Μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη με την πρόεδρο του ΔΣ του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής & Επικοινωνιών Ελλάδας, Γιώτα Παπαρίδου, για την τεχνολογία στον χρηματοοικονομικό τομέα και το στοίχημα της Ελλάδας για τον ψηφιακό μετασχηματισμό.

Μια μεγάλη και χειμαρρώδη συνέντευξη παραχώρησε στο Digital Finance, η κ. Γιώτα Παπαρίδου, μιλώντας για τους στόχους του Συνδέσμου, δύο χρόνια μετά την ανάληψη της προεδρίας της, όπου έκανε έναν μίνι απολογισμό για το τι έχει γίνει και τι αναμένεται να παρουσιάσει το υπόλοιπο της θητείας της.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στην ευκαιρία που δημιούργησε η πανδημική κρίση να επισπευσθούν οι διαδικασίες του ψηφιακού μετασχηματισμού τόσο στη χώρα όσο και στους χρηματοοικονομικούς οργανισμούς, αφού πλέον οι καταναλωτικές συμπεριφορές και συνήθειες έχουν γίνει ψηφιακές. Μίλησε, τέλος, για την αναγκαιότητα υιοθέτησης νέων τεχνολογιών, όπως το AI, το IoT και τα data analytics και γιατί οι τράπεζες και οι ασφαλιστικές θα πρέπει να τα ενσωματώσουν στις λειτουργίες τους.

Αναλάβατε Πρόεδρος του ΔΣ του ΣΕΠΕ πριν από δύο περίπου χρόνια. Ποιοι ήταν οι στόχοι σας για τον Σύνδεσμο και πώς εξελίχθηκαν τα πράγματα από τότε;

Πέρασαν δύο χρόνια και είναι πραγματικά εντυπωσιακό, αν αναλογιστείτε, πόσα πράγματα έχουν αλλάξει σε αυτό το χρονικό διάστημα, όχι μόνο στον κλάδο μας, όχι μόνο στη χώρα, αλλά σε ολόκληρο τον κόσμο. Εννέα μήνες περίπου μετά την ανάληψη της Προεδρίας του ΣΕΠΕ ήρθε και η χώρα μας αντιμέτωπη με την πανδημία.

Η έλευση του κορωνοϊού άλλαξε δραματικά τον κόσμο, επηρεάζοντας κάθε ανθρώπινη δραστηριότητα, απειλώντας όλο τον πλανήτη, χωρίς σύνορα και χωρίς εξαιρέσεις. Δοκιμάζει τις αντοχές όλων των κοινωνικών συστημάτων. Παγώνει την παγκόσμια οικονομία, προκαλώντας μια πρωτόγνωρη σε ένταση και έκταση ύφεση.

Ταυτόχρονα, όμως, σε αυτήν τη νέα πραγματικότητα η ψηφιακή τεχνολογία αποκτά ακόμη μεγαλύτερη αξία. Από ατομική ή/ και συλλογική επιδίωξη, ο τάχιστος ψηφιακός μετασχηματισμός μετατρέπεται σε παγκόσμια επιταγή, καθήκον και προϋπόθεση λειτουργίας κάθε σύγχρονης κοινωνίας και οικονομίας. Η στόχευση μας ως ΣΕΠΕ ήταν και παραμένει η μετάβαση σε μία Σύγχρονη Ψηφιακή Ελλάδα.

Τοποθετώντας σε θέση οδηγού τις Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών, δημιουργώντας το κατάλληλο περιβάλλον για όλους, σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα: για την πολιτεία, τις επιχειρήσεις και φυσικά τους ίδιους τους πολίτες. Σε αυτό το πλαίσιο αυτά τα 2 χρόνια ΣΕΠΕ και κλάδος δουλέψαμε όλοι μαζί συντονισμένα με στρατηγική και μεθοδικότητα, αθροίζοντας δυνάμεις, κάνοντας σημαντικά βήματα στην κατεύθυνση του να θέσουμε την ψηφιακή τεχνολογία ως βασική συνιστώσα ανάπτυξης για την καρδιά της οικονομίας και πιστεύω πως καταφέραμε σημαντικά θετικά βήματα.

Και πρώτα από όλα την υπογραφή Πρωτοκόλλου Συνεργασίας, λίγο πριν την κρίση της πανδημίας, με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Μέσα από το Πρωτόκολλο Συνεργασίας θέσαμε τα θεμέλια για μία ακόμα πιο στενή, ουσιαστική και αποδοτική συνεργασία, όπου αγορά και πολιτεία χτίζουν μαζί μία νέα Ψηφιακή Ελλάδα.

Με κοινή στρατηγική, πλάνο και πρωτοβουλίες προωθούμε τη μετάβαση σε μία σύγχρονη ψηφιακή οικονομία και κοινωνία.  Ώστε να μπορούν όλοι οι Έλληνες να απολαύσουν τα πολλαπλασιαστικά οφέλη, που μόνο η τεχνολογία μπορεί να προσφέρει! Κάτι που αποδείχθηκε κρίσιμο και από τον τρόπο που αντιδράσαμε όλοι μαζί στην κρίση που ήρθε και στη χώρα μας λίγους μήνες αργότερα, με αποτέλεσμα η χώρα να καταφέρει να κάνει ψηφιακά άλματα ετών, άμεσα και αποτελεσματικά, ως ένα σύγχρονο ψηφιακό κράτος, με στρατηγικό σχέδιο και συντονισμό από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Αυτό το ψηφιακό άλμα στήριξε με σθένος και θυσίες και ο κλάδος ψηφιακής τεχνολογίας. Από την πρώτη στιγμή οι επιχειρήσεις τηλεπικοινωνιών στήριξαν ζωτικής σημασίας λειτουργίες για την Πολιτεία αλλά και την Οικονομία, μέσω των υποδομών οικιακού δικτύου, το οποίο “άντεξε”, σε αντίθεση με άλλες μεγαλύτερες και θεωρητικά πιο οργανωμένες χώρες, οι οποίες βρίσκονται σε κατάταξη πολύ πιο πάνω στους ευρωπαϊκούς και παγκόσμιους δείκτες από εμάς. Ταυτόχρονα, οι επιχειρήσεις πληροφορικής στάθηκαν δίπλα στους Πολίτες και στις Επιχειρήσεις, παρέχοντας δωρεάν προϊόντα, εφαρμογές, πλατφόρμες και υπηρεσίες.

Παράλληλα, αξίζει να αναφερθώ και στη στρατηγική μελέτη του ΣΕΠΕ σε συνεργασία με την Deloitte, η οποία ολοκληρώθηκε και παρουσιάστηκε στα τέλη του 2019, και η οποία, για πρώτη φορά, θέτει τους στρατηγικούς άξονες και τις δράσεις, ώστε ο κλάδος ψηφιακής τεχνολογίας στην Ελλάδα να ανταποκριθεί στις παγκόσμιες προκλήσεις του ψηφιακού συντονισμού της χώρας στην 4η βιομηχανική επανάσταση.

Μία μελέτη, η οποία προσδιόρισε την επίδραση του κλάδου για την επόμενη πενταετία στην εθνική οικονομία αναλύοντας το αποτέλεσμα και το όφελος για όλους: τι μπορούμε, δηλαδή, να πετύχουμε με τα πλεονεκτήματα που προσφέρει η τεχνολογία. Και την οποία καταθέσαμε στην Πολιτεία, ώστε να συνδράμουμε στον Εθνικό Ψηφιακό Σχεδιασμό.

Επιπλέον, ακόμα και μέσα στη θύελλα της πανδημίας, συνεχίσαμε να μαχόμαστε για τη μεγάλη μεταρρύθμιση που έχει ανάγκη η χώρα, με ουσιαστικό και πρωτεύοντα ρόλο στην επιστήμη, στην καινοτομία, στη γνώση, στην τεχνολογία παντού. Σε αυτό το πλαίσιο, ο Σύνδεσμος:

  • Υπέγραψε Πρωτόκολλο Συνεργασίας με το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού με στόχο την “Συμμαχία για τον Ψηφιακό Πολιτισμό”, για τη στήριξη του ψηφιακού μετασχηματισμού των πολιτιστικών οργανισμών και φορέων της χώρας,
  • Υποστήριξε το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων σε όλες τις δράσεις και προσπάθειες του για την αποτελεσματικότερη υλοποίηση της τηλεκπαίδευσης,
  • Συνεχίζει  με επιτυχία τις δράσεις ψηφιακής κατάρτισης σε ανέργους και εργαζομένους σε ειδικότητες του κλάδου,
  • Συμμετέχει ενεργά στην υλοποίηση από την ΑΑΔΕ του έργου Ηλεκτρονικά Βιβλία – myData, και
  • Υποστηρίζει όλες τις δράσεις για την ψηφιακή τεχνολογία σε θεσμικό επίπεδο.

Είναι γεγονός πως έχουμε πολλά να κάνουμε ακόμα, ώστε να αξιοποιήσουμε τη δυναμική του κλάδου ψηφιακής τεχνολογίας στη χώρα μας. Είναι όμως εξίσου αλήθεια πως, παρά τις αντίξοες συνθήκες και τις τραγικές στιγμές που βιώνει η ανθρωπότητα, έχουμε θέσει τις βάσεις, για να κάνουμε ακόμη περισσότερα.

Ποιο είναι το αποτύπωμα αλλά και η δυναμική της βιομηχανίας ψηφιακής τεχνολογίας στην ελληνική οικονομία;

Παρά τις δύσκολες στιγμές και τα συνεχή χτυπήματα που δέχτηκε την τελευταία δεκαετία, τα οποία δεν ήταν και λίγα, από την οικονομική κρίση μέχρι και την πανδημία, η βιομηχανία ψηφιακής τεχνολογίας πάλεψε, στάθηκε όρθια και παρείχε ζωτικής σημασίας στήριξη και στην κοινωνία και στην οικονομία. Παρά τη δεκαετή κρίση, ο κλάδος διατηρεί ένα ισχυρό αποτύπωμα με περισσότερες από 4.600 επιχειρήσεις, 260.000 εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης και κύκλο εργασιών που άγγιξε τα €13,3 δις το 2020, ποσοστό που αντιστοιχεί περίπου στο 8% του ΑΕΠ.

Επιτρέψτε μου, όμως, να αναφερθώ και στην αναπτυξιακή δυναμική της ψηφιακής βιομηχανίας για τη χώρα. Μια δυναμική, που αποτυπώθηκε στη μελέτη της Deloitte, και η οποία σε ένα σενάριο ανάπτυξης του κλάδου ψηφιακής τεχνολογίας της τάξης του 5%, ο αντίκτυπος στην οικονομία αγγίζει για την επόμενη πενταετία συσωρευτικά τα €80 δις προστιθέμενης αξίας στην οικονομία, δημιουργώντας ταυτόχρονα 415.000 νέες θέσεις εργασίας. Δεν υπάρχει επομένως καμία αμφιβολία, πως η ευκαιρία που έχουμε μπροστά μας είναι μοναδική και είναι τώρα!

Ο ΣΕΠΕ είναι ένας Σύνδεσμος που στηρίζει τις επιχειρήσεις στον ψηφιακό τους μετασχηματισμό. Πώς βλέπετε τον ψηφιακό μετασχηματισμό να εξελίσσεται στον χρηματοοικονομικό τομέα, μετά και την πανδημία; Ποιες τεχνολογίες (αναδυόμενες ή μη) θεωρείτε τις πιο σημαντικές για την ψηφιακή ανάπτυξη ενός οργανισμού;

Το σίγουρο είναι πως αν έχει νόημα να μείνει και κάτι θετικό μετά από το μεγάλο παγκόσμιο σοκ της πανδημίας του COVID-19 και τις τεράστιες ανατροπές που ζήσαμε τους τελευταίους μήνες, αυτό είναι η απτή πλέον υπόσχεση μίας σύγχρονης ψηφιακής Ελλάδας. Η πανδημία λειτούργησε καταλυτικά, ώστε να επιταχυνθούν οι εξελίξεις σε αυτήν την κατεύθυνση.

Έχουμε μπροστά μας μια μεγάλη ευκαιρία με το Ταμείο Ανάκαμψης, το ΕΣΠΑ 2021-2027, και όχι μόνο, να τοποθετηθεί η ψηφιακή τεχνολογία στο επίκεντρο ενός νέου σύγχρονο παραγωγικού μοντέλου, που έχει ανάγκη η χώρα. Ένα μοντέλο, το οποίο θα δημιουργήσει γόνιμο επενδυτικό κλίμα για τη χώρα και την οικονομία, ενθαρρύνοντας την επένδυση στην έρευνα και στην καινοτομία. Και σε αυτό το εγχείρημα ο ρόλος του χρηματοοικονομικού τομέα είναι καθοριστικός.

Παράλληλα, οι τεχνολογικές εξελίξεις τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες, επέφεραν τεράστιες αλλαγές στα συστήματα πληροφορικής των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. Στον τομέα των οικονομικών συναλλαγών, οι ηλεκτρονικές πληρωμές δημιούργησαν νέες πρακτικές κάνοντας τη χρήση των συστημάτων αυτών επιτακτική ανάγκη. Αλλά και εν μέσω πανδημίας η στροφή των καταναλωτών, και στη χώρα μας ακόμα περισσότερο, προς τις ηλεκτρονικές πληρωμές έγινε πιο έντονη από ποτέ, ακόμη και για συναλλαγές χαμηλής αξίας.

Η αύξηση της χρήσης των χρεωστικών καρτών συνδέεται σαφώς με την άνοδο του ηλεκτρονικού εμπορίου και των online συναλλαγών στην Ελλάδα. Οι συναλλαγές με κάρτες όσον αφορά στις online αγορές έφθασαν σε αξία τα €4 δισ. το 2020, αυξημένες κατά 15% έναντι του 2019, ενώ το πλήθος των συναλλαγών έφτασε τα €106 εκατ., αυξημένο κατά 70% σε σχέση με έναν χρόνο νωρίτερα.

Στο μεταξύ, η υγειονομική κρίση έκανε ακόμη πιο έντονη τη στροφή των Ελλήνων καταναλωτών προς τις ανέπαφες πληρωμές. Πλέον, το 93% των συναλλαγών με κάρτα πραγματοποιείται ανέπαφα, με το αντίστοιχο ποσοστό για το 2020 να είναι στο 92% από 71% στο τέλος του 2019 και 58% το 2018 (σύμφωνα με στοιχεία της Cardlink).

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, τα ψηφιακά πορτοφόλια αναμένεται να γίνουν παγκοσμίως μια βιομηχανία αξίας $2,4 τρισ. το 2021, με την αξία των συναλλαγών να αυξάνεται κατά 24% σε σχέση με έναν χρόνο νωρίτερα. Ενώ, η ισχυρή ανοδική τάση θα συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια, με την ενοποιημένη αγορά να φτάνει σε αξία τα $3,5 τρισ. έως το 2023 και τα $4,6 δισ. έως το 2025.

Παράλληλα, η παγκόσμια αγορά των ψηφιακών πληρωμών καταγράφει αύξηση 40% τη διετία 2020 – 2021. Σύμφωνα με στοιχεία του Finaria.it, ο παγκόσμιος κλάδος ψηφιακών πληρωμών αναμένεται να φτάσει το 2021 τα $6,6 τρισ., καταγράφοντας αύξηση 22% σε σχέση με έναν χρόνο νωρίτερα, και έως το 2025, η αξία του θα εκτιναχθεί στα $10,5 τρις.

Σε αυτό το νέο ψηφιακό μεταβατικό περιβάλλον οι τεχνολογίες, όπως το Cloud Computing, το Blockchain, τα Big Data Analytics, το Internet of Things, η Τεχνητή Νοημοσύνη δημιουργούν νέα δεδομένα και προκλήσεις για όλους, συμπεριλαμβανομένου και του χρηματοοικονομικού τομέα. Μέχρι το 2022, κάθε άνθρωπος στον πλανήτη θα χρησιμοποιεί καθημερινά 25 έξυπνα αντικείμενα, ενώ έως το 2030 η παγκόσμια διασύνδεση δεδομένων και πληροφοριών αναμένεται να αυξηθεί κατά 75%.

Ταυτόχρονα, η έλευση του 5G, η αυξημένη συνδεσιμότητα που θα φέρουν τα δίκτυα επόμενης γενιάς καθώς και η ευρεία γκάμα νέων υπηρεσιών, βασισμένες σε υποδομές 5G, αλλάζουν ολοκληρωτικά πλέον την εμπειρία αλλά και τις δυνατότητες των χρηστών. Τα δίκτυα επόμενης γενιάς τηλεπικοινωνιών φέρνουν όλες τις πρωτοποριακές εφαρμογές στις καθημερινότητα μας.

Αυτή η νέα πραγματικότητα πρέπει να αξιοποιηθεί άμεσα και στον χρηματοοικονομικό τομέα. Χωρίς άλλες καθυστερήσεις, παρέχοντας μία νέα σύγχρονη ψηφιακή εμπειρία και για τον καταναλωτή, δίνοντας ταυτόχρονα τη δυνατότητα παροχής νέων, άμεσων, ευέλικτων, ψηφιακών υπηρεσιών και μια νέα καταναλωτική εμπειρία. Υπηρεσίες, οι οποίες ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα και την εξωστρέφεια των επιχειρήσεων καθώς και τις δυνατότητες ανάπτυξης τους.

Σε αυτές τις ψηφιακές τεχνολογίες και τις εφαρμογές τους οφείλουν να επενδύσουν οι επιχειρήσεις, σε όλους τους κλάδους και τομείς της οικονομίας, ώστε να προλάβουν το τρένο του ψηφιακού συντονισμού στην 4η βιομηχανική επανάσταση. Αυτός είναι ο δρόμος για πιο ανταγωνιστικές επιχειρήσεις, με σύγχρονα προϊόντα και υπηρεσίες, που απαντούν στις σύγχρονες ανάγκες. Kάτι που, όπως όλα δείχνουν, έχει γίνει κατανοητό από τις επιχειρήσεις του χρηματοοικονομικού κλάδου, θέτοντας την ψηφιακή λειτουργία και εμπειρία των πελατών τους σε άμεση υλοποίηση.

Ποιοι είναι οι τομείς που κατά τη γνώμη σας χρειάζονται προσοχή στη μετάβαση προς τις ψηφιακές υπηρεσίες και προϊόντα των χρηματοοικονομικών οργανισμών;

Η ανάπτυξη του διαδικτύου, αλλά και η εξάπλωση της κινητής τηλεφωνίας έχουν φέρει σημαντικές αλλαγές στον τρόπο που εξυπηρετούν οι χρηματοοικονομικοί οργανισμοί και οι επιχειρήσεις τους πελάτες τους. Τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα υιοθετούν τις νέες τεχνολογίες, για να αποκτήσουν συγκριτικό πλεονέκτημα, βελτιώνοντας έτσι τη θέση τους στην αγορά και επιτυγχάνοντας, συγχρόνως, μείωση του κόστους εργασίας και των λειτουργικών τους εξόδων. Ενώ την ίδια στιγμή βελτιστοποιούν την ψηφιακή εμπειρία των πελατών τους προσφέροντας ευελιξία, ταχύτητα και ασφάλεια.

Οι δυσμενείς εξελίξεις στην οικονομία και η παγκόσμια έλλειψη ρευστότητας την τελευταία δεκαετία, αλλά και το “lockdown” λόγω της πανδημίας του COVID-19 τα τελευταία 2 χρόνια έχουν επιφέρει αύξηση στη χρήση των ηλεκτρονικών οικονομικών συναλλαγών. Τα στοιχεία όλων των ερευνών, σε διεθνή και εθνική κλίμακα, επιβεβαιώνουν την έκρηξη των τελευταίων ετών στην αξιοποίηση των ψηφιακών συναλλαγών.

Η αλλαγή καταναλωτικής συμπεριφοράς, η ασφάλεια, η ανάγκη δραστηριοποίησης όλο και περισσότερο των επιχειρήσεων στο διαδίκτυο (eCommerce), η ταχύτητα, η ευκολία, η ευελιξία αποτελούν κρίσιμες συνιστώσες της έκρηξης των ψηφιακών συναλλαγών και της υιοθέτησης τους από τους χρηματοοικονομικούς οργανισμούς.

Εκεί ακριβώς βρίσκεται και το πεδίο, στο οποίο θα αναμετρηθούν στη νέα ψηφιακή πραγματικότητα. Η βέλτιστη αξιοποίηση του e-banking, με περισσότερο προσωποποιημένες υπηρεσίες και πληροφορίες, η ποιότητα, η αξιοπιστία και η αμεσότητα του ηλεκτρονικού δικτύου εξυπηρέτησης, η ασφάλεια των συναλλαγών, η ευελιξία και η ευκολία χρήσης αυτοματοποιημένων διαδικασιών και σύγχρονων προϊόντων είναι σημαντικές παράμετροι για το μέλλον. Μια νέα εποχή ανατέλλει, αυτή του FinTech.

Δεν θεωρώ ότι υπάρχει άλλη επιλογή. Ο ψηφιακός μετασχηματισμός δεν είναι καινοτομία, είναι προ πολλού πραγματικότητα και ο ανταγωνισμός πλέον είναι παγκόσμιος και, πολλές φορές μάλιστα, έξω από τον παραδοσιακό τραπεζικό κλάδο. Κάθε χρηματοοικονομικό ίδρυμα το εντάσσει στη δική του στρατηγική, φιλοσοφία και σχεδιασμό. Στο τέλος όμως ο ψηφιακός μετασχηματισμός είναι μονόδρομος.

Πώς βλέπετε την ανάπτυξη των τεχνολογικών startups στην Ελλάδα και πώς μπορούν να προσφέρουν στον δρόμο για τον ψηφιακό μετασχηματισμό;

Στον κλάδο μας, οι περισσότερες θέσεις εργασίας δημιουργούνται από τις μικρές και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Στην ψηφιακή τεχνολογία δεν χρειάζονται ιδιαίτερα κεφάλαια για να στηθεί μια επιχείρηση. Χρειάζεται τεχνογνωσία και ένας υπολογιστής, στην πολύ απλουστευμένη του μορφή. Χρειάζεται δηλαδή κυρίως το πνευματικό κεφάλαιο. Έτσι δημιουργούνται εύκολα επιχειρήσεις, που βοηθάνε στην απασχόληση.

Αυτό είναι το μυστικό της βιομηχανίας ψηφιακής τεχνολογίας. Πολλές εκ των επιχειρήσεων του κλάδου, ακόμα και τεράστιοι διεθνείς κολοσσοί, θα δούμε ότι δημιουργούνται από ανθρώπους, που στο ξεκίνημα τους δεν έχουν μεγάλες οικονομικές δυνατότητες. Οι startups είναι σημαντικό κομμάτι του επιχειρηματικού οικοσυστήματος, όπου από εκεί προκύπτουν νέες ιδέες και μελλοντικά νέες εφαρμογές, πλατφόρμες και προϊόντα.

Επιπλέον, είναι γεγονός, πως τα ελληνικά μυαλά και οι ελληνικές startups διαπρέπουν τα τελευταία χρόνια, κερδίζοντας την “ψήφο εμπιστοσύνης” πολλών διεθνών funds, αλλά και αποσπώντας διεθνή βραβεία καινοτομίας. Αρκεί να αναφέρουμε πως στα παγκόσμια βραβεία “WITSA Global ICT Excellence Awards”, στα οποία ο ΣΕΠΕ συμμετέχει ανελλιπώς τα τελευταία 14 χρόνια, οι Ελληνικές εταιρίες πρωταγωνιστούν με 22 βραβεία, πολύ περισσότερα από πολλές αναπτυγμένες χώρες, οι οποίες θεωρούνται ψηφιακές υπερδυνάμεις.

Σε αυτό το σημείο, όμως, είναι στρατηγικής σημασίας να κινηθούμε ως χώρα σε δύο βασικές κατευθύνσεις, ώστε να αξιοποιήσουμε αυτές τις δυνατότητες. Αρχικά, η Ελλάδα οφείλει να υλοποιήσει τις κατάλληλες προϋποθέσεις, με κίνητρα για την τεχνολογική καινοτομία για τις νέες επιχειρήσεις που παράγουν καινοτομία, αλλά και για τις υφιστάμενες επιχειρήσεις που επενδύουν σε έρευνα και καινοτομία, ώστε να δημιουργηθούν στη χώρα κέντρα καινοτομίας και R&D Hubs.

Με αυτόν τον τρόπο θα προσελκύει επενδύσεις στην καινοτομία και στην τεχνολογία, δημιουργώντας τις βάσεις για τον εκσυγχρονισμό όλων των κλάδων της οικονομίας. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι το ταμείο “ΦΑΙΣΤΟΣ”, το οποίο θεσμοθετήθηκε πρόσφατα.

Ένα επενδυτικό Ταμείο, το οποίο θα χρηματοδοτηθεί σε μεγάλο ποσοστό από τα έσοδα της δημοπρασίας για το 5G και το οποίο θα δώσει πολλαπλάσια οφέλη στην ελληνική οικονομία, τα οποία θα ξεπεράσουν τα €12,4 δισ., σύμφωνα με μελέτη της Ernst & Young. Δεύτερον, η ανάγκη της ενεργής υποστήριξης της εξωστρέφειας των ελληνικών επιχειρήσεων του κλάδου τεχνολογίας είναι σήμερα πιο επιτακτική από ποτέ.

Η προβολή και ανάδειξη συνολικά του “Brand Ελλάδα” από την οικονομική διπλωματία και το ΣΕΠΕ, με το σχεδιασμό και την υλοποίηση μακροχρόνιας διεθνούς εκστρατείας προβολής της βιομηχανίας ψηφιακής τεχνολογίας είναι κρίσιμη συνιστώσα για την ανάπτυξη ενός καταξιωμένου κλάδου παγκόσμια. Διαθέτουμε και το ταλέντο και τις επιχειρήσεις και τη διεθνή αναγνώριση!