Το ελληνικό τμήμα του διεθνούς consortium (ISC)2 προωθεί και υποστηρίζει τον χρηματοοικονομικό τομέα σε θέματα κυβερνοασφάλειας και ειδικά στο cloud security.
Τι είναι το (ISC)2 Hellenic Chapter και τι αντιπροσωπεύει;
To (ISC)2 Hellenic Chapter αποτελεί το επίσημο παράρτημα του International Information System Security Certification Consortium – (ISC)2, του μεγαλύτερου Οργανισμού πιστοποιημένων επαγγελματιών ασφάλειας πληροφοριών που ιδρύθηκε το 1989 και αριθμεί παγκοσμίως περισσότερα από 155,000 μέλη. Αντίστοιχα Chapters υπάρχουν σε 50 χώρες.
To (ISC)2 Hellenic Chapter αριθμεί σήμερα περισσότερα από 270 μέλη και λειτουργεί επισήμως τα τελευταία πέντε χρόνια, έχοντας αναπτύξει ένα μεγάλο πλήθος δραστηριοτήτων για τα μέλη του αλλά και την ευρύτερη κοινότητα ασφάλειας πληροφοριών της Ελλάδας.
Ποιός είναι ο σκοπός του ελληνικού Chapter;
Ο κύριος σκοπός του (ISC)2 Hellenic Chapter είναι η διάδοση της γνώσης σχετικά με την κυβερνοασφάλεια στην Ελλάδα και των επαγγελματικών πιστοποιήσεων που παρέχει το (ISC)2. Η πλέον γνωστή επαγγελματική πιστοποίηση του είναι η πιστοποίηση Certified Information Systems Security Professional (CISSP), η οποία βραβεύεται συνεχώς σε διεθνές επίπεδο. Συνεχώς αυξανόμενη ζήτηση παρουσιάζει και η πιστοποίηση Certified Cloud Security Professional (CCSP), καθώς το Cloud Security αξιολογείται παγκοσμίως από τους επαγγελματίες ασφάλειας πληροφοριών ως η πλέον σημαντική τεχνική ικανότητα και υπάρχουν πλέον επιχειρήσεις που θεωρούν την πιστοποίηση CCSP ως προαπαιτούμενο για την επαγγελματική απασχόληση στον τομέα του Cloud Security.
To (ISC)2 Hellenic Chapter παρέχει στα μέλη του την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις, να μοιραστούν εμπειρίες και γνώσεις, να αναπτύξουν περαιτέρω τις δεξιότητες τους, να επεκτείνουν το επαγγελματικό τους δίκτυο, να κερδίσουν CPEs για τις πιστοποιήσεις που κατέχουν, καθώς και να συμμετέχουν ενεργά σε διάφορα έργα και δράσεις. Παράλληλα, το (ISC)2 Hellenic Chapter είναι o επίσημος φορέας εκπαίδευσης (Official Training Provider) των πιστοποιημένων προγραμμάτων του (ISC)2 στην Ελλάδα.
Ποιος μπορεί να γίνει μέλος του και τι επαγγελματικά οφέλη έχει;
Μέλος μπορεί να γίνει κάθε κάτοχος πιστοποίησης που παρέχει το (ISC)2, όπως οι SSCP, CAP, CSSLP, HCISPP, CCSP και CISSP, αλλά και κάθε επαγγελματίας, φοιτητής ή σπουδαστής στο χώρο ασφάλειας πληροφοριών/κυβερνοασφάλειας ή πληροφορικής γενικότερα. Με άλλα λόγια, δεν χρειάζεται να κατέχει κάποιος πιστοποίηση του (ISC)2 για να είναι μέλος του (ISC)2 Hellenic Chapter.
Το Hellenic Chapter δρα ως ένα φόρουμ ανταλλαγής γνώσης και ιδεών, βελτίωσης δεξιοτήτων στην ασφάλεια πληροφοριών μέσα από τη διοργάνωση θεματικών events, επιστημονική υποστήριξη συνεδρίων, καθώς και εκπαιδευτικών προγραμμάτων που εκπονεί το ίδιο.
Ως παράδειγμα, τουλάχιστον 2 φορές το χρόνο, υπό την οργάνωση και επίβλεψη του Hellenic Chapter, οργανώνεται 6ήμερη εκπαίδευση για την απόκτηση της δημοφιλούς και παγκοσμίως πολυβραβευμένης πιστοποίησης CISSP. Επίσης, τα μέλη μας έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν σε πολλά εθελοντικά έργα και δράσεις, να εκπροσωπούν το Chapter σε συνέδρια/ημερίδες, καθώς και να απολαμβάνουν ειδικά προνόμια σε εκπαιδευτικά προγράμματα και προϊόντα του (ISC)2.
Εδώ και μερικούς μήνες το Hellenic Chapter έχει νέο Δοικητικό Συμβούλιο. Ποια είναι τα μέλη του και ποιοι οι στόχοι του νέου Δ.Σ.;
Το Διοικητικό Συμβούλιο είναι επταμελές και αποτελείται από Πρόεδρο, Γραμματέα, Ταμία, Υπεύθυνο Μελών και από τρία ακόμη μέλη που έχουν σαν κύριο αντικείμενο την Εκπαίδευση, τη Διαχείριση Κοινότητας και Συνεργασιών και τη Διαχείριση Επικοινωνίας. Οι ρόλοι του Συμβουλίου καλύπτονται από τους παρακάτω διακεκριμένους επαγγελματίες του χώρου που διαθέτουν πολυετή εμπειρία στην ασφάλεια πληροφοριών:
• Πρόεδρος: Δημήτριος Πατσός, CISSP
• Γραμματέας: Παναγιώτης Σούλος, CISSP
• Ταμίας: Δημήτριος Γεωργίου, CISSP
• Υπεύθυνος Μελών: Αργύρης Μακρυγεώργου, CISSP
• Υπεύθυνος Εκπαιδεύσεων: Γιώργος Ασλανίδης, CISSP
• Υπεύθυνος Κοινότητας και Συνεργασιών: Λευτέρης Τζελέπης, CISSP
• Υπεύθυνος Επικοινωνίας: Γιάννης Ηλιάδης, CISSP-ISSMP
Αντίστοιχα, η ελεγκτική επιτροπή απαιτείται από τους:
• Δήμητρα Ξηντάρα
• Γιάννης Κουκουρας, CISSP-ISSAP
• Στάθης Καμπυλαυκάς
Πέραν των προαναφερθέντων, ένας κύριος στόχος μας είναι η μεγαλύτερη εμπλοκή του Hellenic Chapter με την κοινότητα. Για παράδειγμα, προ λίγων μηνών το Hellenic Chapter ολοκλήρωσε το έργο της μετάφρασης του προγράμματος “Safe and Secure Online” που έχει αναπτύξει το φιλανθρωπικό ίδρυμα του (ISC)2, το Center for Cyber Safety and Education
(www.iamcybersafe.org). Το πρόγραμμα “Safe and Secure Online” προορίζεται για την εκπαίδευση παιδιών, μαθητών και γονέων επί θεμάτων κυβερνοασφάλειας και έχει ήδη χρησιμοποιηθεί από το (ISC)2 Hellenic Chapter για την εκπαίδευση αρκετών εκ των προαναφερθεισών ομάδων. Εκπαιδεύσεις αυτής της μορφής, απευθυνόμενες στο ευρύ κοινό, διοργανώνονται πολλές φορές ανά έτος.
Επιπρόσθετα, το (ISC)2 Hellenic Chapter διοργανώνει θεματικές δράσεις για τα μέλη του για ανταλλαγή απόψεων και εμπειριών σχετικά με τις τρέχουσες εξελίξεις στο χώρο, όπου έχουμε μεγάλη συμμετοχή και εκπροσώπηση από μέλη και ειδικούς ασφάλειας πληροφοριών και στοχεύουμε να την αυξήσουμε ακόμη περισσότερο. Οι εν λόγω δράσεις (events) λαμβάνουν χώρα προς το παρόν, λόγω της ιδιαίτερης περιόδου που διανύουμε, σε μορφή online ενώ θα επιστρέψουμε σε δια ζώσης συναντήσεις μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες. Ενδεικτικά, έχουν διοργανωθεί στο πρόσθετο παρελθόν events σχετικά με την ασφάλεια στα email, τον GDPR, την οδηγία NIS, το blockchain, την ασφάλεια πληρωμών κλπ.
Ποια είναι η ανταπόκριση της κοινότητας στις δραστηριότητες του Hellenic Chapter μέχρι στιγμής;
Η ανταπόκριση της κοινότητας είναι παραπάνω από θετική. Καταρχήν, βλέπουμε ολοένα και αυξανόμενη ζήτηση για τις πιστοποιήσεις του (ISC)2 και αυτό μας χαροποιεί γιατί εδραιώνει ακόμα περισσότερο στην αγορά τις εν λόγω επαγγελματικές πιστοποιήσεις ασφάλειας πληροφοριών.
Αυτό είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό για την Ελλάδα, ιδίως σε μία περίοδο κατά την οποία φαίνεται ότι η νεότερη γενεά (Generation Z – Zoomers) στις Η.Π.Α. και το Ηνωμένο Βασίλειο έχει λιγότερο θετική αντίληψη για τους επαγγελματίες ασφάλειας πληροφοριών από τις παλαιότερες γενεές, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη.
Η προαναφερθείσα αντίληψη σε Η.Π.Α. και Ηνωμένο Βασίλειο καθιστά ακόμα πιο δυσχερή, τουλάχιστον σε αυτές τις χώρες αν όχι σε όλες, την επίλυση του προβλήματος έλλειψης ικανού αριθμού επαγγελματιών ασφάλειας πληροφοριών (talent gap) που εκτιμάται ότι ανέρχεται παγκοσμίως σε 3 έως 4 εκατομμύρια επαγγελματίες. Επίσης, σχεδόν σε όλες τις μεγάλες εκδηλώσεις για την ασφάλεια πληροφοριών ζητείται η συμμετοχή ή/και η εκπροσώπηση του Hellenic Chapter σε ρόλους επιστημονικής υποστήριξης, παρουσίας ή συμβουλής. Αυτό μας τιμά ιδιαίτερα και θεωρούμε πως επιβραβεύει τη συνέπεια των ενεργειών του Hellenic Chapter τα τελευταία χρόνια.
Τέλος, είναι άξιο αναφοράς το γεγονός πως στην πρόσκληση ενδιαφέροντος για την εθελοντική συμμετοχή στη δράση «Safe and Secure Online» υπήρξε –πραγματικά- θεαματική ανταπόκριση τόσο από τα μέλη όσο και από την ευρύτερη κοινότητα!
Πώς μπορεί να έλθει κάποιος σε επαφή με το Hellenic Chapter;
Το Hellenic Chapter είναι προσβάσιμο διαδικτυακά στη διεύθυνση www.isc2-chapter.gr. Στο website μας μπορεί να βρει κανείς αναλυτική παρουσίαση των δραστηριοτήτων μας αλλά και λεπτομερείς οδηγίες για το πώς μπορεί να γίνει μέλος μας ή να υποστηρίξει τις ενέργειές μας. Παράλληλα, υπάρχει και σχετική σελίδα στο LinkedIn, η (ISC)2 Hellenic Chapter, το κανάλι μας στο YouTube (ISC2 Hellenic Chapter), ενώ πάντοτε μπορεί να στείλει ένα email στο [email protected] και να επικοινωνήσουμε εμείς μαζί του.
*Ο Δρ. Ιωάννης Ηλιάδης, CMgr MCMI, CISSP-ISSMP, CISM είναι μέλος του Δ.Σ. της (ISC)2 Hellenic Chapter