Ο ασφαλιστικός κλάδος στην Ελλάδα οφείλει να προσαρμοστεί όχι μόνο στις νέες τεχνολογικές και ψηφιακές συνθήκες αλλά κυρίως στις ανάγκες της νέας γενιάς πελατών.
Οι ασφαλιστικοί οργανισμοί έχουν να αντιμετωπίσουν δύο σαρωτικές αλλαγές: Η πρώτη είναι η ψηφιοποίηση των υπηρεσιών και η δεύτερη τις αλλαγές που συντελούνται σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο.
Η τεχνολογική ανάπτυξη και η νέα ψηφιακή πραγματικότητα επιβάλλουν εναλλακτικούς τρόπους παροχής υπηρεσιών σε όλο το φάσμα του χρηματοοικονομικού κλάδου. Ωστόσο, ο τομέας της ασφάλισης έχει ένα επιπλέον «βάρος». Πρέπει να προσαρμόσει τα προϊόντα του με τέτοιο τρόπο έτσι ώστε να είναι μοναδικά για έναν συγκεκριμένο πελάτη. Με άλλα λόγια, η ασφαλιστική εμπειρία, δεν οφείλει μόνο να διαθέτει τις ψηφιακές ευκολίες και την απλότητα στην απόκτηση των υπηρεσιών και προϊόντων, αλλά επιπροσθέτως πρέπει να παρέχει αυτές τις ευκολίες με γνώμονα την εξατομίκευση αυτής της ασφαλιστικής εμπειρίας.
Οι καιροί που τα one-size-fit-all προϊόντα ήταν το selling point των εταιρειών έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί, ή τουλάχιστον δεν αφορούν τον περισσότερο πλέον κόσμο. Ο σύγχρονος πελάτης θέλει να ξέρει πως το ασφαλιστικό προϊόν για το οποίο πληρώνει ανταποκρίνεται στις δικές του ανάγκες, είναι σχεδιασμένο αποκλειστικά γι’ αυτόν και τον τρόπο ζωής του. Η εξέλιξη αυτή απαιτεί τη χρήση τεχνολογίας, όπου η διαχείριση δεδομένων και η τεχνητή νοημοσύνη προκρίνονται ως λύσεις για την επίτευξη αυτής της εξατομίκευσης. Με βάση αυτές τις τεχνολογίες, πλέον οι ασφαλιστικές εταιρείες μπορούν να κόψουν και να ράψουν ένα ασφαλιστικό προϊόν βασισμένο στις πραγματικές επιθυμίες του πελάτη και την κατάσταση στην οποία βρίσκεται.
Η δεύτερη και πολύ σημαντική αλλαγή είναι στην ίδια την ασφαλιστική κάλυψη ως είδος. Από την κλιματική κρίση, στην ψηφιακή εποχή, οι ανάγκες για κάλυψη σε τομείς που προηγουμένως δεν υπήρχαν γίνονται ολοένα και πιο έντονες. Πράγματι, πλέον οι ασφάλειες από φυσικές καταστροφές έχουν αποδειχθεί από τις πιο δημοφιλείς σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ οι ασφαλίσεις υγείας λόγω και της πανδημίας έχουν εκτοξευθεί σε ζήτηση τα τελευταία χρόνια. Τέλος, έχει αυξηθεί κατακόρυφα και η ζήτηση για ασφάλεια ψηφιακού περιεχομένου, μιας και η ζωή μας έχει μεταφερθεί σε μεγάλο μέρος της στη ψηφιακή πραγματικότητα.
Οι ασφαλιστικές εταιρείες λοιπόν καλούνται να ανταποκριθούν με αποτελεσματικότητα σε νέα είδη ασφάλισης, λαμβάνοντας υπόψη τους όχι μόνο τις ανάγκες των νέων καταναλωτών αλλά και τις συνθήκες που περιβάλλουν τις ανάγκες αυτές. Σε όλο αυτό το μεταβαλλόμενο σκηνικό, το πιο σημαντικό είναι να μην ξεχνούν πως η εμπειρία χρήστη κάνει τη διαφορά σε μια επιτυχημένη ασφαλιστική εταιρεία. Η εμπειρία χρήστη θα πρέπει να είναι τόσο απρόσκοπτη όσο και απλή, χωρίς γραφειοκρατικούς ή άλλους περιορισμούς, αφού η νέα γενιά πελατών έχει συνηθίσει να λαμβάνει εύκολα και γρήγορα τις υπηρεσίες που επιθυμεί.
Πρόκειται για μια άσκηση που θυμίζει λίγο τετραγωνισμό του κύκλου, ωστόσο δεν παύει να είναι ζωτικής σημασίας για τον κάθε ασφαλιστικό οργανισμό. Οπότε, βάζουμε μπροστά τις τεχνολογικές λύσεις και αναζητούμε εναλλακτικούς τρόπους προσέγγισης και πώλησης ασφαλιστικών προϊόντων. Μόνο έτσι ένας σύγχρονος οργανισμός θα ανταποκριθεί αποτελεσματικά στη νέα αυτή πραγματικότητα.