• Της Έφης Πυλαρινού
Η Dr. Έφη Πυλαρινού, founder του Efi Pylarinou Advisory, γράφει για το μέλλον των επενδύσεων και τις αλλαγές που φέρνει το fintech στη σχέση επενδυτή – καταναλωτή.
Το 2021 είναι χρονιά των αλλαγών. Στον χρηματοπιστωτικό κόσμο, υπάρχουν σαφή σημάδια νέων ξεκινημάτων, αλλαγών και μεταρρυθμίσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη.
Αυτές συνδέονται κυρίως με πιθανούς νέους τρόπους διακυβέρνησης που προέρχονται από ευρείας κλίμακας κατάργηση διάφορων μεσολαβητών που ήταν αναγκαίοι για την λειτουργία των αγορών όπως την ξέραμε μέχρι τώρα, καθώς και από την αυξημένη χρήση open source infrastructure (ανοιχτού κώδικα) στις οποίες αναμένεται να κατασκευαστούν προϊόντα και υπηρεσίες.
Ορατές αλλαγές (σε πολύ πρώιμο στάδιο) μπορούν να εντοπιστούν σε τομείς όπως το ψηφιακό προγραμματιζόμενο χρήμα (Digital programmable money), το ιδιωτικό ψηφιακό χρήμα και οι νέες μορφές εναλλακτικών επενδύσεων.
Αυξημένος πειραματισμός από διάφορες Κεντρικής Τράπεζες με ψηφιακά νομίσματα, από εταιρείες για ιδιωτικά tokens (DIEM – ex LIBRΑ), και ιδιώτες με NFT tokens (non-fungible tokens) για ψηφιοποίηση έργων τέχνης, συλλεκτικών αντικειμένων, ακόμα και προσωπικοτήτων.
Η επόμενη γενιά του διαδικτύου, το Web 3.0, δεν μπορεί παρά να οικοδομηθεί σε υποδομές ανοιχτού κώδικα. Θα διέπεται από δικαιότερους μηχανισμούς διακυβέρνησης, με αυξημένες συμμετοχικές διαδικασίες που θα βασίζονται σε καινοτόμους κανόνες συνεργασίας.
Ας έχουμε πάντα κατά νου αυτές τις πιο μακροπρόθεσμες τάσεις καθώς βρίσκονται σε εξέλιξη. Δεν είναι αναγκαίο να τις χρονομετρούμε, αλλά να καταλάβουμε ότι βρισκόμαστε στην αρχή. Οι αρχές είναι πάντα αργές και ξαφνικά έρχεται ένα σημείο ανατροπής, ένα σημείο καμπής, μια φαινομενικά τυχαία ρύθμιση που επιταχύνει την υιοθέτηση του εντελώς καινούριου τρόπου λειτουργίας.
Προς το παρόν, ας δούμε τον υπάρχοντα τρόπο λειτουργίας που μας είναι οικείος. Στον επενδυτικό χώρο είναι σαφές πού κατασκευάζονται τα επενδυτικά προϊόντα και πώς διανέμονται και «καταναλώνονται» από τους τελικούς καταναλωτές (ιδιώτες ή θεσμικούς).
To fintech έχει επηρεάσει όλες αυτές τις διαδικασίες με διάφορους τρόπους. Έχει μειώσει το κόστος πρόσβασης σε επενδυτικά προϊόντα (επένδυση Robo, συναλλαγές μηδενικών προμηθειών, crowdfunding κάθε είδους) και σε ορισμένες περιπτώσεις επίσης το κόστος διαχείρισης επενδυτικών προϊόντων (μέσω API και DLT). Επίσης, διεύρυνε την πρόσβαση μέσα από νέους διαύλους διανομής (μέσω API) αλλά δεν άλλαξε ουσιαστικά τους μηχανισμούς διανομής.
Παράλληλα, έχει βελτιώσει σημαντικά την εξυπηρέτηση των πελατών της (μικροεπενδύσεις, mobile-only επενδυτικές υπηρεσίες, 24/7 κ.λπ.). Έχει επιτρέψει συνεργασίες με τις BigTech και το ηλεκτρονικό εμπόριο τόσο μεταξύ των καθιερωμένων φορέων όσο μεταξύ των fintechs.
Τα μοντέλα επιμερισμού των εσόδων και τα μοντέλα βασισμένα σε συνδρομές έχουν αυξηθεί, καθώς το Fintech έχει οδηγήσει στην ανάδυση των οικοσυστημάτων και των πλατφορμών ως τα βασικότερα και πιο επικερδή επιχειρηματικά μοντέλα.
Στον παραδοσιακό χώρο επενδύσεων, είδαμε πολλές ενοποιήσεις μέσω συγχωνεύσεων και εξαγορών στην Αμερική. Δύο μεγάλες συμφωνίες που ξεχώρισαν ήταν, η Morgan Stanley που εξαγόρασε την E-trade και η Schwab που εξαγόρασε τη TD Ameritrade. Είδαμε επίσης σημαντική χρηματοδότηση για αυτόνομα robos, με την Stash να κερδίζει χρηματοδότηση συνολικού ύψους 300 εκατ. δολαρίων.
Επιπλέον, οι μεγάλοι οργανισμοί επιτάχυναν τις ενσωματώσεις των τμημάτων διαχείρισης πλούτου με τις τραπεζικές δραστηριότητές τους στον τομέα των καταναλωτών, μια πολύ αναγκαία κίνηση, καθώς οι ώριμες εταιρείες fintechs χτίζουν πληρέστερες στοίβες που έχουν την ευελιξία που στερούνται οι μεγάλες εταιρείες.Στον δυτικό κόσμο, όλες οι ψηφιακές τάσεις στον επενδυτικό τομέα συνεχίζουν να ευνοούν την υιοθέτηση επενδύσεων απευθείας από τον καταναλωτή.
Στη σύνοδο κορυφής Finimize που πραγματοποιήθηκε το Δεκέμβρη του 2020, έγινε ακόμη πιο σαφές ότι η ψηφιοποίηση στο χώρο των επενδύσεων έγινε γιατί οι Fintechs είναι πολύ κοντά στον επενδυτή και τον καταναλωτή.