελλοντικά οι χρήστες θα επιλέγουν τα σωστά προϊόντα, από διάφορες τράπεζες και θα διαχειρίζονται από μία τρίτη εφαρμογή όπως η δική μας» μας εξηγεί.
Μεταμορφώνοντας το Banking
Είναι προφανές ότι εφαρμογές σαν το Infin8 είναι στην ουσία το μαγικό ραβδί που μεταμορφώνει το τραπεζικό σύστημα, αλλάζοντας τη σχέση των πελατών με αυτό. Πως όμως το καταφέρνουν αυτό;
«Ουσιαστικά βοηθούν στην ανάπτυξη του οικοσυστήματος, καθώς απλοποιούν τον τρόπο επικοινωνίας με τις τράπεζες και βελτιώνουν την εμπειρία του χρήστη. Στο κομμάτι των account to account και wallet to wallet payments, οι λύσεις σαν τη δική μας μειώνουν κάθετα το συναλλακτικό κόστος και παράλληλα αυτοματοποιούν την εκκαθάριση των συναλλαγών, προσφέροντας τεράστιο όφελος στους εμπόρους» μας λέει.
«Το μέλλον του banking είναι ψηφιακό. Τεχνολογίες σαν τη δική μας θα βελτιώσουν την εμπειρία του χρήστη. Οι πελάτες δεν θα βλέπουν πλέον το banking σαν αναγκαίο κακό, αλλά σαν ένα ευχάριστο μέσο για να καλύψουν τις καθημερινές τους ανάγκες και να επιτύχουν τους στόχους τους».
Για τον Δημήτρη Πετρίλη αυτή η μεταμόρφωση θα εξελιχθεί σε μια νέα τραπεζική εμπειρία στα επόμενα χρόνια. «Η τραπεζική εμπειρία θα ξεφύγει από τα στενά όρια της τραπεζικής. Η μελέτη του συναλλακτικού προφίλ των καταναλωτών θα βοηθήσει στη διαμόρφωση custom μη-τραπεζικών προϊόντων (π.χ. ασφαλιστικών, retail, utilities) που πραγματικά ανταποκρίνονται στις ανάγκες των καταναλωτών.
Αυτά τα προϊόντα θα προκύπτουν από την ανάλυση του συναλλακτικού προφίλ του εκάστοτε καταναλωτή και θα είναι εξατομικευμένα. Με λίγα λόγια οι τράπεζες θα μπουν, μέσω συνεργασιών με Fintechs, και σε άλλους κλάδους. H Infin8 θα έχει μια δυναμική παρουσία σε αυτό το μετασχηματισμό του banking».
Mobile Banking vs Web Banking?
Σε αυτή την πορεία αλλαγής βλέπει το mobile banking να κυριαρχεί, τόσο επί του αναλογικού όσο και του web banking.
«Σε γενικές γραμμές, η εμπειρία του χρήστη στο web banking είναι υποδεέστερη. Επίσης, οι χρήστες έχουν συνηθίσει πλέον να αλληλεπιδρούν μέσω του κινητού τους με εφαρμογές που εκμεταλλεύονται τις δυνατότητες της συσκευής, όπως για παράδειγμα τα biometrics». Θα αντικαταστήσει λοιπόν το mobile banking πλήρως το web banking;
«Σε ένα κάποιο βαθμό ναι. Προσωπικά θεωρώ το web banking συμπληρωματικό του mobile banking και όχι ανταγωνιστικό.
Χρήστες με πολύπλοκα τραπεζικά προϊόντα ή μεγάλο πλήθος συναλλαγών, θα συνεχίσουν να χρησιμοποιούν το web banking, όταν είναι στο «γραφείο» και mobile banking όταν βρίσκονται εκτός».
Και στο μέλλον, τι θα μπορούσε να αντικαταστήσει με την σειρά του το mobile banking;
«Το augmented reality θα εισέλθει κάποια στιγμή και στο χώρο του banking. Αυτή την στιγμή κάνει τα πρώτα του βήματα, αλλά την επόμενη δεκαετία ίσως είναι η νέα νόρμα. Επίσης εξαιτίας της μεγάλης υιοθέτησης των virtual assistants (Google Assistant, Alexa, Bixby, Siri, κ.α.) προσβλέπω ταχεία ανάπτυξη στο voice banking.
Μελλοντικά οι χρήστες θα μπορούν να εκτελούν βασικές τραπεζικές συναλλαγές με φωνητικές εντολές, όπου και να βρίσκονται (στο σπίτι, στη δουλειά ή στο αυτοκίνητο)».