Σχεδόν το 10% των εσόδων τους χάνουν τα ηλεκτρονικά καταστήματα από την ραγδαία αύξηση στις απάτες των ηλεκτρονικών αγορών, σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη σε ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία και Γερμανία από την εταιρεία Riskified που εξειδικεύεται στο fraud prevention στον τομέα του eCommerce.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, οι 400 ιδιοκτήτες ηλεκτρονικών καταστημάτων που απάντησαν στις σχετικές ερωτήσεις, ανέφεραν πώς 5 έως 10% των εσόδων τους μηνιαίως χάνεται σε αποζημιώσεις και επιστροφές χρημάτων στους πελάτες λόγω ηλεκτρονικής απάτης κατά τη διαδικασία της πληρωμής. Μάλιστα, σχεδόν 8 στους 10 ανέφεραν πώς παρατήρησαν μεγάλη αύξηση στις απάτες από την έναρξη της πανδημίας του Covid-19. Υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ της αντίληψης των καταναλωτών και των retailers για το κατά πόσο αποτελεσματική είναι η προσπάθεια αποτροπής της απάτης.

Το 55% των retailers ισχυρίστηκαν πως είναι ικανοί να προστατέψουν τους πελάτες τους από τέτοιες απάτες. Ωστόσο πάνω από τους μισούς καταναλωτές θεωρούν πως η επόμενη χρονιά θα είναι ακόμα πιο δύσκολη αφού οι τεχνολογίες εξελίσσονται, ενώ σχεδόν 1 στους 4 θεωρεί πως μερίδα του καταναλωτικού κοινού θα σταματήσει τις ηλεκτρονικές αγορές από το φόβο μήπως και πέσει θύμα χάκερ.