Τα τελευταία πέντε χρόνια, η Plum, με έδρα την Αθήνα και το Λονδίνο, έχει καταφέρει να εδραιωθεί στην Ευρώπη ως μια από τις πιο επιτυχημένες fintech startups.

Η διαχείριση χρημάτων για καθένα από εμάς δεν είναι εύκολη υπόθεση, και αυτό είχε στο μυαλό του ο Κύπριος Trokoudes, όταν ξεκινούσε να υλοποιεί το σχέδιο του για την ανάπτυξη της startup Plum. Με μια αισθητική και νοοτροπία όπως αρμόζει σε μια generation Y εταιρεία, η Plum κατάφερε να προσελκύσει το ενδιαφέρον των επενδυτών και να συγκεντρώσει γύρω όσους διέβλεπαν πως η τεχνητή νοημοσύνη είναι το μέλλον των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών.

Πέντε χρόνια μετά την ίδρυση της, η Plum αριθμεί δεκάδες εργαζόμενους σε Αθήνα και Λονδίνο, και προϊόντα από όλο το χρηματοοικονομικό φάσμα, όπως την αποταμίευση, την ασφάλεια και τις επενδύσεις. Η αεικίνητη παρουσία της τής επιτρέπει να παρουσιάζει νέες υπηρεσίες και νέα προϊόντα που “αγκαλιάζουν” τις σύγχρονες ανάγκες των πελατών της.

Τον Μάρτιο αυτής της χρονιάς μάλιστα, ανακοίνωσαν και την εισαγωγή δύο ESG Funds στην επενδυτική της πλατφόρμα, για το οποίο και το Digital Finance συνομίλησε με τον Θάνο Μπισμπιγιάννη, Head of Product Money.

Μιλήσαμε εκτενώς γι’αυτά αλλά και για το πώς βλέπει τη startup σκηνή στην Ελλάδα.

Πείτε μας δυο λόγια για την Plum. Πώς ξεκινήσατε και με ποιο όραμα; Και τι προσφέρεται ως υπηρεσία;

Η Plum ιδρύθηκε το 2016 με στόχο να γίνει το απόλυτο εργαλείο διαχείρισης χρημάτων. Σήμερα είναι μια απο τις ταχέως αναπτυσσόμενες Fintech εταιρείες με έδρα το Λονδίνο, όπου οι χρήστες της εξοικονομούν χρήματα, αποταμιεύουν αυτόματα και επενδύουν έξυπνα.

Η εφαρμογή μας αυτοματοποιεί τη διαχείριση χρημάτων των χρηστών μας χρησιμοποιώντας την τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης.

Η τεχνολογία αυτή, αναλύει τις αγοραστικές συνήθειες του χρήστη και αυτοματοποιεί την αποταμίευση μικροποσών. Μέσω της εφαρμογής, ο χρήστης έχει την δυνατότητα εύκολων επενδύσεων, ακόμη και με μικρά ποσά. Επιπλέον, παρέχει προτάσεις για την εξοικονόμηση χρημάτων μέσω εναλλαγής παρόχων σε λογαριασμούς (π.χ. ηλεκτρικής ενέργειας).

Με λίγα λόγια η Plum γίνεται ο καλύτερος σου φίλος στην διαχείριση των χρημάτων σου, από τα καθημερινά έξοδα μέχρι και τις πιθανές επενδύσεις.

Πρόσφατα ανακοινώσατε ότι έχετε συμπεριλάβει δύο νέα ESG Funds. Μιλήστε μας λίγο γι’αυτά.

Έχουμε προσθέσει δύο νέα ESG κεφάλαια στην επενδυτική μας πλατφόρμα. Το πρώτο, Balanced Ethical, έχει μια ευρεία, παγκόσμια γκάμα με 61% μετοχές, 37% σταθερό εισόδημα και 1% μετρητά / παράγωγα. Το δεύτερο, Growth Ethical, επικεντρώνεται σε παγκόσμιες εταιρείες υψηλής ανάπτυξης που επιλέγονται με βάση μια σαφή δέσμευση για ηθική και κοινωνική αλλαγή. Αυτά τα κεφάλαια έχουν επιλεγεί ως απάντηση στο αυξανόμενο ενδιαφέρον για ESG κεφάλαια, καθώς οι επενδυτές ενδιαφέρονται για τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις των αποφάσεών τους και την κοινωνικη ευθυνη των εταιριων που στηριζουν μεσω των επενδυσεων τους.

Η υιοθέτηση τέτοιων πρακτικών τόσο από θεσμικούς όσο και από μεμονωμένους επενδυτές έχει επιταχυνθεί σημαντικά τα τελευταία δύο χρόνια, ιδιαίτερα κατά τα μεταγενέστερα στάδια της επιδημίας COVID-19, καθώς οι επενδυτές ενδιαφέρονται για το μέλλον τους μετά την πανδημία. Στην Plum, είχαμε ήδη ένα ESG κεφάλαιο, το «Clean and Green», το οποίο είδε μια αξιοσημείωτη αύξηση της κατανομής των νέων επενδυτών από 5,5% σε 8,9% στο δεύτερο “lockdown” μεταξύ Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου σε σύγκριση με το πρώτο “lockdown” τον Μάρτιο και τον Απρίλιο του 2020 *.

Πόσο δημοφιλές είναι το ESG investing στην Ευρώπη και πώς βλέπετε να ανταποκρίνονται στα ESG κριτήρια τόσο οι επιχειρήσεις όσο και οι επενδυτές;

Μια πρόσφατη έκθεση της Deloitte έδειξε ότι στις ΗΠΑ τα EGS περιουσιακά στοιχεία θα μπορούσαν να αυξηθούν σχεδόν τρεις φορές ταχύτερα από τα μη-ESG περιουσιακά στοιχεία και να αποτελούν το ήμισυ όλων των επαγγελματικά διαχειριζόμενων επενδύσεων έως το 2025. Επίσης, φαίνεται πως η πανδημία το έχει επιταχύνει αυτό ακόμη περισσότερο, με την Morningstar να αναφέρει ότι τα βιώσιμα κεφάλαια διατηρήθηκαν καλύτερα από τα συμβατικά κεφάλαια μέσα στους πρώτους μήνες της πανδημίας.

Αν πάρουμε για παράδειγμα την πρόσφατη έρευνα που διεξήγαμε, θα δούμε ότι οι πιο βιώσιμες επενδυτικές ευκαιρίες συγκέντρωσαν την μεγαλύτερη ζήτηση ανάμεσα στους πελάτες μας.

Συγκεκριμένα, Οκτώβριο του 2020, σχεδόν το 30% των επενδυτών κατέταξε τα ESG κεφάλαια ως την κορυφαία προτίμησή τους για νέες προσθήκες κεφαλαίων στην πλατφόρμα μας. Επιπλέον οι μισοί από όλους τους επενδυτές έχουν κατατάξει ως πρώτη ή δεύτερη επιλογή τους ένα ESG κεφάλαιο.

Η ιδέα ότι οι επενδύσεις μπορούν να αποφέρουν καλές αποδόσεις ενώ ταυτόχρονα ωφελούν το περιβάλλον, την κοινωνία και την οικονομία υπάρχει εδώ και περισσότερο από μια δεκαετία. Αυτό που είναι πραγματικά συναρπαστικό για εμάς στην Plum είναι ότι βλέπουμε μια νέα γενιά επενδυτών που θεωρούν την ESG ουσιαστικό μέρος της επενδυτικής τους στρατηγικής. Αυτό θα αποτελέσει ένα σημαντικό παράγοντα για περισσότερες εταιρείας ώστε να υιοθετήσουν ESG κριτήρια στις στρατηγικές τους αποφάσεις.

Ποιοι είναι οι στόχοι σας για το μέλλον; Τι προγραμματίζετε για το 2021;

Η κύρια προτεραιότητα μας για το 2021 είναι η επέκταση μας σε νέες ευρωπαϊκές αγορές. Έχουμε ήδη ξεκινήσει τις δραστηριότητες σε χώρες όπως η Ιρλανδία, η Ισπανία και η Γαλλία, ενώ επεκτείνουμε την ομάδα μας σε Αθήνα, Λευκωσία και Λονδίνο.

Παράλληλα, λανσάρουμε και νέες υπηρεσίες όπως το πρώτο μας συνταξιοδοτικό προϊόν στους πελάτες του Ηνωμένου Βασιλείου μαζί με μερικές συναρπαστικές εξελίξεις για την επενδυτική μας πλατφόρμα και καθώς και την δημιουργία ενός νέου καινοτόμου  αυτόματου προϋπολογισμού.

Πώς βλέπετε το fintech στην Ελλάδα και γενικά τη startup σκηνή;

Η Ελληνική Startup σκηνή τα τελευταια χρόνια βρίσκεται σε ρυθμούς ανάπτυξης. Το 2019 η αποτίμηση των ελληνικών Startup εταιρειών ανήλθε σε 3,5 δισ. Ευρώ, από 2,5 δισ. Ευρώ, ενώ πριν από 8 χρόνια, η εκτίμηση αυτή ήταν μηδενική. Επίσης η Ελλάδα ανεβαίνει σταδιακά στην «Global Fintech Rank» και πρόσφατα η κυβέρνηση της Ελλάδας ανακοίνωσε φοροαπαλλαγές για τους διεθνείς εργαζόμενους που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην ενίσχυση της σκηνής ακόμη περισσότερο. Πιστεύουμε ότι είναι μια πολύ καλή στιγμή για να επενδύσει κάποιος στην Ελλάδα, και εμείς στοχεύουμε να αναπτύξουμε περαιτέρω την ομάδα μας στην Αθήνα το 2021. Η Αθήνα διαθέτει ένα ποικίλο και φιλόδοξο νέο εργατικό δυναμικό στο οποίο οι εταιρείες θέλουν να αξιοποιήσουν. Η Ευρώπη αλλάζει και δημιουργεί προοπτικές και για άλλα κράτη μέλη της, να εξελιχθούν σε ανταγωνιστικά fintech κέντρα, με την Ελλάδα και την Κύπρο να πρωταγωνιστούν.