Το 2021 «μας χόρεψε στο ταψί» από πολλές απόψεις. Πανδημία, φωτιές, γυναικοκτονίες, όλα αυτά μάς υπενθύμισαν ότι η ανθρωπότητα έχει πολύ σοβαρά θέματα να επιλύσει. Στο μικρόκοσμο μας, το fintech, τα πράγματα ήταν λίγο πιο φωτεινά.

Δε θα σας κουράσω με απολογισμούς της χρονιάς στο fintech. Όλοι ξέρουμε ότι ο κλάδος τον τελευταίο χρόνο άνθισε στη χώρα μας τόσο πολύ, που πλέον είναι αδύνατον να μιλάμε για χρηματοοικονομικές υπηρεσίες χωρίς τεχνολογία. Αντιθέτως, θα σας κουράσω με την αυτοαναφορικότητα αυτού του editorial. Γιατί αν δεν παινέψεις το σπίτι σου, θα πέσει να σε πλακώσει, όπως έλεγε συχνά πυκνά και η γιαγιά μου.

Το Digital Finance λοιπόν γεννήθηκε μέσα από τις «στάχτες» της πανδημίας, τον Φεβρουάριο του 2021. Ξεκινήσαμε μια προσπάθεια με ενθουσιασμό και πλήρη επίγνωση της ιδιαιτερότητας της τρέχουσας συνθήκης, ωστόσο ήμασταν (και είμαστε) πεπεισμένοι ότι αυτό το περιοδικό η αγορά το έχει ανάγκη. Ο χρηματοοικονομικός κλάδος αλλάζει, μεταμορφώνεται σε έναν αμιγώς fintech οικοσύστημα και το Digital Finance έρχεται να καλύψει ακριβώς αυτή τη μετάβαση, με ένα προφίλ αμιγώς corporate, για να προτείνει λύσεις, ιδέες και να καταγράψει τάσεις.

Είχαμε την τύχη να μας «αγκαλιάσει» από νωρίς η τραπεζική αγορά, μιας και η Γενική Γραμματέας της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, Χαρούλα Απαλαγάκη έκανε το «ποδαρικό» μιλώντας στο πρώτο τεύχος. Φτάσαμε μετά από μερικούς μήνες όχι μόνο να μας εμπιστεύεται η τραπεζική αγορά αλλά και τα τεύχη μας να φιγουράρουν στα γραφεία των ανώτατων στελεχών τους.

Ακολούθησαν οι ασφαλιστικές εταιρείες, με το σύνθημα να δίνεται από την Γενική Διευθύντρια της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών, Μαργαρίτα Αντωνάκη, η οποία και φιλοξενήθηκε στο δεύτερο μας τεύχος. Από εκεί και πέρα, οι δύο μεγαλύτεροι χρηματοοικονομικοί φορείς της χώρας γνώρισαν το Digital Finance και ελπίζουμε η συνέχεια να μην τους απογοητεύσει.

Τρίτος για εμάς πυλώνας είναι ένας τομέας που – κακά τα ψέματα – δεν έχει συνηθίσει στη δημοσιότητα, ακόμα και αν αυτή αφορά τον επαγγελματικό του κλάδο. Οι επενδυτικές επιχειρήσεις αποτελούν για εμάς έναν στόχο για τη νέα χρονιά που θα έρθει να συμπληρώσει το παζλ του fintech σκηνικού στη χώρα.

Είναι αλήθεια ότι το λεγόμενο buy side όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς είναι λίγο πιο διστακτικό στην υιοθέτηση νέων τεχνολογιών. Το capital markets technology ωστόσο είναι ένας τομέας με άπειρες δυνατότητες, που αν υιοθετηθεί έξυπνα και μεθοδικά θα έχει να κερδίσει σε δύο επίπεδα: πρώτον σε επίπεδο business activity και δεύτερον σε επίπεδο εφαρμογής των κανονισμών.

Για τη νέα χρονιά, το Digital Finance έχει ως σκοπό να εδραιωθεί περισσότερο στο χώρο, να χτίσει πιο γερά θεμέλια στον χώρο της χρηματοοικονομικής τεχνολογίας. Από τη μεριά μας υποσχόμαστε ότι θα διατηρήσουμε το υψηλής ποιότητας περιεχόμενο και την επίκαιρη θεματολογία που προσπαθούμε κάθε μήνα να έχουμε.

Από εσάς θέλουμε τη συνεργασία και τη καλή σας διάθεση προκειμένου να ισχυροποιήσουμε μια κοινότητα που έχει ένα κοινό σκοπό.

Να κάνει τον ψηφιακό μετασχηματισμό των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών λίγο πιο εύκολο και χρήσιμο για όλους.
Του χρόνου λοιπόν!