O πρόεδρος του ΚΕΑΝ και ιδρυτής του Diversity Charter Greece, Σταύρος Μηλιώνης, γράφει στο Digital Finance για την αναγκαιότητα του D&I στη στρατηγική των επιχειρήσεων.
Το ενδιαφέρον για τα θέματα της Διαφορετικότητα –Diversity- και στην Ένταξη -Inclusion- στο επιχειρησιακό, εταιρικό περιβάλλον, θα μπορούσε να θεωρηθεί από πολλούς ως μία μόδα της εποχής, ένα ακόμα trend. Αυτό θα μπορούσε να είναι και αλήθεια…η μισή όμως.
Η άλλη μισή είναι ότι πέρα από το σωστό και δίκαιο που ο σεβασμός στις προσωπικές επιλογές του καθένα από μας είναι, ο σεβασμός και η ενσωμάτωση της διαφορετικότητας αποτελεί συστατικό ανάπτυξης για κάθε εταιρεία και οργανισμό που το υιοθετεί. Δεν είναι τυχαίο ότι έρευνες που έχουν γίνει διεθνώς αλλά και στη χώρα μας, έχουν αποδείξει ότι η σωστή ενσωμάτωση στελεχών με διαφορετικά χαρακτηριστικά, προτιμήσεις ή /και συνήθειες έχουν εκτοξεύσει την παραγωγικότητα των επιχειρήσεων και, κατά συνέπεια, τα οικονομικά τους μεγέθη.
Στη χώρα μας έχουμε πολλά θέματα να λύσουμε και το σίγουρο είναι ότι δεν ξεκινούμε όλοι από την ίδια αφετηρία. Υπάρχουν μεγάλες πολυεθνικές, κυρίως, επιχειρήσεις με σαφείς πολιτικές στα ζητήματα της ενσωμάτωσης τόσο στην ισότητα αντρών γυναικών όσο και σε πιο δύσκολα θέματα όπως τα δικαιώματα της LGBTI κοινότητας. Υπάρχουν όμως και άλλες που ενώ δηλώνουν ότι σέβονται την ισότητα των φύλων για παράδειγμα, δε συναντούμε ούτε μία γυναίκα στο top management.
Ξεκινάμε λοιπόν, από τα βασικά και ίσως πιο εύκολα θέματα, της ισότητας των φύλων, στην ισότητα των αμοιβών (που ούτε και αυτό είναι λυμένο), προχωράμε σε θέματα δικαιωμάτων ΑΜΕΑ, θρησκευτικών ή εθνοτικών ζητημάτων και καταλήγουμε στη σεξουαλική ταυτότητα που ο καθένας επιλέγει.
Θεωρούμε ότι η σύγχρονη ελληνική επιχείρηση πρέπει να ασχοληθεί με τη διαφορετικότητα στο σύνολο της. Η αποσπασματική ενασχόληση με πιο “light” ζητήματα, δείχνει φόβο και όχι αποφασιστικότητα να απαλλαγούμε μια και καλή από στερεότυπα και να πάμε μπροστά.
Τα νούμερα, σε επίπεδο μελετών και ερευνών, είναι χαρακτηριστικά. Η χώρα μας είναι ακόμα ουραγός στην ισότητα των δύο φύλων. Μάλιστα, κατέχει την τελευταία θέση μεταξύ των κοινοτικών κρατών με «βαθμολογία» 52,2 στα 100, δηλαδή πολύ πιο κάτω από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο. Το πρόβλημα όμως δεν είναι μόνο ελληνικό. Το σκορ της Ευρώπης είναι μόλις 67,9 στα 100 που σημαίνει πως αν συνεχίσει με τον σημερινό ρυθμό προόδου, ολόκληρη η Ευρώπη χρειάζεται τουλάχιστον 60 χρόνια για να πετύχει την πλήρη ισότητα των δύο φύλων!
Σε ό,τι αφορά στη θέση της γυναίκας στις επιχειρήσεις και συγκεκριμένα στις διοικητικές θέσεις, τα στοιχεία δείχνουν ότι το ποσοστό γυναικών στα διοικητικά συμβούλια των μεγαλύτερων εισηγμένων εταιρειών είναι μόλις 9% και στα διοικητικά συμβούλια οργανισμών χρηματοδότησης ερευνών μόλις 13%, ενώ στην Ευρωπαϊκή Ένωση το αντίστοιχο ποσοστό είναι 40%!
Στον ιδιαίτερα πιο ευαίσθητο χώρο που αφορά την κοινότητα ΛΟΑΤΚΙ, τα συμπεράσματα είναι ακόμα πιο απαισιόδοξα. Σύμφωνα με την πρόσφατη πανευρωπαϊκή έρευνα του Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το 43% των ατόμων της ελληνικής κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ που συμμετείχε σε αυτήν, κρύβει τη σεξουαλική του ταυτότητα στον εργασιακό του χώρο, την ώρα που ο ευρωπαϊκός μέσος όρος κυμαίνεται στο 26%.
Ειδικότερα, όσον αφορά τη χώρα μας, το 35% των ομοφυλόφιλων ανδρών δηλώνει ότι κρύβει τις σεξουαλικές του προτιμήσεις στον χώρο της εργασίας του, το 52% ότι έχει «ανοιχτεί» επιλεκτικά και το 13% δηλώνει ανοιχτά γκέι, ενώ αναφορικά με τις ομοφυλόφιλες γυναίκες, το αντίστοιχο ποσοστό ανέρχεται στο 38%.
Στο επίκεντρο οι επιχειρήσεις
Το επιχειρησιακό τοπίο, όπως περιγράφεται, τόσο για τη χώρα μας, όσο και διεθνώς, είναι φανερό ότι έχει την ανάγκη ενσωμάτωσης και εφαρμογών πολιτικών σεβασμού της Διαφορετικότητας, με στόχο την υγιή ένταξη διαφορετικών ανθρώπων στα επαγγελματικά περιβάλλοντα.
Η Χάρτα Διαφορετικότητας για επιχειρήσεις, πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την εφαρμογή της ισότητας των ευκαιριών στην εργασία, δημιουργήθηκε για την κάλυψη αυτής ακριβώς της ανάγκης και ουσιαστικά για να υπηρετήσει πολλαπλό ρόλο στη λειτουργία μίας επιχείρησης. Στόχος είναι να λειτουργήσει ως μέσο ηθικής δέσμευσης των εταιριών για την προάσπιση της ισότητας των εργαζομένων, ανεξαρτήτως φύλου, φυλής, ηλικίας, αναπηρίας ή χρόνιας πάθησης, εθνικής/ εθνοτκής καταγωγής, σεξουαλικών ή άλλων προτιμήσεων.
Η Χάρτα Διαφορετικότητας προωθείται σε κάθε χώρα-μέλος της Ε.Ε. από το 2004. Αρκετές χώρες έχουν προχωρήσει ήδη στην υλοποίηση και συνεχή ενίσχυση του Ευρωπαϊκού έργου διάδοσης της Χάρτας. Ενδεικτικά αναφέρουμε τη Γαλλία, τη Γερμανία, τη Φινλανδία, τη Δανία, το Βέλγιο, την Ιταλία, την Ισπανία, την Πορτογαλία, με τις αντίστοιχες ενέργειες να υποστηρίζονται από την έναρξή τους από ηγέτες όπως η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, καθώς επίσης και από θεσμούς, κρατικούς φορείς, υπουργεία και συνδέσμους επιχειρήσεων.
Η Ελλάδα ήταν η 23η χώρα που υιοθέτησε τη Χάρτα Διαφορετικότητας για ελληνικές επιχειρήσεις, συμμετέχοντας, ενεργά στο EU Diversity Platform, που συντονίζεται και εποπτεύεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο οποίο σήμερα συμμετέχουν 26 χώρες.
Η Χάρτα Διαφορετικότητας στην Ελλάδα
Στην Ελλάδα η Χάρτα Διαφορετικότητας υλοποιείται από το ΚΕΑΝ. Στόχος είναι να δώσει ώθηση στην ποικιλομορφία στις επιχειρήσεις και να αναδείξει τα οφέλη στην ανάκαμψη της οικονομίας και στο ευρύτερο εταιρικό αποτύπωμα, από την ενίσχυση της Διαφορετικότητας, της ενσωμάτωσης και των ίσων ευκαιριών στο εργασιακό περιβάλλον.
Σήμερα, δύο χρόνια μετά την επίσημη υιοθέτηση της Χάρτας Διαφορετικότητας για ελληνικές επιχειρήσεις, περισσότερες από 150 εταιρίες του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, με περισσότερους από 50,000 εργαζομένους, έχουν υπογράψει τη Χάρτα, ενσωματώνοντας στην καθημερινή τους λειτουργιά πρακτικές αποδοτικής ένταξης διαφορετικών εργαζομένων, με πολύπλευρα οφέλη.
Χαρακτηριστικά αναφέρω το Ιδρυτικό Μέλος Όμιλο ΟΤΕ, τον ΑΒ Βασιλόπουλο, το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, την Περιφέρεια Αττικής, τις ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ, Αθηναϊκή Ζυθοποιία, Teleperformance Greece, Accenture, Deloitte, Coca Cola Hellas, Coca Cola 3E, My Market, Generation Y, British Council, ICTS Hellas.
Διευκρινίζω ότι η Υπογραφή της Χάρτας Διαφορετικότητας συνιστά μία ηθική αυτοδέσμεση της κάθε επιχείρησης αναφορικά με το σεβασμό σε θέματα διαφορετικότητας και ένταξης εντός του εργασιακού περιβάλλοντος. Στο πλαίσιο αυτό, δεν υπάρχουν προϋποθέσεις για την ένταξη μίας εταιρίας στο Diversity Charter Greece, πλην της επιλογής της να σέβεται τη διαφορετικότητα στον εργασιακό χώρο και να επιθυμεί την ομαλή ένταξη διαφορετικών εργαζομένων σε αυτήν.
Κάθε επιχείρηση που υπογράφει τη Χάρτα Διαφορετικότητας λαμβάνει εργαλεία προκειμένου να υλοποιήσει τη δέσμευσή της στις αξίες της διαφορετικότητας, ανεξάρτητα από το μέγεθός της. Πιο αναλυτικά, υπογράφοντας τη Χάρτα Διαφορετικότητας κάθε επιχείρηση, Φορέας ή Οργανισμός αποδεικνύει πως αναγνωρίζει, γνωστοποιεί και μοιράζεται με όλους -εργαζόμενους, συνεργάτες και πελάτες- τις αξίες της διαφορετικότητας.
Παράλληλα, με την υπογραφή της Χάρτας Διαφορετικότητας δημιουργείται ένα σημείο αναφοράς που ορίζει τους βασικούς άξονες προσέγγισης της διαφορετικότητας. Τα διαθέσιμα εργαλεία όπως το Diversity Day, το Diversity Interview, τα Συνέδρια Διαφορετικότητας, το website, τα newsletters και οι ειδικές εκδόσεις συνδράμουν στην υγιή ένταξη των εργαζομένων.
Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι οι επιχειρήσεις που υπογράφουν τη Χάρτα Διαφορετικότητας γίνονται μέλη ενός ισχυρού δικτύου. Έχουν τη δυνατότητα να ανταλλάξουν καλές πρακτικές, να συζητήσουν για τις προκλήσεις και να παρουσιάσουν την πρόοδό τους στον ευαίσθητο χώρο της διαφορετικότητας.
Τέλος, ως μέλος της Χάρτας Διαφορετικότητας οι επιχειρήσεις, Φορείς και Οργανισμοί, έχουν τη δυνατότητα να αξιοποιήσουν τα οφέλη από την ευρωπαϊκή διάσταση της Χάρτας και παράλληλα να βελτιώσουν την εικόνα τους, προσελκύοντας νέα ταλέντα.
Ο μήνας που πέρασε, ο Μάιος, υπήρξε μία ιδιαίτερα αισιόδοξη περίοδος για τις επιχειρήσεις που έχουν αγκαλιάσει τη Χάρτα Διαφορετικότητας σε ευρωπαϊκό αλλά και τοπικό επίπεδο. Με πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο Μάιος ανακηρύχθηκε ως ο 1ος Ευρωπαϊκός Μήνας Διαφορετικότητας. Είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι διότι η χώρα μας πρωτοστάτησε στη μεγάλη γιορτή.
Επιχειρήσεις, Φορείς και Οργανώσεις ανταποκρίθηκαν με ενθουσιασμό, φρέσκιες και δημιουργικές ιδέες στο κάλεσμα μας, σχεδιάζοντας και υλοποιώντας πρωτότυπες δράσεις. Είμαστε εδώ, συνεχίζουμε να αγκαλιάζουμε τη Διαφορετικότητα και δεσμευόμαστε ότι θα συνεχίσουμε να σχεδιάζουμε δράσεις και πρωτοβουλίες στην κατεύθυνση της προάσπισης του διαφορετικού ως βασικού συστατικού στην επιτυχία και ευημερία επιχειρήσεων και κοινωνιών.