H ελληνική fintech, Ιn4Capital δημιούργησε έναν ψηφιακό «τόπο» όπου startups που ψάχνουν χρηματοδότηση και επενδυτές που αναζητούν επενδυτικές ευκαιρίες, μπορούν να βρίσκουν ο ένας τον άλλο και να συγκροτούν μια λειτουργική κοινότητα.
Το concept για ένα «meeting point» όπου οι δύο παίκτες του fintech οικοσυστήματος -οι startups και οι επενδυτές- θα βρίσκονται για να καλύψουν ο ένας τις ανάγκες του άλλου, συνδυάζει την αμεσότητα και την απλότητα που έχουν όλες οι καλές ιδέες. Ήταν όμως η δημιουργία της In4Capital μια τόσο «απλή» υπόθεση;
Μιλώντας με τον ιδρυτή και CEO της Λευτέρη Κόντο, μαθαίνουμε ότι το ταξίδι από την «ιδέα» της startup ως την In4Capital δεν ήταν απλό. Όπως μας λέει, η ιδέα πίσω από την Ιn4Capital ξεκίνησε από ανθρώπους του corporate finance και του investment banking, ουσιαστικά το 2016, με σκοπό να ενώσει εταιρείες που αναζητούν κεφάλαια με επενδυτές. Το 2017 ξεκίνησε η πρώτη έκδοση της πλατφόρμας, η οποία ολοκληρώθηκε το 2018. Στη συνέχεια, το 2019, η πλατφόρμα άλλαξε και αναβαθμίστηκε ριζικά, για να αποτελέσει ταυτόχρονα ένα εργαλείο matchmaking, το οποίο παρέχει investors data στους χρήστες που αναζητούν κεφάλαια για τα projects τους, εργαλείο εύρεσης ευκαιριών προς επένδυση (dealflow) για όλους τους τύπους επενδυτών και οργάνωσης dealflow για παρόχους υπηρεσιών. «Αλλά και ένα σύγχρονο κοινωνικό δίκτυο όπου αποτελείται αποκλειστικά από επιχειρηματίες, επενδυτές και παρόχους υπηρεσιών, οι οποίοι μπορούν να συνεργαστούν, να αλληλεπιδράσουν και να οριστικοποιήσουν συνέργειες, κόβοντας τον “θόρυβο” της μαζικής και μη εξακριβωμένης πληροφορίας».
Σε αυτή την πορεία συγκροτήθηκε μια ομάδα από έμπειρα στελέχη του corporate finance, οι οποίοι έχουν καθημερινή επαφή με τον χώρο των επιχειρήσεων και το dealmaking, αλλά και από νεότερα στελέχη, με πλούσια γνώση γύρω από τις τεχνολογίες. «Έτσι το ΑΙ μας βοήθησε να δημιουργήσουμε ένα μείγμα εμπειρίας και ταλέντου, για να καλύψουμε ανάγκες μέσω της καινοτομίας και να τις προσφέρουμε, με προσιτό κόστος, σε όλους τους εμπλεκόμενους» μας εξηγεί ο Λευτέρης Κόντος, για την μετατροπή της διαδικασίας αναζήτησης κεφαλαίων από startup -μέσω τις παροχής εργαλείων «ταιριάσματος» και επικοινωνίας με επενδυτές συμβατούς με τα κριτήρια της πρότασης τους- σε μια πετυχημένη …startup.
Σημαντική πρόκληση σε αυτό το ταξίδι –«η οποία όμως ήταν εξ αρχής γνωστή» όπως σημειώνει- ήταν και είναι η διατήρηση της συνοχής και της λειτουργικότητας της ομάδας, μιας και δουλεύουν όλοι από διαφορετικές πόλεις και χώρες και όχι από ένα κοινό εργασιακό χώρο. Εξίσου μεγάλη πρόκληση ήταν στην αρχή και η έλλειψη ώριμου startup οικοσυστήματος στην χώρα, αλλά και της μικρότερης γνώσης -συγκριτικά με σήμερα- των επιχειρήσεων για την λειτουργία των funds και γενικότερα των χρηματοδοτικών επιλογών εκτός τραπεζικού συστήματος.

Προσπαθούμε μέσω καινοτόμων λειτουργιών να βάλουμε την πλατφόρμα της In4Capital και τους χρήστες που την αξιοποιούν σε θέση που θα εκμεταλλευτούν αυτή την γνώση και τις αλλαγές προς όφελος τους.
Χαρτογραφώντας τον πλανήτη Startup
Τελικά όμως η In4Capital τα κατάφερε και έτσι σήμερα καλύπτει τις ανάγκες τόσο των startups όσο και πιο ώριμων εταιριών στην αναζήτηση συνεργειών, μέσω των εργαλείων δικτύωσης με άλλους επιχειρηματίες ή εταιρίες.
Ταυτόχρονα βοηθάει τους επενδυτές να ανακαλύψουν ευκαιρίες, αλλά και να παρακολουθούν την ανάπτυξη και τις εξελίξεις γύρω από αυτές μετά την χρηματοδότηση τους. «Αυτά κάνουν την In4Capital ένα εργαλείο που αυξάνει τις πιθανότητες εύρεσης κεφαλαίων, αλλά και investor relations για startups και ώριμες εταιρείες και επιπλέον δίνει τη δυνατότητα στους επενδυτές, όχι μόνο να έρχονται σε επαφή με ευκαιρίες, αλλά και να λαμβάνουν πολύτιμα insights, όπως τάσεις, στατιστικά και δικτύωση που είναι απαραίτητα στοιχεία στην δημιουργία της βέλτιστης επενδυτικής απόφασης» σημειώνει ο Λευτέρης Κόντος.
Αυτό η In4Capital το πετυχαίνει έχοντας αναπτύξει μια πλατφόρμα που περιέχει μια βάση 12.000 επενδυτικών προφίλ, καθώς και έναν μεγάλο αριθμό από startups, service providers και επενδυτές από Ελλάδα και τον υπόλοιπο κόσμο. Την οποία, όπως όμως συμπληρώνει, συνεχίζουν να αναπτύσσουν με λειτουργίες που θα δώσουν ακόμα περισσότερη αξία στους χρήστες και την δυναμική κοινότητα τους, μέσα από την διάδραση και την επικοινωνία μεταξύ τους. Σε αυτή την πλατφόρμα ακόμα υπάρχουν και πάνω από 900 incubators με προφίλ και πληροφορίες τους από την Ελλάδα και το εξωτερικό, αφού η In4Capital αναγνωρίζει την σημασία τους, παρότι δεν έλαβε μέρος σε κάποιο πρόγραμμα incubator. «Έχοντας όμως γνώση της δουλειάς που γίνεται σε αυτούς τους οργανισμούς, μέσω των χρηστών της πλατφόρμας μας που είναι μέλη σε incubators, αλλά και από την συμμετοχή της startup E-MAILIiT, η οποία ανήκει στις portfolio companies μας στο EGG Incubator μπορούμε να πούμε ότι ο ρόλος τους στο οικοσύστημα είναι σημαντικότατος» μας εξηγεί ο Λευτέρης Κόντος.
Η «δικτύωση» ως enabler
Το επιπλέον ανταγωνιστικό πλεονέκτημα που κατά τον ιδρυτή της προσφέρει η In4Capital είναι ότι λειτουργεί παράλληλα και σαν ένα κοινωνικό δίκτυο που επιτρέπει την επικοινωνία και την αλληλεπίδραση μεταξύ των χρηστών του. «Είναι μια πύλη του παγκόσμιου οικοσυστήματος που ενώνει και επιτρέπει την συνέργεια μεταξύ εταιριών, επιχειρηματιών και επενδυτών, κάτι που έχει τεράστια αξία.
Ωστόσο, τα τελευταία δυο χρόνια ερευνούμε την δημιουργία μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης, τα οποία βασίζονται στο επενδυτικό ιστορικό των επενδυτών και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των εταιριών. Με αυτό τον τρόπο, φτιάχνουμε ένα σύστημα εύρεσης των ιδανικών εταιριών προς χρηματοδότηση από τους επενδυτές. Στόχος μας είναι η δημιουργία ενός αυτόνομου συστήματος που θα τελεί την εργασία των ίδιων των επενδυτών, αντί για αυτούς, ελαχιστοποιώντας το ρίσκο τους και μεγιστοποιώντας τις δυνατότητες των επενδύσεων τους».
Και αυτό το μοντέλο επένδυσης είναι ιδιαίτερα σημαντικό αφού όπως μας λέει στην Ελλάδα οι χρηματοοικονομικές υπηρεσίες έχουν πολύ δρόμο ακόμα για να ακολουθήσουν τις σύγχρονες χώρες. Κάτι που αποδίδει στην έλλειψη χρηματοοικονομικής παιδείας, που καθιστά την χώρα πολύ δύσκολο κοινό για την προσφορά τέτοιων υπηρεσιών.
Ωστόσο, όπως σημειώνει, τουλάχιστον ο τομέας που εμπεριέχει εταιρίες καινοτομίας, με στόχο την γρήγορη ανάπτυξη τους, έχει αρχίσει να ωριμάζει με μεγάλο ρυθμό. «Η In4Capital βρίσκεται εδώ για να βοηθήσει ακόμα περισσότερο την ελληνική αγορά και να εδραιώσει στην χώρα μία ανταγωνιστική επιφάνεια εύρεσης επενδυτικών ευκαιριών. Και να “εισάγει” με αυτόν τον τρόπο κεφάλαια τα οποία θα συμβάλουν στην περαιτέρω ανάπτυξη και αλλαγή σελίδας σε όλους τους τομείς».
Στην Ιn4Capital ο ολοένα αυξανόμενος ρυθμός ανάπτυξης του fintech οικοσυστήματος με την αξιοποίηση της καινοτομίας που παράγεται, σε συνδυασμό με τις παγκόσμιες εξελίξεις γύρω από αυτά, είναι σημάδι ότι τα επόμενα χρόνια θα συμβούν κοσμογονικές αλλαγές.
«Γιαυτό προσπαθούμε μέσω καινοτόμων λειτουργιών να βάλουμε την πλατφόρμα της In4Capital και τους χρήστες που την αξιοποιούν σε θέση που θα εκμεταλλευτούν αυτή την γνώση και τις αλλαγές προς όφελος τους» όπως μας λέει.
Υπογραμμίζοντας ότι σε αυτό το δύσκολο επενδυτικό τοπίο, η συνεργασία με Ευρωπαϊκούς φορείς μπορεί να φέρει την άμεση ενημέρωση και εκπαίδευση του ελληνικού κοινού, καθώς και το άνοιγμα στην παγκόσμια αγορά για τις fintech εταιρίες.