O Γιαννης Ριζόπουλος υποστηρίζει πως οι… κρυπτωρύχοι – εκτός των άλλων – αύξησαν δραματικά τη ζήτηση ισχυρών επεξεργαστών δημιουργώντας πρόβλημα στην αγορά.

Ποιος να το ‘λεγε και να το ‘μολογούσε. Εν έτει 2021, κάτι οι γνωστές ελλείψεις σε επεξεργαστές λόγω των γνωστών προβλημάτων με τις πρώτες ύλες, κάτι η αυξημένη ζήτηση ιδιαίτερα από τους κρυπτωρύχους που βιάζονταν να «καβαλήσουν το κύμα» του bitcoin, κάποιοι μεγάλοι διανομείς αναγκάστηκαν να κρεμάσουν τον Μάιο «ταμπέλα» ότι GPUs θα πωλούνται εφεξής μόνο κατόπιν κλήρωσης (ΟΚ, ηλεκτρονική είναι η κλήρωση – να μη διαρρήξουμε εντελώς τη σχέση με την εποχή μας) μεταξύ των ενδιαφερομένων. Κι οι τελευταίοι συνεχώς αυξάνουν και πληθαίνουν – τόσο πολύ που, η γνωστή και μη εξαιρεταία κατασκευάστρια Nvidia διαφημίζει τους τελευταίους μήνες την καινούρια πραμάτεια της, τη νέα κάρτα γραφικών CMP HX – Dedicated GPU for Professional Mining (σσ. συγχωρείστε μου την τοποθέτηση προϊόντος, γίνεται καθαρά και μόνο για τις ανάγκες του σχολίου), η οποία «διαθέτει ειδικά βελτιστοποιημένη αρχιτεκτονική για αποδοτικότερη εξόρυξη και ταχύτερη απόσβεση της επένδυσης του κρυπτωρύχου».
Μάλιστα, η ίδια εταιρία τα είχε βρει προσφάτως σκούρα στην προσπάθειά της να «μοιράσει παιχνίδι» (δηλαδή, επεξεργαστές) ανάμεσα στους οπαδούς των bitcoin και σ’ εκείνους των video-games, που διεκδικούν ο καθένας για λογαριασμό του τα ίδια ποιοτικά GPUs. Εξ ου και η «ανακατεύθυνση» των πρώτων στα chip νέας εσοδείας, που σχεδιάστηκαν ειδικά γι’ αυτόν τον σκοπό. Όμως, με τη ζήτηση να βρίσκεται στα ύψη, μάλλον σύντομα θα ισχύει κι εκεί το «όποιος πρόλαβε, το chip είδε». Σύμφωνα με τη διεθνή ειδησεογραφία, οι νέοι εξειδικευμένοι επεξεργαστές προσφέρουν καλύτερη ποιότητα και κυρίως μικρότερη κατανάλωση ενέργειας – ζητούμενο εξαιρετικά σημαντικό, μετά την παγκόσμια κατακραυγή εις βάρος των κρυπτωρύχων, ιδιαίτερα της Κίνας, για τις αρνητικές επιδόσεις τους από πλευράς κατανάλωσης που, σωρευτικά, προσεγγίζει αν δεν ξεπερνά εκείνη μικρομεσαίων χωρών, σε ετήσια βάση. Κι αυτή η κατακραυγή θορύβησε το Πεκίνο, που έχει υπογράψει τη συμφωνία του Παρισιού για μείωση των εκπομπών CO2 και πλέον βγαίνει ανακόλουθο. Άσε που κι οι κρυπτωρύχοι δρουν ανεξέλεγκτα, «διαταράσσοντας την ομαλή ροή της οικονομίας». Αποτέλεσμα ήταν να τους δοθεί διορία δυο μηνών για να αποχωρήσουν από τέσσερις κινεζικές επαρχίες, στις οποίες ήταν από καιρό εγκατεστημένοι, συνεισφέροντας το 65%-75% της παγκόσμιας παραγωγής κρυπτονομισμάτων. Οι ειδήμονες θεωρούν πως θα φύγει εκτός Κίνας περί το 50-60% της παραγωγής. Και πού θα πάνε οι καημένοι, οι κρυπτο-πρόσφυγες;
Το CNBC ρώτησε έναν από αυτούς,
ο οποίος φυσικότατα απάντησε «Μα, πού αλλού; Στις ΗΠΑ και τον Καναδά!» Κάτι το οποίο επιβεβαιώνει και το σχετικό ρεπορτάζ που, όμως, βάζει κι άλλους -με δεδομένο ότι το crypto-mining είναι ένα agnostic & mobile market- προορισμούς στον λογαριασμό: αρκετοί Κινέζοι κρυπτωρύχοι ψάχνουν καταφύγιο στο Καζακστάν, άλλοι στην Κεντρική Ασία και την Ανατολική Ευρώπη, λιγότεροι στην (ακριβή) Βόρεια Ευρώπη, όμως αρκετοί είναι κι αυτοί που καλοβλέπουν το…
Τέξας! Όσο κι αν η κουλτούρα είναι εντελώς διαφορετική, η τόσο μακρινή γι’ αυτούς αμερικανική Πολιτεία όχι μόνο έχει τη χαμηλότερη τιμή ηλεκτρικού ρεύματος στις ΗΠΑ, αλλά και μια από τις χαμηλότερες στον κόσμο, ενώ δίνει κίνητρα για να στήσεις πολύ εύκολα επιχείρηση εξόρυξης κρυπτονομισμάτων. Παρά τις δυσκολίες της μεταφοράς του εξοπλισμού, παρά τους φόβους για νομικά εμπόδια σε ομοσπονδιακό επίπεδο, «με 30-40 εκατ. $, μπορείς να γίνεις πρώτο όνομα», λένε οι ειδικοί. Τι τα θέλετε… Όσο η τιμή των κρυπτονομισμάτων βρίσκεται στα πάνω της, τόσο θα αυγαταίνουν οι κρυπτωρύχοι, επομένως άλλο τόσο θα αυξάνεται η ζήτηση για εξειδικευμένους και μη επεξεργαστές, τους οποίους διεκδικούν οι κάθε λογής εταιρίες, με κάθε μέσο.
Κι ίσως, πολλά χρόνια μετά, οι ευαγγελιστές των κρυπτονομισμάτων που θα εξιστορούν την εποχή μας, να μονολογούν περιγράφοντάς την: Ίνα πληρωθή η γραφή η λέγουσα, και επί των επεξεργαστών μου έβαλον κλήρον …