Ο Γιάννης Ριζόπουλος παρουσιάζει μερικές από τις σημαντικότερες τάσεις που διαγράφονται στον χώρο των fintech, οι οποίες αργά ή γρήγορα θα περάσουν στην καθημερινότητά μας, προσαρμόζοντας τον χρηματοοικονομικό κλάδο στην εποχή της «νέας κανονικότητας».

Πολλοί λένε -και η εμπειρία έχει δείξει πως έχουν δίκιο- ότι σε δύσκολους και ανήσυχους καιρούς, σαν τους σημερινούς, τις λύσεις στα νέα προβλήματα και ανάγκες που προκύπτουν σε μια αγορά, συνήθως τις δίνει το πιο δυναμικό και ευέλικτο κομμάτι της. Στον χρηματοοικονομικό τομέα, στις μέρες μας, αυτό είναι οι fintech, μικρές κατά κανόνα εταιρίες που συνεισφέρουν καινοτόμες ιδέες, ανοίγοντας νέους δρόμους. Σ’ αυτές πέφτει ο «κλήρος» να προτείνουν τις λύσεις που θα αξιοποιήσουμε στην εποχή της «νέας κανονικότητας» και σ’ αυτές θα προστρέξουμε για emerging trends και emerging tech. Άραγε, πού πηγαίνει (όπως ερωτά ο κλασικός λατινικός -και διάσημος κινηματογραφικός- τίτλος) η χρηματοοικονομική τεχνολογία, το ’22 και τα επόμενα χρόνια;

Ανθολογήσαμε τις κατά τη γνώμη μας σημαντικότερες τάσεις σχετικά με τις fintech, απ’ όσες έχουν κάνει την εμφάνισή τους τις τελευταίες εβδομάδες στη διεθνή ειδησεογραφία, γνωρίζοντας εκ των προτέρων ότι αρκετές από αυτές δεν θα επικρατήσουν: άλλες θα ατονήσουν στην πορεία επηρεασμένες από απρόβλεπτους παράγοντες κι άλλες θα μεταλλαχθούν σε κάτι διαφορετικό, που όμως προσφέρει καλύτερες λύσεις.

Κάποιες άλλες, όμως, θα εξελιχθούν σε mainstream, θα περάσουν στην καθημερινότητά μας και θα γίνουν μέρος της. Με κύριους άξονες την ακόμα καλύτερη αξιοποίηση των δεδομένων, προφανώς με τη βοήθεια Τεχνητής Νοημοσύνης, Μηχανικής Μάθησης και Analytics, την αδιαπραγμάτευτη φροντίδα για βέλτιστη εμπειρία του χρήστη και την ολοένα εντονότερη απουσία μετρητών (έχουν δει το φως τη δημοσιότητας έρευνες που προβλέπουν cashless society για τη Σουηδία κι άλλες Βόρειες χώρες από το ’23, με το Ηνωμένο Βασίλειο να ακολουθεί ως το ’26), οι fintech έχουν μπροστά τους πεδίο δόξης λαμπρό.

Έχοντας ως «προίκα» από την απελθούσα χρονιά άφθονη χρηματοδότηση και «λαϊκή στήριξη» που εκδηλώθηκε (ας όψεται η πανδημία) με την εκθετική αύξηση του ηλεκτρονικού εμπορίου και των ψηφιακών πληρωμών σε εθνικό και διασυνοριακό επίπεδο, οι fintech πρέπει πλέον να δώσουν πρακτικές λύσεις σε θέματα όπως οι ψηφιακές πληρωμές Β2Β σε πραγματικό χρόνο, υπό καθεστώς πλήρους ασφάλειας και συμμόρφωσης με το «φρέσκο» κανονιστικό πλαίσιο.

Στον χώρο του B2C, επίσης, πρέπει να δοθούν μέσα στη χρονιά ανάλογες ικανοποιητικές λύσεις στο θέμα του embedded finance, δηλαδή της ενσωμάτωσης εύκολης και απόλυτα φιλικής προς τον χρήστη λύσης για την αποστολή και λήψη χρημάτων, σχεδόν σε πραγματικό χρόνο. Αμφότερα θα ανοίξουν το δρόμο για το open banking, την ανοικτή τραπεζική, η οποία θα μετασχηματίσει όλον τον κλάδο – ως προς αυτό, όμως, έχουμε ακόμα αρκετό δρόμο, καθώς φαίνεται.

Με το διασυνοριακό ηλεκτρονικό εμπόριο να «σηκώνει ατμό» και τις digital-only τραπεζικές συναλλαγές να πυκνώνουν, το επόμενο βήμα (πολλοί λένε πως το «πόδι» έχει ήδη σηκωθεί και είναι μετέωρο) δεν είναι άλλο από την ολοένα μεγαλύτερη χρήση του blockchain, ως ανάχωμα απέναντι στην ηλεκτρονική απάτη, μέσο καλύτερου-αμεσότερου ελέγχου και απάντηση σε κρίσιμες κανονιστικές απαιτήσεις. Προφανώς, σημαντικό ρόλο στις εξελίξεις θα παίξει η αξιοποίηση όλου του περί την Τεχνητή Νοημοσύνη οικοσυστήματος (βλέπε Μηχανική Μάθηση και Robotic Process Automation), όπως και η υιοθέτηση από οργανισμούς και επιχειρήσεις λύσεων Platform-as-a-Service, που θα συμβάλουν στην αναβάθμιση του επιπέδου συνεργασίας, αλλά και στην καλύτερη διαχείριση των πόρων, των πληρωμών και των πιστωτικών κινδύνων.

Τέλος, φέτος και τα επόμενα χρόνια θα δούμε να διαμορφώνονται ακόμα ισχυρότερες -κι όχι απλώς ευκαιριακές- συνέργειες μεταξύ τραπεζών και fintech, με τις τελευταίες να δίνουν λύσεις και στον χώρο του payroll, όπως ήδη δίνουν στις αγορές με τη λογική του Buy-Now-Pay-Later, ενώ προβλέπεται απογείωση και στις πληρωμές μέσω κινητού. Κι αν για κάποιες τάσεις υπάρχουν αμφιβολίες και δισταγμοί, για κάτι άλλο δεν υπάρχει αμφιβολία: η πλήξη θα είναι φέτος άγνωστη λέξη.