Οι διεθνείς κολοσσοί VISA και MasterCard στηρίζουν, τα τελευταία χρόνια, τα πρώτα βήματα όσων fintech εταιριών έχουν ιδέες που αξίζει να υλοποιηθούν, “επ’ αμοιβαίω συμφέροντι”.

Οι δυο “μεγάλες κυρίες” στον κόσμο των καρτών, VISA και MasterCard, αναπτύσσονται αδιάκοπα, εφαρμόζοντας στην πράξη τον χρυσό κανόνα για συνεχή βελτίωση της τεχνολογίας που χρησιμοποιούν και διεύρυνση των δυνατοτήτων της. Για να το πετύχουν αυτό, είναι υποχρεωμένες να έχουν τα μάτια και τα αυτιά τους ανοικτά, να αφουγκράζονται τις ανάγκες των πελατών τους, άμεσων (το σύνολο του τραπεζικού συστήματος) και έμμεσων (όλοι εμείς, οι τελικοί χρήστες).

Να φροντίζουν να μαθαίνουν για κάθε τι πρωτότυπο και καινοτόμο που κυκλοφορεί. Αλλά και να παίζουν τον δάσκαλο και τον πάτρονα στις μικρές εταιρίες και τις startup, με καλές ως και ανατρεπτικές ιδέες. Εξ ου και η ιδιαίτερη εστίασή τους στη δημιουργία ανά τον κόσμο επιταχυντών και ειδικών προγραμμάτων αξιοποίησης των έξυπνων ιδεών που κομίζουν οι νεοφυείς, οι οποίες δεν είναι διόλου απίθανο να μετεξελιχθούν στις δημοφιλείς εφαρμογές που θα χρησιμοποιούμε σε λίγα χρόνια.

Το Digital Finance ζήτησε και κατέγραψε τις απόψεις των εκπροσώπων των δυο κολοσσιαίων εταιριών στην περιοχή μας, σχετικά με την προώθηση της καινοτομίας, τις ανάγκες, τις ευκαιρίες και τις προοπτικές αυτού του τόσο ιδιαίτερου χώρου.

Βαθιά ριζωμένη στο DNA μας η καινοτομία
Παναγιώτης Πολύδωρος – Business Development Director, Mastercard

Η καινοτομία βρίσκεται βαθιά ριζωμένη στο DNA μας και η συνεργασία με τις fintech ξεδιπλώνεται μέσω του Mastercard Fintech Accelerate, το οποίο αποτελείται από τέσσερις άξονες δράσης. Ο πρώτος είναι το Fintech Express. Το να γίνεις έμπιστος συνεργάτης μιας fintech δεν είναι εύκολο… Αυτές οι εταιρείες φημίζονται για την ταχύτητα και την ακρίβεια τους. Δουλεύουν around the clock και οι απαιτήσεις τους εξελίσσονται διαρκώς.

Όταν, για παράδειγμα, η έκδοση κάρτας είναι μέρος του στρατηγικού σχεδιασμού και αποτελεί βασικό προαπαιτούμενο χρηματοδότησης, εμείς επιβάλλεται να ανταποκριθούμε. Το Fintech Express προσαρμόζει τις διαδικασίες για να γίνεις μέλος της Mastercard, μειώνοντας στο ελάχιστο τον απαιτούμενο χρόνο time-to-market. Παράλληλα, πολύ συχνά βρισκόμαστε αντιμέτωποι με fintech που αναπτύσσουν αξιόλογες λύσεις κι από την άλλη παραδοσιακά τραπεζικά ιδρύματα, που προσπαθούν να καινοτομήσουν.

Σ’ αυτό το πλαίσιο εντάσσεται ο δεύτερος άξονας των δράσεων μας, το Start-Path, το οποίο «παντρεύει» αυτές τις δύο ανάγκες. Πρόκειται ίσως για το πιο γνωστό διεθνώς accelerator, που διαρκεί έξι μήνες. Στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος, φέρνουμε τις νεοφυείς εταιρείες σε επαφή με τράπεζες, ώστε πολύ πρακτικά να προσαρμόσουν τις υπηρεσίες τους στις πραγματικές ανάγκες της αγοράς, διερευνώντας παράλληλα δυνατότητες συνεργασίας. Συνηθίζουμε να λέμε ότι το Start-Path είναι το «Ιερό Δισκοπότηρο», το Holy Grail, των fintech accelerators.

Το πρόγραμμα είναι ιδιαίτερα δημοφιλές και επιλεκτικό – ενδεικτικά, να αναφέρω ότι λαμβάνουμε περίπου 1.600 αιτήσεις το χρόνο απ’ όλο τον κόσμο και επιλέγουμε μόνο 40. Μάλιστα, πρόσφατα, η Warply έγινε η πρώτη ελληνική fintech – μέλος του προγράμματος. Τρίτος πυλώνας, είναι το Fintech Engage. Η αγορά των πληρωμών βασίζεται στην τεχνολογία κι αυτό συνεπάγεται εξειδίκευση.

Το Engage είναι η πλατφόρμα της Mastercard στην οποία συγκεντρώνουμε έμπειρους και αξιόπιστους συνεργάτες, που αξιολογούνται με στόχο την παροχή εξειδικευμένων υπηρεσιών στις πληρωμές και, ήδη, συνεργαζόμαστε με πάνω από 200 τεχνολογικούς παρόχους.

Στο Engage, μία fintech εταιρεία συμμετέχει ώστε να καταστήσει τις υπηρεσίες της διαθέσιμες σε μία τράπεζα. Θα την παρομοίαζα με πλατφόρμα γνωριμιών, όπου η Mastercard παίζει τον ρόλο του match-maker. Τελευταίος άξονας το Developer Zone, μια πλατφόρμα όπου fintech εταιρείες μπορούν να βρουν πάνω από 100 APIs και να τα χρησιμοποιήσουν για την κάλυψη των αναγκών τους. Δεν σταματάμε, όμως, εκεί. Στην πραγματικότητα αυτή είναι η αρχή…

Στην Ελλάδα καταστρώνουμε μια σειρά από σημαντικές πρωτοβουλίες προς την κατεύθυνση των fintech, όπως το Athens Innovation Form και το Central Eastern Europe Fintech Program. Καταρχάς, το ετήσιο Athens Innovation Form έχει καταστεί πλέον θεσμός. To 2019 ξεκινήσαμε και τον Mastercard Fintech Competition.

Σε συνεργασία με τους accelerators των τραπεζών εντοπίσαμε τις πλέον υποσχόμενες fintech και τις καλέσαμε να παρουσιάσουν τη δουλειά τους σ’ ένα κοινό αποτελούμενο από σημαντικά στελέχη του κόσμου των πληρωμών και του ευρύτερου οικοσυστήματος καινοτομίας. Νικήτρια αναδείχθηκε η Finclude, με έπαθλο την αυτόματη πρόκριση στον τελικό γύρο επιλογής του Start-Path.

Τέλος, είναι σημαντικό να διασφαλίσουμε ότι στις fintech δίνονται οι κατάλληλες ευκαιρίες να μεγαλώσουν, καλύπτοντας πραγματικές τους ανάγκες και δημιουργώντας προστιθέμενη αξία. Είμαστε, λοιπόν, σε διαδικασία προετοιμασίας του Central Eastern Europe Fintech Program.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα σχεδιάζεται σε συνεργασία με το Start-Path και αποτελεί πρωτοβουλία που γεννήθηκε μεν στην Ελλάδα, αλλά απευθύνεται σε fintech από την ευρύτερη περιοχή της Κεντρο-Ανατολικής Ευρώπης. Είμαστε ιδιαίτερα ενθουσιασμένοι γι’ αυτή τη πρωτοβουλία και σύντομα θα είμαστε σε θέση να μοιραστούμε περισσότερες λεπτομέρειες.

Απαντάμε με καινοτομία στις προκλήσεις της αγοράς
Sevdalina Vassileva – Γενική Διευθύντρια της Visa για Ελλάδα, Κύπρο και Βουλγαρία

Στη Visa έχουμε μια ευρεία, διεθνή ατζέντα καινοτομίας και θεωρούμε πολύ σημαντική την εφαρμογή της στις τοπικές αγορές όπου δραστηριοποιούμαστε. Σε αυτό το πλαίσιο σχεδιάσαμε και αναπτύξαμε το Visa Innovation Program. Το VIP σχεδιάστηκε για την αντιμετώπιση των προκλήσεων της αγοράς, αξιοποιώντας την καινοτομία που φέρουν οι fintech, όσον αφορά στην ψηφιακή οικονομία, τις διασυνοριακές πληρωμές, το άνοιγμα νέων ροών πληρωμής, τη δημιουργία και ανάπτυξη νέων ψηφιακών τάσεων.

Το πρόγραμμα τρέχει σε τρεις χώρες, Βουλγαρία, Ελλάδα και Τουρκία, και στόχος μας είναι να παρέχουμε σε νεοσύστατες επιχειρήσεις ένα επιταχυνόμενο πρόγραμμα για δοκιμή, επικύρωση, συν-δημιουργία και διάθεση καινοτόμων προϊόντων σε συνεργασία με τη Visa και το παγκόσμιο δίκτυο συνεργατών της, ελαχιστοποιώντας τη διαδικασία που απαιτείται για να φτάσει ένα προϊόν στην αγορά.

Το Visa Innovation Program, που ξεκίνησε το 2018, έχει προσελκύσει περισσότερες από 300 υποψήφιες εταιρείες, ενώ 30 από αυτές έχουν φτάσει στο στάδιο του Proof of Concept (PoC), των πιλοτικών δοκιμών και ενεργειών πρόσβασης στην αγορά, αξιοποιώντας την πελατοκεντρική προσέγγιση και τη μεθοδολογία σχεδιαστικής σκέψης (design thinking).

Στην Ελλάδα, το Visa Innovation Program ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2019 σε συνεργασία με την Crowdpolicy, επιτρέποντάς μας να ενισχύσουμε τις δυνατότητες των τοπικών fintechs να προσφέρουν λύσεις στις προκλήσεις της αγοράς και να επεκταθούν εκτός Ελλάδας.

Στο πλαίσιο του προγράμματος οι νεοσύστατες επιχειρήσεις συνεργάζονται με καταξιωμένους μέντορες του τραπεζικού τομέα, του  τομέα πληρωμών, το ψηφιακού τομέα κ.α., έχουν πρόσβαση στους πελάτες της Visa και στην κοινότητα της CrowdPolicy και αξιοποιούν το Visa Developer Platform (VDP). Στους δύο πρώτους κύκλους του προγράμματος στην Ελλάδα, επιλέχθηκαν 12 fintech στις οποίες το πρόγραμμα έδωσε την ευκαιρία να συνεργαστούν με κορυφαίες τράπεζες και να εκτελέσουν με επιτυχία PoCs.

Τώρα οδηγούμε το Visa Innovation Program στο επόμενο επίπεδο, επεκτείνοντας την εμβέλειά του στις fintech ολόκληρης της ΝΑ Ευρώπης. Αυτό θα μας επιτρέψει να αξιοποιήσουμε μια περισσότερο διαφοροποιημένη ομάδα fintech, αλλά και να τις δικτυώσουμε με τα Hubs της Visa στην Αθήνα, την Κωνσταντινούπολη και τη Σόφια.

Επίσης, θα συμπεριλάβει περισσότερες εταιρείες και οργανισμούς και θα δώσει σε περισσότερες ελληνικές fintech και εταιρείες καινοτομίας τη δυνατότητα συμμετοχής στο VIP, προσφέροντας ταυτόχρονα στις τράπεζες- μέλη μας στη χώρα περισσότερες ευκαιρίες συνεργασίας.

Σ’ αυτό το πλαίσιο, η Visa ανακοίνωσε πρόσφατα την έναρξη του 3ου κύκλου του Visa Innovation Program, κάνοντας το πρώτο βήμα προς την επίτευξη συνεργασιών μεταξύ των τριών αγορών, με τελικό στόχο να ολοκληρωθούν επιτυχώς διασυνοριακά PoCs, και να δοθούν στις fintech περισσότερες ευκαιρίες σύμπραξης με συνεργάτες της Visa, εκτός των αγορών προέλευσής τους.

Στον 3ο κύκλο επιλέχτηκαν 18 fintech από 190 υποψηφιότητες, προερχόμενες από Βουλγαρία, Ελλάδα και Τουρκία. Στη διάρκεια της εναρκτήριας εκδήλωσης είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους σ’ ένα κοινό αποτελούμενο από στελέχη χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, νεοσύστατων επιχειρήσεων, επενδυτικών εταιρειών κι από τις τρεις αγορές.

Στη Visa δουλεύουμε σκληρά με τους συνεργάτες μας για να βελτιώσουμε ακόμα περισσότερο το Visa Innovation Program και να δώσουμε σε περισσότερες νέες εταιρείες fintech την ευκαιρία να αναπτυχθούν.

Ευρύτατη η γκάμα των λύσεων
Τόσο η VISA, όσο και η MasterCard υποστηρίζουν μέσω των επιταχυντών τους ευρύτατη γκάμα λύσεων, η οποία είναι ενδεικτική αφενός των τάσεων που επικρατούν σήμερα στον χώρο των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, αφετέρου των αναζητήσεων που δεν σταματούν ποτέ για πρωτότυπους τρόπους να βελτιστοποιηθεί σε μέγιστο βαθμό το “ταξίδι” του καταναλωτή των προϊόντων και των υπηρεσιών του κλάδου.

Έτσι, βλέπουμε στην τελευταία “εσοδεία” νεοφυών από πλευράς MasterCard στον δεύτερο άξονα δράσης της, τον Start-Path, που ανακοινώθηκαν τον Μάιο, να δίνεται ιδιαίτερη έμφαση σε λύσεις οι οποίες αξιοποιούν την τεχνολογία blockchain σε θέματα διευκόλυνσης των πληρωμών ή άλλων συναλλαγών, σε συνδυασμό με το μοντέλο του Software-as-a-Service.

Μάλιστα, η MasterCard έχει επενδύσει σημαντικά ποσά στην προβεβλημένη εταιρία στον χώρο του blockchain, ConsenSys, ενώ αξιοποιεί την ίδια τεχνολογία και στην Provenance Solution, με αντικείμενο την ιχνηλασιμότητα του αποτυπώματος άνθρακα.

Ανάλογη είναι και η γκάμα από πλευράς VISA, με τη δική της πιο πρόσφατη επιλογή στον τρίτο κύκλο του Visa Innovation να περιλαμβάνει λύσεις Banking-as-a-Service, Buy-Now-Pay-Later, Open Banking, διαχείρισης μετρητών σε πραγματικό χρόνο, πληρωμών στα ψηφιακά κανάλια, διαχείρισης πελατών, ταξιδίων, χώρων στάθμευσης, προσωπικών οικονομικών και οδηγού έξυπνων επενδύσεων.