Οι άνοδος των κβαντικών υπολογιστών αναμένεται να επηρεάσει εν πολλοίς και τον τραπεζικό τομέα και έχει διχάσει την IT κοινότητα με τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει κυρίως στον τομέα των κρυπτονομισμάτων.

Όσο περνάει ο καιρός και πυκνώνουν τα μηνύματα σχετικά με την πρόοδο (ή μη – γιατί και η απουσία μηνυμάτων προκαλεί άλλου είδους αντιδράσεις) η οποία σημειώνεται στον χώρο των κβαντικών υπολογιστών, τόσο πολλαπλασιάζονται και ενισχύονται τα σενάρια σύμφωνα με τα οποία κινδυνεύει η «άθραυστη» κρυπτογράφηση που σήμερα χρησιμοποιούμε σε πλήθος εφαρμογών, με σημαντικότερες εκείνες στις τράπεζες και τα κρυπτονομίσματα.

Καθημερινά, λοιπόν, βρισκόμαστε αντιμέτωποι με δυο σχολές σκέψης: από τη μια εκείνοι που φοβούνται ότι θα καταρρεύσει το ασφαλές “οικοδόμημα” που τόσα χρόνια κτίζουμε, κι από την άλλη εκείνοι που δεν ανησυχούν, επιμένοντας ότι η καταστροφή του κόσμου δεν θα έλθει. Η υπόθεση προφανώς δεν είναι απλή, ούτε οι συγκρίσεις εύκολες.

Κατ’ αρχάς, οι υπολογιστές που χρησιμοποιούμε σήμερα βασίζονται στο δυαδικό σύστημα και αναγνωρίζουν μονάχα δυο καταστάσεις, το 0 και το 1. Οι κβαντικοί υπολογιστές, πάλι, βασίζονται στα Qubits, που μπορούν να βρίσκονται σε περισσότερες από μια καταστάσεις ταυτόχρονα – σημαντικό πλεονέκτημα, στο οποίο οφείλεται η υπεροχή τους (quantum supremacy).

Αυτό δεν σημαίνει ότι τους πρώτους τους πετάμε, ως ξεπερασμένους. Απλώς οι δεύτεροι μπορούν να κάνουν κάποια πράγματα καλύτερα και κυρίως πολύ ταχύτερα, όπως άλλωστε οι “παραδοσιακοί” υπολογιστές μπορούν να κάνουν κάποια συγκεκριμένα πράγματα καλύτερα και ταχύτερα από τον άνθρωπο–δημιουργό τους. Όμως, χρειάζονται το χρόνο τους -συχνά πολύ μεγάλο, για τα ανθρώπινα μέτρα- απέναντι σε δύσκολα προβλήματα όπως το “σπάσιμο” της κρυπτογράφησης.

Από την πλευρά τους, οι κβαντικοί υπολογιστές χρειάζονται απείρως λιγότερο χρόνο για να δώσουν εντυπωσιακά αποτελέσματα σε κάποιους τομείς κι από αυτό εκκινούν οι ανησυχίες. Η σημερινή κρυπτογράφηση, που βασίζεται σε αλγορίθμους και κλειδιά και ως τώρα απαιτούσε πολύ χρόνο για να “σπάσει”, με την αξιοποίηση της κβαντικής υπολογιστικής λογικά θα χρειαζόταν πολύ λιγότερο.

Αυτό αναμένεται να έχει όντως επιπτώσεις στην εν χρήσει κρυπτογραφία, στα κρυπτονομίσματα, στο bitcoin που η τιμή του έχει πάρει την ανηφόρα στις τράπεζες. Όμως, έχουν ήδη ενεργοποιηθεί αντίμετρα και δικλείδες, ενώ άμεση ήταν η αντίδραση και εκ μέρους του αμερικανικού National Institute of Standards & Technology για την αναζήτηση των νέων “άθραυστων” λύσεων της επόμενης ημέρας – ο όρος secure prost-quantum encryption αναφέρεται πλέον όλο και πιο συχνά στη διεθνή βιβλιογραφία.

Όμως, ερωτηματικά υπάρχουν και για έναν ακόμα λόγο: τι μέλλει γενέσθαι στην περίπτωση που οι ταχύτατοι κβαντικοί υπολογιστές αξιοποιηθούν, αργά ή γρήγορα, για την εν κρυπτώ εξόρυξη κρυπτονομισμάτων; Τι θα γίνει τότε με τις τιμές τους και τον έλεγχο της αλυσίδας; Οι εξελίξεις θα ήταν απρόβλεπτες, πολύ περισσότερο καθώς τον ίδιο δρόμο ακολουθούν πλέον πολλές κεντρικές τράπεζες, με την έκδοση των δικών τους κρυπτονομισμάτων, των CBDCs.

Κι αν γνωρίζουμε τι γίνεται σε ΗΠΑ και Ευρώπη (πχ. ο πρόεδρος Μακρόν εξήγγειλε πρόσφατα πενταετές επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 1,8 δις ευρώ), όσον αφορά στις εξελίξεις στο “κβαντικό μέτωπο” κυρίως στον ιδιωτικό τομέα, ελάχιστα γνωρίζουμε σχετικά με τις (κρατικές) κινήσεις της Κίνας ή της Ρωσίας, με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό για την ασφάλεια της παγκόσμιας οικονομίας.

Οι ειδήμονες, από την πλευρά τους, επιμένουν πως οι αλλαγές στους αλγορίθμους και οι διορθωτικές κινήσεις σε θέματα ασφαλείας είναι μέρος της καθημερινότητας σ΄ αυτόν τον ραγδαία εξελισσόμενο κόσμο, τονίζοντας πως “έχουν γνώσιν οι φύλακες”. Εμφανίζονται καθησυχαστικοί, δηλώνοντας ότι θα χρειαστούν πολλά χρόνια ακόμα μέχρις ότου οι κβαντικοί υπολογιστές εξελιχθούν σε πραγματική απειλή και, ως τότε, θα έχουν βρεθεί τα αναγκαία αντίδοτα και “εμβόλια” για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα. Λέτε;