Ο Γιαννης Ριζόπουλος καταγράφει τις τάσεις και τις απόψεις που συνθέτουν το σκηνικό της επόμενης ημέρας για την τεχνολογία στο χρηματοοικονομικό σύστημα. Ποιες τεχνολογίες θα επικρατήσουν;
Αποτελεί πλέον παράδοση, το ξεκίνημα κάθε χρονιάς να συνδυάζεται με προβλέψεις για όσα μας περιμένουν τους επόμενους μήνες: τις τάσεις που θα ανα-διαμορφώσουν τον χώρο της ψηφιακής οικονομίας, στην Ελλάδα και τον κόσμο, και τα αποτελέσματα των αλλαγών που θα βιώσουμε στην καθημερινότητά μας.
Συνθέτοντας γνώμες και προβλέψεις από κάμποσες διαφορετικές πηγές, είναι ηλίου φαεινότερο ότι και στην ψηφιακή οικονομία θα επικρατήσει το ευρύτερο επιχειρηματικό μοντέλο που θέλει τον προσανατολισμό πελατο-κεντρικό, βασισμένο σε προσωποποιημένες υπηρεσίες, με κύριο στόχο την καλύτερη δυνατή εμπειρία του πελάτη-χρήστη.
Οι ειδήμονες θεωρούν ότι οι παραδοσιακοί χρηματοοικονομικοί οργανισμοί θα επιβιώσουν και στην εποχή της νέας κανονικότητας, αρκεί να προχωρήσουν με γοργό ρυθμό στον αναγκαίο από καιρό ψηφιακό μετασχηματισμό τους και να συνεργαστούν (κάποιες ήδη το κάνουν, με θετικά αποτελέσματα) με νεοφυείς Fintech και Insurtech που, λόγω μικρού μεγέθους και διαφορετικής νοοτροπίας, αλλά και χωρίς τα βάρη του παρελθόντος, μπορούν να αντιδράσουν με αμεσότητα και ευελιξία στα κελεύσματα της αγοράς.
Σοφή η ρήση «το γοργόν και χάριν έχει», αλλά δε φτάνει! Χρειάζονται περισσότερα, όπως ο εξοβελισμός της γραφειοκρατίας με την απλοποίηση και αυτοματοποίηση πολλών διαδικασιών – οι ψηφιακοί βοηθοί, που ήδη μας καθοδηγούν στον τραπεζικό λαβύρινθο, είναι μόνο η αρχή- αλλά και η αξιοποίηση των δυνατοτήτων του RPA (Robotic Process Automation), που θα «απελευθερώσει» ανθρώπους για πιο δημιουργικές εργασίες, αφήνοντας τα τυποποιημένα και βαρετά στις μηχανές.
Φυσικά, φέτος θα δούμε ακόμα μεγαλύτερη διείσδυση της Τεχνητής Νοημοσύνης, τόσο με τη μορφή των analytics, όσο και της Μηχανικής Μάθησης, με τους αλγόριθμους να βοηθάνε στη λήψη σωστότερων αποφάσεων, αλλά και στην καλύτερη προσωποποίηση των προσφερόμενων υπηρεσιών, προς όφελος όλων. Αρκεί να βρεθεί γρήγορα ικανοποιητική λύση στο θέμα των αναγκαίων δεξιοτήτων που εξακολουθούν να είναι είδος εν ανεπαρκεία στον ραγδαία αναπτυσσόμενο ψηφιακό κόσμο. Θα δούμε, όμως, φέτος και ευρύτερη εφαρμογή του blockchain, όχι τόσο στο χώρο των κρυπτονομισμάτων (παρότι αυξάνουν και πληθαίνουν τα ΑΤΜ για αγορές/πωλήσεις), όσο σ’ εκείνον των smart contracts,. Δεν πρέπει, επίσης, να ξεχνάμε και τις απειλές σε θέματα ασφαλείας που στον συγκεκριμένο τομέα κοστίζουν πολύ ακριβά – τόσο το 2021 όσο και τα επόμενα χρόνια, οι κυβερνοεπιθέσεις σε ιδρύματα, επιχειρήσεις και χρήστες θα συνεχίσουν να «χτυπάνε κόκκινο», υπονομεύοντας την πάντα «ευάλωτη» εμπιστοσύνη ανάμεσα στους συμβαλλόμενους.
Θα δούμε, λοιπόν, εφαρμογές με πιο σφικτή πολιτική σ’ αυτόν τον τομέα – ήδη, από την 1η του έτους ξεκίνησε η εφαρμογή ακόμα ισχυρότερης ταυτοποίησης στις αγορές με κάρτες που, φυσικά, θα συνεχίσουν να χρησιμοποιούνται ολοένα και περισσότερο, τώρα που -λόγω της πανδημίας- γνωρίσαμε και εκτιμήσαμε την ευκολία των ανέπαφων συναλλαγών. Όμως, από την άλλη, αυξήθηκε η ευαισθητοποίηση και η δυσπιστία των χρηστών, που διαβάζουν πλέον με πολύ μεγαλύτερη προσοχή τα «ψιλά γράμματα» των παρόχων και αρνούνται να συναινέσουν στη χρήση μη-απαραίτητων δεδομένων τους, ούτε αποκαλύπτουν τόσο εύκολα τις προτιμήσεις τους, ενώ δεν διστάζουν να προχωρήσουν και σε καταγγελίες αρμοδίως, αν νομίζουν ότι κάπου αδικούνται.
Πολλοί διεθνείς σχολιαστές πιστεύουν ότι φέτος θα εκδηλωθούν περισσότερες επιθέσεις εναντίον των παραδοσιακών παικτών του κλάδου από τις μεγάλες εταιρίες τεχνολογίας, που θέλουν να «βάλουν πόδι» και εκεί – ήδη, η Amazon ξεκίνησε να χορηγεί δάνεια στους πελάτες της, σε συνεργασία με την Goldman Sachs… Ένα είναι βέβαιο: φέτος δεν πρόκειται να πλήξουμε!