Ο Rob Curtis και η Billie Simmons είχαν μια απλή ιδέα: να δημιουργήσουν ένα τραπεζικό ίδρυμα ειδικά για ανθρώπους που αποκλείονται από τραπεζικά προϊόντα και υπηρεσίες λόγω της διαφορετικής τους ταυτότητας. Και φαίνεται ότι αυτή η ιδέα βρίσκει ανταπόκριση.

Τα πράγματα δεν είναι εύκολα για όλους. Στον τομέα των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, η γραφειοκρατία, οι όροι και προϋποθέσεις είναι τέτοια που πολλές φορές αποκλείουν συγκεκριμένες κοινότητες  από το να έχουν το πιο απλό: ένα λογαριασμό καταθέσεων. Τι γίνεται λοιπόν όταν η αστυνομική σου ταυτότητα σε κατατάσσει σε ένα φύλο που δεν είσαι; Πώς λύνεις τα πρακτικά ζητήματα που προκύπτουν όταν αποφασίζεις να ζήσεις όπως εσύ νιώθεις άνετα και θες;

Αυτά τα ερωτήματα στριφογύριζαν στο μυαλό και στις συζητήσεις των Αμερικανών Rob Curtis και Billie Simmons, οι οποίοι έβλεπαν τους φίλους τους να παλεύουν με τα γρανάζια των δημόσιων υπηρεσιών, αλλά και των τραπεζών γιατί θέλησαν κάποια στιγμή στη ζωή τους να κάνουν πραγματικότητα το όνειρο τους, δηλαδή να ζήσουν όπως αισθάνονται.

Έτσι λοιπόν, ίδρυσαν τη Daylight, μια neobank που προσφέρει τραπεζικά προϊόντα και υπηρεσίες στα μέλη της LGBTQI+ κοινότητας, με έναν σκοπό: να ενισχύσουν το inclusivity στο finance αλλά και να απλοποιήσουν διαδικασίες οι οποίες ήταν χρονοβόρες και κοστοβόρες για το συγκεκριμένο target group.

O Νεκτάριος Λιόλιος, ελληνικής καταγωγής που διαμένει στη Γερμανία, βοήθησε στο στήσιμο της τράπεζας, ως ειδικός σύμβουλος των δυο ιδρυτών. “Αν πεις σε έναν ετεροφυλόφιλο ότι υπάρχει μια τέτοια τράπεζα θα απορήσει και θα σου πει ότι έχουμε ισότητα, τι χρειάζεται μια τέτοια τράπεζα;

Οι ομοφυλόφιλοι όμως ξέρουν πολύ καλά γιατί χρειάζεται,” λέει στο Digital Finance o κ. Λιόλιος. Παραδέχεται ότι στα πρώτα βήματα της έρευνας, η υπόθεση ήταν ότι η Daylight θα ήταν μια τράπεζα που θα είχε τραπεζικά προϊόντα που θα ενίσχυε το LGBTQI+ κίνημα. Για παράδειγμα, οι χρεωστικές κάρτες θα έπαιρναν ένα ποσοστό από τις αγορές του πελάτη και θα τα διέθετε σε μια ΜΚΟ. Ωστόσο αποδείχθηκε ότι αυτή η προσέγγιση ήταν λάθος.

“Οι έρευνες που κάναμε – και ήταν πολλές – μάς έδειξαν πως οι δυνητικοί πελάτες είχαν ανάγκη από μια τράπεζα που να καταλάβαινε την οικονομική τους κατάσταση. Για παράδειγμα, την ανάγκη ενός ομοφυλόφιλου ζευγαριού να εκταμιεύσει ένα δάνειο για να αγοράσει σπίτι. Ή να επεκτείνει την οικογένεια του,” λέει ο κ. Λιόλιος. “Από τα πιο βασικά όμως ζητήματα ήταν αυτά της ταυτότητας φύλου. Τα τρανς άτομα, ή ακόμα και όσοι δεν ταυτίζονται απαραίτητα με το φύλο που λέει η ταυτότητα τους, ήθελαν τραπεζικές υπηρεσίες χωρίς γραφειοκρατικά προβλήματα και αγκυλώσεις.”

H Daylight έχει ήδη ξεκινήσει να λειτουργεί από το Νοέμβριο του 2020, εφαρμόζοντας το μοντέλο το referral, όπου πρέπει να προσκληθεί κάποιος από έναν πελάτη προκειμένου να επωφεληθεί από τις υπηρεσίες και τα προϊόντα της neobank. Η κίνηση αυτή έγινε για δύο λόγους.

Πρώτον, για να υπάρχει έλεγχος της ροής των πελατών και να μπορέσει η τράπεζα να ανταποκριθεί αποτελεσματικά στη ζήτηση που θα έχουν τα προϊόντα τους και δεύτερον να διασφαλιστεί πως το πελατολόγιο της θα έχουν αρχικά την εξατομικευμένη εξυπηρέτηση που απαιτείται.

Προς ευχάριστη έκπληξη όλων η ζήτηση είναι μεγάλη και το waiting list καθημερινά γεμίζει. “Οι πρώτες χρεωστικές κάρτες έχουν σταλεί σε πελάτες στις Ηνωμένες Πολιτείες και πιστεύουμε ότι μέσα στο 2021 θα είμαστε fully operational,” λέει ο κ. Λιόλιος.

Ο συνιδρυτής της Daylight προχώρησε στην ίδρυση της neobank, όταν είδε πώς οι συμβατικές τράπεζες αδυνατούσαν να εξυπηρετήσουν  τα LGBTQI+ άτομα σε βασικά τραπεζικά προϊόντα.
Rob Curtis, Co-Founder