Το μεταβαλλόμενο ασφαλιστικό και χρηματοοικονομικό τοπίο αναμένεται να οδηγήσει σε συνεργασίες αλλά και συγχωνεύσεις οργανισμών, υποστηρίζουν στο Digital Finance δύο από τα κορυφαία στελέχη της Hellas Direct.

Μέχρι πριν από ελάχιστο χρονικό διάστημα, οι fintech εταιρείες είχαν “στηθεί” στην αγορά με τον “αέρα” αυτών που θα φέρουν επαναστατικές αλλαγές, θέτοντας στο χρονοντούλαπο της ιστορίας τράπεζες και ασφαλιστικές. Ωστόσο, ο ίδιος ο τεχνολογικός τομέας και μαζί οι αντίστοιχες εταιρείες, αντιλαμβάνονται τα οφέλη που υπάρχουν στην αγορά και αποφασίζουν να υιοθετήσουν ένα πιο επαγγελματικό πλαίσιο, προκειμένου να προσποριστούν τα ανάλογα κέρδη.

Επιπροσθέτως, αντιλαμβάνονται πως κάθε πλευρά έχει να εισφέρει στο κοινό “τραπέζι” εξειδίκευση, γνώση, αξία και συγκεκριμένο body of work. Πως άραγε τοποθετείται στο αναδυόμενο τοπίο η Hellas Direct και ποιες οι προτεραιότητές της κατά το προσεχές χρονικό διάστημα;

Το Digital Finance μίλησε με τον Αλέξη Πανταζή, συνιδρυτή και εκτελεστικό διευθυντή της εταιρείας αλλά και την Τίνα Μπουλουγουρά, head of customer journey and business development.

Τι βρίσκεται στο pipeline για την Hellas Direct το 2021;

Α. Πανταζής: Διεθνώς, εταιρείες που θεωρούνται εν γένει ως next generation ασφαλιστικές, όπως λ.χ. οι Lemonade, Root κι εμείς, δεν βλέπουμε τι κάνουμε υπό το πρίσμα απλά του ασφαλιστικού business, αλλά ένα από τα πρώτα μας μελήματα είναι να “ανοίξουμε” τα οικοσυστήματα και να υποδεχτούμε καλύτερα και αποτελεσματικότερα τον καταναλωτή, παρέχοντάς του στοχευμένες υπηρεσίες, προϊόντα και προσφορές. Κι αυτό, χάρη στον πλούτο και την πληθώρα των δεδομένων.

Την τελευταία διετία, στις στρατηγικές μας επιδιώξεις βρίσκονται η γεωγραφική επέκταση, αλλά και η ενίσχυση του value chain. Υπό αυτό το πρίσμα, προβήκαμε πέρυσι στην εξαγορά της μεγαλύτερης εταιρείας παροχής υπηρεσιών οδικής βοήθειας στην Κύπρο, Rescueline που κατέχει μερίδιο αγοράς της τάξεως του 55%, ενώ έχουμε συμφωνήσει με την ΑΧΑ για την εξαγορά της θυγατρικής εταιρείας Inter Partner Assistance, η οποία δραστηριοποιείται στην παροχή οδικής βοήθειας εδώ και τρεις δεκαετίες περίπου στην εγχώρια αγορά. Διαδικασία, που αναμένεται να ολοκληρωθεί σύντομα, όταν και θα έχει περάσει από εποπτική έγκριση.

Ο λόγος που προχωράμε στις συγκεκριμένες κινήσεις, είναι γιατί πιστεύουμε στην αξία και τη δυναμική ενός κάθετου μοντέλου λειτουργίας της επιχείρησης, δια μέσω του οποίου μπορείς και προσφέρεις προς τους πελάτες σου ένα σημαντικό εύρος end-to-end υπηρεσιών.

Από τη στιγμή που θα πάρει ένα ασφαλιστήριο συμβόλαιο, λ.χ. οδικής βοηθείας ή υγείας μέχρι το σημείο όπου θα έχει ένα claim, η ψηφιακή λογική της λειτουργίας μάς επιτρέπει να είμαστε scalable, να έχουμε στην διάθεσή μας εξόχως πλούσια δεδομένα προς επεξεργασία προκειμένου να προσφέρουμε στους πελάτες μας καλύτερη εξυπηρέτηση, στοχευμένα προϊόντα και προσφορές σε εξαιρετικά ανταγωνιστική τιμή.

Την ίδια στιγμή, υπάρχει και μια πτυχή με έντονη χροιά Return On Investment (ROI). Και εξηγούμαι: Το κόστος που έχουμε επωμιστεί για να αναπτύξουμε εξειδικευμένο λογισμικό και υπηρεσίες σε τομείς, όπως λ.χ. το claims ή το fraud management, μας επιτρέπει να το “ανοίξουμε” και σε άλλες ασφαλιστικές που είναι πελάτες μας στο κομμάτι της παροχής οδικής βοήθειας.

Για παράδειγμα, στην Κυπριακή αγορά, η Resculine συνεργάζεται με 12 μικρότερες ασφαλιστικές εταιρείες, οι οποίες δεν διαθέτουν τη δυνατότητα να επενδύσουν σημαντικά κεφάλαια προκειμένου να αναπτύξουν εκ του μηδενός απόλυτα εξειδικευμένες λύσεις λογισμικού. Άρα, έχουμε τη δυνατότητα ακολουθώντας τα χνάρια των Amazon είτε οποιασδήποτε άλλης εταιρείας που προσφέρει Software as a Service (SaaS), να το προσφέρεις ως υπηρεσία πληρώντας τις απαιτούμενες προϋποθέσεις σε θέμα εταιρικής διακυβέρνησης, GDPR κ.ο.κ.

Η επέκταση της παρουσίας της Hellas Direct στο εξωτερικό, εξακολουθεί να βρίσκεται στην λίστα των προτεραιοτήτων σας;

Α. Πανταζής: Η αλήθεια είναι πως η πανδημία καθυστέρησε χρονικά την υλοποίηση των σχεδιασμών μας, καθώς ήδη θα είχαμε επεκταθεί σε κάποιες Βαλκανικές χώρες αφού εκεί μπορείς να επεκταθείς και ως ασφαλιστική σύμφωνα με την άδεια που διαθέτουμε αυτή τη στιγμή. Θεωρούμε πως εκεί υπάρχουν ευκαιρίες ανάπτυξης προκειμένου να διεισδύσεις ως ένα combo technology partner και ασφαλιστικής εταιρείας, μαζί.

Τα πράγματα μεταβάλλονται ελαφρώς σε ότι αφορά την επέκταση στην Μέση Ανατολή, η οποία κι αυτή βρίσκεται στο στόχαστρό μας. Κατ’ αρχήν, δεν είναι εύκολο να δραστηριοποιηθείς εκεί ως αδειοδοτημένη ασφαλιστική εταιρεία, καθώς υπάρχουν αρκετά σύνθετα εποπτικά πλαίσια, οπότε θα πρέπει να εξετάσεις την μορφή τεχνολογικού παρόχου-συνεργάτη μιας υφιστάμενης ασφαλιστικής εταιρείας προκειμένου να προσθέσουν αξία και δυναμική στα offerings τους.

Δεν σας κρύβω πως βρισκόμαστε εγγύτερα χρονικά, όσο και διαδικαστικά να επεκτείνουμε την δράση μας στα Βαλκάνια, σε σημείο τέτοιο ώστε εντός του τρέχοντος έτους να έχουμε ξεκινήσει μια μορφής δραστηριοποίηση σε 3-4 αγορές.

Αναφορικά με την Μέση Ανατολή, βρισκόμαστε σε επαφές με ενδιαφερόμενα μέρη, ωστόσο θα απαιτηθεί περισσότερη προσπάθεια, χρόνος και διαδικασία ωρίμανσης των συνθηκών συνεργασίας.

Πώς αξιοποιούνται αυτές οι επιχειρηματικές κινήσεις σε επίπεδο leads, πωλήσεων και προσέλκυσης νέων πελατών;

Τ. Μπουλουγουρά: Οι δύο βασικές πηγές εσόδων για την Hellas Direct, που δεν είναι άλλες από τις ασφαλίσεις και τις υπηρεσίες, μπορεί να λειτουργούν ανεξάρτητα, αλλά σε κάποια σημεία δρουν και συμπληρωματικά.

Για παράδειγμα, η Rescueline στην Κύπρο και μελλοντικά η Inter Partner Assistance στην Ελλάδα, λειτουργούν στην αγορά διαθέτοντας πληθώρα πελατών, δίχως να εξυπηρετούν αποκλειστικά τις ανάγκες της Hellas Direct. Αντιθέτως, εξυπηρετούν και την Hellas Direct, στο πλαίσιο του καθημερινού τους operation και των εσόδων που προσπορίζονται.

Προσδοκούμε, ωστόσο, πως το service που θα παρέχουν στους πελάτες θα κινείται σε πολύ ανώτερα επίπεδα, δια μέσω της αξιοποίησης της τεχνολογίας. Κάτι, στο οποίο θα συμβάλει καταλυτικά και η τεχνολογική εταιρεία HD360, που αποτελεί μέρος του ομίλου της Hellas Direct, σε συνάρτηση με τον θετικό βαθμό επίδρασής μας σε επίπεδο κουλτούρας.

Σε αυτό το πλαίσιο, θέλουμε να προσφέρουμε μέσω της οδικής κάλυψης, για παράδειγμα την δυνατότητα ο πελάτης να γνωρίζει ανά πάσα στιγμή σε πόσο χρονικό διάστημα θα βρίσκεται κοντά του σταθμός εξυπηρέτησης οδικής βοήθειας.

Την ίδια στιγμή, ένας πελάτης που θα έχει αγοράσει ένα ασφαλιστικό μας προϊόν, να μπορεί να βλέπει ανά πάσα στιγμή τι συμβαίνει εντός του σπιτιού του και σε περίπτωση που προκύψει κάποια σημαντική ανάγκη, να έχει άμεση πρόσβαση σε βοήθεια κ.ο.κ.

Μέσω της καθετοποίησης, διασφαλίζουμε στην πράξη το υψηλό επίπεδο προηγμένων τεχνολογικών υπηρεσιών που δύναται να απολαύσει ο πελάτης μας. Όσο για το πως αυτό “γεννά” έσοδα για την εταιρεία, πρέπει να κινηθούμε επιθετικά καθιστώντας “κτήμα” του κοινού στο οποίο και απευθυνόμαστε, πως επιλέγοντας την Hellas Direct δεν αποκτούν απλά και μόνο μια ασφαλιστική κάλυψη, αλλά και το καλύτερο service της αγοράς.

Αυτό όμως από μόνο του μπορεί να προσελκύσει ακόμη περισσότερους πελάτες;

Α. Πανταζής: Ο καταναλωτής είναι πολύ έξυπνος και σημαντικά ενημερωμένος σχετικά με το τι υπάρχει εκεί έξω στην ασφαλιστική αγορά, οπότε το ζήτημα της τιμής δεν αποτελεί το μοναδικό κριτήριο με το οποίο και επιλέγει την ασφαλιστική του. Αντιθέτως, σταθμίζει ιδιαίτερα σημαντικά την συνολικότερη εμπειρία εξυπηρέτησης που απολαμβάνει.

Σε αυτό το πλαίσιο, η πλειοψηφία των υποδομών που έχουμε δομήσει αφορούν στο κομμάτι του claim, καθώς θέλουμε να εξυπηρετήσουμε με ταχύτητα, ασφάλεια και δίχως γραφειοκρατικές διαδικασίες, όποιον πελάτη μας βρεθεί σε ανάγκη να εξυπηρετηθεί επειδή λ.χ. τράκαρε.

Τότε, το κυρίαρχο μέλημά μας είναι να τον στείλουμε στο κοντινότερο συνεργείο δίχως πρόσθετες διατυπώσεις και ανούσια ταλαιπωρία. Απλά, τον καλούμε να αναλογιστεί τι αγοράζει και τι είναι πιο σημαντικό για εκείνον.

Από την πλευρά μας, το value proposition της Hellas Direct παραμένει σταθερό από την πρώτη ημέρα της λειτουργίας της και δεν είναι άλλο από το ότι εργαζόμαστε προκειμένου να προσφέρουμε την καλύτερη τιμή, το καλύτερο προϊόν και το καλύτερο service στους πελάτες.

Το κομμάτι των payments ή της τραπεζικής βρίσκεται στα άμεσα σχέδιά της Hellas Direct;

Α. Πανταζής: Σήμερα, το πλέον σημαντικό ζήτημα για τον Έλληνα καταναλωτή δεν είναι άλλο από το credit. Υπό αυτό το πρίσμα, οι ίδιοι πελάτες διαθέτουν οχήματα που κατά μέσο όρο έχουν ήδη συμπληρώσει μια δεκαπενταετία κυκλοφορίας, με αποτέλεσμα να εμφανίζουν συχνά-πυκνά προβλήματα.

Με βάση, μάλιστα, τα δεδομένα που έχουμε στη διάθεσή μας από την οδική βοήθεια, περίπου ένας στους τρεις θα μείνει στον δρόμο κατά τη διάρκεια της χρονιάς από μηχανολογικής ή ηλεκτρικής φύσεως πρόβλημα.

Εκεί, ακριβώς, παρουσιάζεται το πρόβλημα για τον μέσο Έλληνα, καθώς δεν διαθέτει το αναγκαίο ποσό στην άκρη προκειμένου να αντιμετωπίσει την ζημιά που εμφανίστηκε, αφού δεν έχει κάνει κάποια αντίστοιχη πρόβλεψη στον μηναίο προϋπολογισμό του.

Έχει υπολογιστεί πως εάν κάποια στιγμή ένα αυτοκίνητο μείνει στο δρόμο από ηλεκτρολογικό πρόβλημα, το κόστος της επισκευής του οποίου υπερβαίνει τα 700-800 ευρώ, τότε δύο στους τρεις Έλληνες αδυνατεί να το επισκευάσει!

Άρα, ως εταιρεία το να εμφανιστείς και να παράσχεις contextual credit σε μια δύσκολη στιγμή, δίνοντας ουσιαστικά ένα μικρό δάνειο στον πελάτη ώστε να επισκευάσει το αυτοκίνητό του, αποτελεί μια θελκτική άσκηση που εξετάζουμε με αυξημένο βαθμό ενδιαφέροντος.

Μάλιστα, προκειμένου να το κάνεις πράξη, δεν απαιτείται να κτίσεις από την αρχή μια τράπεζα, αλλά να συνεργαστείς με αποτελεσματικό, ευφυή όσο και seamless τρόπο, ακόμη και με περισσότερες της μιας τραπεζών.

Με αυτό το σχήμα, εσύ προσφέρεις last mile λύση σε ένα contextual marketing πρόβλημα και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα δίνουν απάντηση στα υπόλοιπα ζητούμενα της εξίσωσης, όπως πχ το κανονιστικό πλαίσιο, τα κεφάλαια κ.ά.

Σε αυτό το σημείο παρατηρείται μια σημαντική αλλαγή στο συνολικότερο σκεπτικό των fintech εταιρειών, καθώς πλέον δεν ισχυριζόμαστε πως τα τραπεζικά ιδρύματα είτε οι ασφαλιστικές εταιρείες πρέπει να κλείσουν και να τεθούν εκτός αγοράς, αλλά αντιθέτως έχουμε προχωρήσει ένα βήμα παρακάτω αναζητώντας, αναπτύσσοντας και συνάπτοντας συνέργειες.

Οπότε και η Hellas Direct επέλεξε να ακολουθήσει το ανωτέρω μονοπάτι και εντός του προσεχούς διαστήματος θα έχει σημαντικά νεότερα από το εν λόγω μέτωπο.

Εξετάζετε να απευθυνθείτε στην αγορά με την ανάπτυξη retail καταστημάτων;

Τ. Μπουλουγουρά: Μπορεί η περασμένη χρονιά με την πανδημική κρίση να μας δίδαξε πως δεν θα πρέπει κάποιος να είναι σίγουρος ή απόλυτος για κάτι, εντούτοις όμως στο συγκεκριμένο ζήτημα τολμώ να ισχυριστώ πως είμαστε αρνητικοί, καθώς δεν συνάδει με την λογική και την συνολικότερη προσέγγιση με την οποία έχει δομηθεί το business μας.

Σε αντίθεση με το κεφάλαιο των διαμεσολαβητών, με τους οποίους και θα συνεργαστούμε ακόμη πιο στενά, καθώς πιστεύουμε στην δυναμική τους υπό δεδομένο πρίσμα. Δηλαδή, να θεμελιώσουν μια άμεση όσο και ειλικρινή σχέση με τους πελάτες τους, να τους ακούν και να μαθαίνουν τις ανάγκες τους και να τους προτείνουν απτές λύσεις και προϊόντα, με υψηλή στάθμη εξυπηρέτησης.

Παράλληλα, θεωρούμε πως θα πρέπει να “εκπαιδεύσουν” το κοινό σχετικά με την αναγκαιότητα της ασφάλισης των οχημάτων και των κατοικιών, προγράμματα υγείας, μέχρι και πιο εξεζητημένα θέματα, όπως λ.χ. το cyber risk.

Πλέον, δεν πιστεύουμε στην καθαρόαιμα συναλλακτική σχέση μεταξύ του διαμεσολαβητή και του πελάτη, καθώς έχει αντιπαρέλθει η εποχή της. Αντιθέτως, η προσθήκη αξίας βρίσκεται στο επίκεντρο της νέας προσέγγισης που πρέπει να έχουν. Από την πλευρά μας, βρισκόμαστε σε μια διαρκή διαδικασία αναζήτησης διαμεσολαβητών προκειμένου να συνεργαστούμε έχοντας ως βάση την προαναφερθείσα λογική.

Από ποιους παράγοντες κρίνεται ο βαθμός εκτέλεσης και αποτελεσματικότητας της ομάδας των συνεργατών μιας επιχείρησης που δραστηριοποιείται στον ευρύτερο χρηματοπιστωτικό και ασφαλιστικό τομέα;

Α. Πανταζής: Θαρρώ πως το “κλειδί” βρίσκεται στον βαθμό ενθάρρυνσης των στελεχών και συνεργατών, από την πλευρά του top management να λαμβάνουν γρήγορα αποφάσεις, οι οποίες θα βασίζονται σε απτά δεδομένα και θα κινούνται προς την κατεύθυνση της εκ βάθρου αλλαγής σε έναν τομέα ή μια αγορά.

Στην Hellas Direct έχουμε καταφέρει να πετύχουμε το συγκεκριμένο ζητούμενο ως ένα βαθμό, ωστόσο πάντοτε αναζητούμε τρόπους που θα μας επιτρέψουν να επιταχύνουμε περαιτέρω τη διαδικασία της λήψης αντίστοιχων αποφάσεων.

Βέβαια, προκειμένου μια επιχείρηση να διαπνέεται από αυτό το mentality, οφείλει να εμπιστεύεται το ανθρώπινο δυναμικό της. Ξέρετε, είμαι θιασώτης της ρήσης του αείμνηστου Στηβ Τζόμπς, ο οποίος υποστήριζε “Προλαμβάνεις τα στελέχη σου προκειμένου να σου πουν αυτοί τι να κάνεις και όχι εσύ!”.

Παράλληλα, οφείλεις να έχεις μια agile δομή, έτσι ώστε όταν ο ίδιος ο οργανισμός λάβει τις όποιες αποφάσεις, με ταχύτητα και ακρίβεια να προβεί σε μια αξιολόγηση, να διαπιστώσει τι λειτούργησε, που κι εάν έχει αποτύχει, αλλά κι εάν απαιτούνται βελτιωτικές κινήσεις. Εν κατακλείδι, στην Hellas Direct δίνουμε ξεχωριστή βαρύτητα στην γρήγορη λήψη senior αποφάσεων καθ’ όλο το μήκος του οργανισμού.

Τ. Μπουλουγουρά: Δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία πως η ταχύτητα στην λήψη αποφάσεων και την μετέπειτα υλοποίησή τους κρίνεται ως καίριας σημασίας για την επιτυχή πορεία ανάπτυξης που ακολουθεί μια επιχείρηση.

Σε αυτή την απαιτητική “εξίσωση” σε ότι αφορά τους περισσότερο παραδοσιακούς οργανισμούς, το κύριο revenue stream τους προκύπτει και προέρχεται από συγκεκριμένα “κανάλια”. Αποτέλεσμα; Να δυσκολεύονται πολύ όταν προκύπτει η ανάγκη να έρχονται σε ρήξη με αυτά, καθώς ουσιαστικά έρχονται σε αντιδιαστολή σε τον ίδιο τους τον εαυτό και τον τρόπο που έχουν συνηθίσει να λειτουργούν.

Επίσης, σε πολυεθνικά περιβάλλοντα, τα πράγματα είναι εξαιρετικά δύσκολα σε όρους ευελιξίας και ταχύτητας λήψης αποφάσεων, με ταυτόχρονη αναπροσαρμογή στρατηγικής ή επιμέρους πολιτικών. Μάλιστα, καθώς οι επιπτώσεις σε πιθανό ενδεχόμενο αποτυχίας είναι άμεσες όσο και σκληρές, για αυτό και η διάθεση ανάληψης ρίσκου κινείται σε χαμηλά επίπεδα.

Διαπιστώνονται, λοιπόν, δομικές αδυναμίες και προβλήματα προκειμένου μεγάλες επιχειρήσεις να υιοθετήσουν την αλλαγή. Σε αυτές τις περιπτώσεις, ο διαχωρισμός ενός τμήματος που ενέχει στοιχεία καινοτομίας, διαφορετικότητας, ενώ προϋποθέτει ευελιξία και αμεσότητα, από τον υπόλοιπο οργανισμό μπορεί να λειτουργήσει αποτελεσματικά.

Σε επίπεδο παραγόντων διαφοροποίησης εν συγκρίσει με μεγαλύτερους οργανισμούς ποιοι ξεχωρίζουν;

Α. Πανταζής: Μια από τις διαφορές που έχουμε με μεγάλους, υπερστελεχωμένους, όσο και πολυπρόσωπους οργανισμούς έγκειται και στην δυνατότητα πραγματοποίησης αλλαγών, σε μια σειρά από επίπεδα: Από την νοοτροπία και την στρατηγική, μέχρι και το λανσάρισμα νέων υπηρεσιών ή προϊόντων. Γεγονός, που για εταιρείες του μεγέθους και της λογικής της Hellas Direct και δη στο fintech σκέλος λειτουργεί ως πλεονέκτημα.

Τ. Μπουλουγουρά: Στους μερικούς μήνες που βρίσκομαι στην Hellas Direct έχω κατασταλάξει στην διαπίστωση πως η ευελιξία και η ταχύτητα αποτελούν βασικά γνωρίσματα της, σε συνάρτηση με τα πολλά, όσο και ενδιαφέροντα καινοτομικά project που σχεδιάζουμε και ήδη υλοποιούμε, αλλά και όσα πρόκειται να “τρέξουμε” στο εγγύς μέλλον.

ΡΙΖΙΚΗ Η ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΟ ΠΡΟΦΙΛ ΤΟΥ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ

Η μεγαλύτερη αλλαγή που έχουμε καταγράψει έγκειται στο γεγονός ότι ένα σημαντικό τμήμα του καταναλωτικού κοινού έχει στραφεί προς το online, με αποτέλεσμα να διευκολύνεται η προσέγγισή τους, καθώς -πλέον- έχουν εκπαιδευτεί σχετικά και έχουν συνηθίσει να διαδρούν ψηφιακά.

Τα σχετικά “θεμέλια” είχαν μπει από την πρώτη καραντίνα τον περασμένο Μάρτιο και έκτοτε “κτίζουμε” σε αυτή την πραγματικότητα. Με βάση τα σχετικά δεδομένα σε ότι αφορά στον ασφαλιστικό κλάδο, διαπιστώσαμε πως οι παραδοσιακοί πελάτες εταιρειών που είχαν συνηθίσει να εξυπηρετούνται σχεδόν αποκλειστικά από φυσικά δίκτυα διαμεσολάβησης και μεσολαβητές, εξαιτίας των συνθηκών που επικρατούσαν με τον κορωνοϊό, αναγκάστηκαν να επιλέξουν την online οδό.

Αυτό, ωστόσο, δεν μετέβαλε πλήρως την βαθιά ριζωμένη αίσθηση που υπάρχει στον μέσο Έλληνα σχετικά με την σχέση που διατηρεί με κάποιον διαμεσολαβητή.

“ΤΕΚΤΟΝΙΚΕΣ” ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗΝ ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΜΕ ΕΞΑΓΟΡΕΣ ΚΑΙ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΙΣ

Παρατηρείται μια εξαιρετικά έντονη κινητικότητα, που ουσιαστικά αποτελεί απόρροια της κατάστασης που επικρατεί εδώ και περίπου δυο δεκαετίες, που έχει οδηγήσει σε κατακερματισμό, με την ύπαρξη υπερπληθώρας εταιρειών σε συνάρτηση με το μέγεθος της εγχώριας αγοράς.

Θα πρέπει, λοιπόν, να ακολουθήσει μια διαδικασία εξορθολογισμού, όπως συνέβη και στον τραπεζικό τομέα, σε βάθος διετίας, τουλάχιστον. Σε αυτό το πλαίσιο σίγουρα θα υπάρξουν εξαγορές και συγχωνεύσεις, ενώ και η Hellas Direct θα παίξει ρόλο στο υπό διαμόρφωση τοπίο.

Πόσο μάλλον, από τη στιγμή κατά την οποία διαθέτουμε ένα μοναδικό positioning, τόσο σε θέμα εξειδίκευσης, τεχνολογίας και υποδομών, όσο στελεχών και ευρύτερα κουλτούρας.