Έξι φορείς, αντιπροσωπευτικοί χώρων με μεγαλύτερη ή μικρότερη (που θέλουν, όμως, να την αυξήσουν) ανάμιξη στον χώρο των fintech και της νεανικής επιχειρηματικότητας, ίδρυσαν πρόσφατα στην Αθήνα έναν αφιερωμένο σ’ αυτές κόμβο, απευθύνοντας μάλιστα ανοικτή πρόσκληση συστράτευσης σε όποιον άλλο φορέα επιθυμεί να συμμετάσχει

Οι ελληνικές νεοφυείς επιχειρήσεις που προσπαθούν να “μπολιάσουν” (για να μείνουμε στο κλίμα των ημερών) τον αχανή και κρίσιμο χώρο της οικονομίας με καινοτόμες ιδέες, προτάσεις και λύσεις όχι μόνο αυξάνουν και πληθαίνουν, αλλά πρόσφατα απέκτησαν και το δικό τους Hub. Η επίσημη ανακοίνωση έγινε στις 3 Ιουνίου, προφανώς μέσω διαδικτύου.

Τα ιδρυτικά μέλη είναι η Εθνική Τράπεζα με την Endeavor Greece -που είχαν την αρχική ιδέα, πριν από περίπου ένα χρόνο- και σταδιακά ένωσαν τις δυνάμεις τους με το Ίδρυμα Ωνάση, το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδας, το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο και το Οικονομικό Πανεπιστήμιο της Αθήνας, ενώ, παράλληλα, εξασφάλισαν την υποστήριξη σ’ αυτή την προσπάθεια και της ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας Crowd Dialog, την οποία προωθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Το Digital Finance μίλησε με κάποιους από τους πρωτεργάτες αυτής της πρωτοβουλίας, τόσο πριν αυτή εκδηλωθεί, όσο και μετά, ενώ κατέγραψε και όσα ειπώθηκαν στη διάρκεια της επίσημης παρουσίασης. Κατ’ αρχάς θα πρέπει να τονισθεί πως οι δυο εμπνευστές  του Hub έχουν μακρά θητεία στον χώρο των startup και ειδικότερα των fintech.

Και οι δυο έχουν ασχοληθεί πολλά χρόνια με τον συγκεκριμένο χώρο, στηρίζοντας σε πολλαπλά επίπεδα και με πολλούς τρόπους την ελληνική νεανική επιχειρηματικότητα: Η μεν Εθνική Τράπεζα διοργανώνει τα 12 τελευταία χρόνια τον δημοφιλέστατο διαγωνισμό NBG Business Seeds, έχοντας αναδείξει πλήθος ενδιαφέρουσες ιδέες, δημιούργησε τον πρώτο fintech επιταχυντή, τον be finnovative το 2017, ενώ την ίδια χρονιά πρωτοπόρησε και στον πληθοπορισμό (cowdfunding), με το Act4Greece.

Από την πλευρά της, η Endeavor πρόσθεσε στις διεθνείς δραστηριότητές της τη χώρα μας το καλοκαίρι του 2012 και έκτοτε όχι μόνο υποστηρίζει ενεργά τα ελληνικά «μυαλά», αλλά λειτουργεί και ως πύλη εξόδου τους στη διεθνή αγορά, εισάγοντας τις καινοτόμες εταιρίες – μέλη της σε δίκτυα και κοινότητες του εξωτερικού. Η “μαγιά”, λοιπόν, ήταν δεδομένη.

Πολλοί και φιλόδοξοι οι στόχοι
Πρώτος και κύριος στόχος του Hub είναι, όπως θα ανέμενε κανείς, η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας στον συγκεκριμένο τομέα ώστε να ενισχυθούν οι υφιστάμενες και να εμφανιστούν νέες εταιρίες. Ακολουθούν, η χρηματοδότηση καινοτόμων επιχειρήσεων, η σύνδεση του χώρου των fintech με την έρευνα στα πανεπιστήμια και τα ερευνητικά ινστιτούτα, η ενημέρωση των μελών του Hub για κάθε νεότερο και ενδιαφέρον που γίνεται “εκεί έξω”, αλλά και η δικτύωση με αντίστοιχους φορείς και πρωτοβουλίες σε ευρωπαϊκές (κατ’ αρχήν) χώρες.

Ήδη, εξαγγέλθηκαν οι πρώτες συνέργειες με τραπεζικά ιδρύματα της Ιταλίας (Sella και Intesa) και της Ισπανίας (BBVA), που έχουν προχωρήσει σε αντίστοιχες κινήσεις στήριξης των δικών τους fintech, και μάλιστα ανακοινώθηκε η συμμετοχή όλων σε κοινή εκδήλωση στην Αθήνα για ανταλλαγή ιδεών, προτάσεων, καινοτομικών προσεγγίσεων και μελετών περίπτωσης.

Παράλληλα ετοιμάζεται, για τον Οκτώβριο του ’22, μεγάλη πανευρωπαϊκή εκδήλωση για ΜμΕ στη Θεσσαλονίκη (θα γινόταν φέτος, αλλά ας όψεται η πανδημία) με τη συνεργασία της Crowd Dialog, η οποία αναμένεται να ενισχύσει ακόμα περισσότερο το ελληνικό “ίχνος” και τις δράσεις εξωστρέφειας, ενώ θα επιτρέψει στις ελληνικές fintech να δικτυωθούν καλύτερα στη διεθνή σκηνή.

Προγραμματίζονται, επίσης, fundraising meetups για τη χρηματοδότηση των ενδιαφερομένων fintech των οποίων οι ακριβείς ημερομηνίες θα ανακοινωθούν προσεχώς, στενότερη συνεργασία με την Crowd Dialog (κάτι που επιβεβαίωσε στον ενθουσιώδη χαιρετισμό του και ο Dr. Joachim Schwerin, εκ μέρους της DG GROW της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τονίζοντας ότι όλα αυτά εντάσσονται στο πλαίσιο της ψηφιακής και με βιώσιμο πρόσημο δεκαετίας της Ευρώπης), τακτικές ενημερώσεις για τα τρέχοντα ζητήματα και τάσεις στον χώρο της ψηφιακής οικονομίας με τη διοργάνωση ομιλιών (Fintech Talks) την πρώτη Πέμπτη κάθε μήνα ξεκινώντας από τον Σεπτέμβριο, συνέργειες με την ConceptionX, μεγάλη ετήσια εκδήλωση για την προβολή του χώρου, αλλά και διοργάνωση πολλών workshop για fintech στους χώρους του Τουρισμού, της Υγείας και των Δημιουργικών Βιομηχανιών.

Ισχυρή στήριξη από τους πρωτεργάτες…
Οι εκπρόσωποι των έξι ιδρυτικών φορέων έκαναν σαφή, ο καθένας από τη δική τους οπτική, τη σημαντική προοπτική την οποία βλέπουν στη συνεργασία τους για τη δημιουργία του Fintech Hub, εκθειάζοντας τις ραγδαίες εξελίξεις και τη δυναμική του χώρου. Η υπεύθυνη του ACEin, του Κέντρου Καινοτομίας του ΟΠΑ, Αγγελική Καραγιαννάκη, χαρακτήρισε “λέξη-κλειδί” τις συνέργειες που αναπτύσσονται στο πλαίσιο του Hub.

Στις ίδιες σημαντικές συνέργειες εστίασε και ο διευθυντής του Endeavor, Παναγιώτης Καραμπίνης, υπογραμμίζοντας παράλληλα τη σημαντικότατη δυναμική της ελληνικής startup σκηνής. Από πλευράς ΕΚΠΑ, ο πρύτανης Μελέτιος-Αθανάσιος Δημόπουλος, επεσήμανε την ανάγκη των ελληνικών fintech για εξωστρέφεια και δεσμεύτηκε στην ενεργό παρουσία του δικού τους Κέντρου Καινοτομίας “Αρχιμήδης” στο Hub, κάτι που επιβεβαίωσε αργότερα κι ο διευθυντής του, καθηγητής Νικολάου, μιλώντας για τα οφέλη της μεταφοράς τεχνολογίας.

Ανάλογη ήταν η θέση του αντιπρύτανη του ΟΠΑ, Απόστολου Βασδέκη, που πρόσθεσε το στοιχείο της στενότερης σχέσης με την αγορά, υποσχόμενος ενίσχυση του προγράμματος σπουδών των φοιτητών με μαθήματα ανάλογα των σύγχρονων αναγκών και δικτύωση μέσω της Ανοικτής Καινοτομίας. Για να προσθέσει η καθηγήτρια και επιστημονικά υπεύθυνη του ACEin, Κατερίνα Πραματάρη, ότι αυτά θα συμπληρωθούν με το κατάλληλο coaching και την καλλιέργεια του ταλέντου των ομάδων.

Εκπροσωπώντας το Ίδρυμα Ωνάση, ο επικεφαλής Ψηφιακής Στρατηγικής, Πρόδρομος Τσιαβός, εξέφρασε την ανάγκη συνεργειών του με fintech, ιδιαίτερα σε θέματα διαχείρισης πνευματικής ιδιοκτησίας, όπου τα νερά παραμένουν αχαρτογράφητα, και επενδύσεων σε νέα πολιτιστικά αγαθά, όπως τα NFT.

Κλείνοντας, η Γενική Διευθύντρια Λιανικής της Εθνικής, Χριστίνα Θεοφιλίδη, έθεσε ως στόχο της συστράτευσης δυνάμεων εκ μέρους των έξι, “την επίτευξη αποτελεσμάτων με διάρκεια και αντίκτυπο”, αλλά και τη διεύρυνση των υπηρεσιών προς τους πολίτες. Αξίζει να σημειωθεί πως η Εθνική Τράπεζα αφενός στηρίζει με χρηματοδοτήσεις τις νεοφυείς στο ξεκίνημά τους, αφετέρου δίνει την ευκαιρία στις νικήτριες ομάδες των ετήσιων διαγωνισμών της να υλοποιήσουν τις καλές ιδέες τους ακόμα και μέσα από τις δίκτυό της, αν πρόκειται για νέες, καινοτόμες τραπεζικές υπηρεσίες.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, όπως είχε αναφέρει σε ανύποπτο χρόνο ο υπεύθυνος των NBG Business Seeds, Σπύρος Αρσένης,  η περίπτωση της βραβευμένης Linked Business, με επικεφαλής τον ερευνητή του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος», Μιχάλη Βαφόπουλο, της οποίας η λύση διαδικτυακής δημιουργίας εταιρικού λογαριασμού εντάσσεται πλέον στο δίκτυο της τράπεζας, έτοιμη προς χρήση από το κοινό.

…και ανοικτή πρόσκληση για νέα μέλη
Θεωρώντας πως η δύναμη βρίσκεται στις ισχυρές συνέργειες, οι έξι φορείς απηύθυναν ήδη ανοικτή πρόσκληση σε όποιον οργανισμό θεωρεί ότι μπορεί να συνεισφέρει προς αυτή την κατεύθυνση, με στόχο την ενίσχυση της δυναμικής του Hub, το οποίο απέκτησε ήδη την επίσημη ιστοσελίδα του (www.fintechhub.gr) και το δικό του newsletter. Κι απ’ ό,τι φαίνεται, η αγορά τείνει «ευήκοο ους», καθώς το DF μαθαίνει ότι ήδη υπάρχει σημαντική ανταπόκριση, από γνωστές επιχειρήσεις, οργανισμούς και Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της περιφέρειας.