Στην Ελλάδα, οι αλλαγές που φέρνει ο νέος κανονισμός PSD2 είναι σημαντικές και το Digital Finance καταγράφει με τη βοήθεια τριών σημαντικών προσώπων στον κλάδο πώς διαμορφώνει το τοπίο των πληρωμών.

Είτε το καταλάβατε, είτε όχι (ανήμερα Πρωτοχρονιάς θα ήταν λίγο δύσκολο) η 1η του έτους ήταν μια σημαντική ημέρα για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές στην Ελλάδα. Ακριβώς τότε, τέθηκε σε εφαρμογή και στη χώρα μας ο κανονισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης που επιβάλλει -για να ενισχύσει την ασφάλεια και να αποτρέψει κάθε προσπάθειας απάτης- σε όλα τα κράτη–μέλη τη διαδικασία Ισχυρής Ταυτοποίησης Πελατών. Μ’ άλλα λόγια, γίνεται πλέον προαπαιτούμενο σε κάθε συναλλαγή με ηλεκτρονικό κατάστημα, ένα ακόμα στάδιο επιβεβαίωσης της ταυτότητας του κατόχου της κάρτας που χρησιμοποιείται σ’ αυτήν.

Η Ισχυρή Ταυτοποίηση Πελάτη (Strong Customer Authentication – SCA) είναι ένας ακόμα πυλώνας για την πλήρη εφαρμογή της Οδηγίας PSD2, με στόχο τη ρύθμιση των κανονισμών πληρωμών στον Ενιαίο Χώρο Πληρωμών με ευρώ (SEPA). Η συγκεκριμένη οδηγία παρέχει τη νομική βάση για την περαιτέρω ανάπτυξη μιας καλύτερα ενοποιημένης εσωτερικής αγοράς για τις ηλεκτρονικές πληρωμές, θέτει σε εφαρμογή περιεκτικούς κανόνες για τις υπηρεσίες πληρωμών ώστε οι διεθνείς πληρωμές να καταστούν το ίδιο απλές, αποτελεσματικές και ασφαλείς με εκείνες που διεκπεραιώνονται εντός της ίδιας χώρας και αποσκοπεί στο άνοιγμα των αγορών πληρωμών σε νεοεισερχόμενους, οδηγώντας σε ενίσχυση του ανταγωνισμού, περισσότερες επιλογές για τους καταναλωτές και, βεβαίως, μείωση του κόστους. Τέλος, είναι προσαρμοσμένη στην εποχή μας, όσον αφορά στην ασφάλεια και τη διαφάνεια, κάτι ιδιαίτερα κρίσιμο μετά την εκδήλωση της πανδημίας, καθώς μεγάλο ποσοστό συναλλαγών γίνεται πλέον ψηφιακά.

Ουσιαστικά, τα δεδομένα των πελατών απελευθερώνονται από το ως τώρα μονοπώλιο των τραπεζών και ο εκδημοκρατισμός των ηλεκτρονικών πληρωμών γίνεται πράξη. Όμως, την ίδια ώρα, η πρόσφατη εξέλιξη επισφραγίζει κάτι πολύ μεγαλύτερο: στηρίζει την ανοικτή τραπεζική (open banking) και -σε δεύτερο χρόνο- στρώνει το δρόμο για την ανοικτή χρηματοδότηση (open finance), που τα αμέσως επόμενα χρόνια θα μπει στη ζωή μας, αλλάζοντας εντελώς τους κανόνες του παιχνιδιού στην παγκόσμια οικονομία.

Για όλα αυτά, το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον της PSD2, την πορεία, τις εμπειρίες, τα εμπόδια και τις προοπτικές για την επόμενη ημέρα, το Digital Finance συνάντησε και ρώτησε τρεις ανθρώπους που έζησαν τις εξελίξεις εκ των έσω, συνέβαλαν στη διαμόρφωσή τους και μπορούν να μιλήσουν μετά λόγου γνώσεως: τον Δημοσθένη Γαλλή, Προϊστάμενο του Τμήματος Αξιολόγησης Κινδύνων Πληροφοριακών Συστημάτων Εποπτευομένων Εταιρειών στη Διεύθυνση Επιθεώρησης Εποπτευομένων Εταιρειών της Τράπεζας της Ελλάδος, τον Μαρίνο Ξυναριανό, Digital Innovation & Financial Technologies Expert, CDO & FintelioX Dir. της Crowdpolicy και τον Πάνο Παπαβασιλείου, συνιδρυτή και CIO/CTO της Finker.

Η προϊστορία – τα πρώτα βήματα

ΔΓ: Η Ελλάδα έπιασε το νήμα της PSD2 από την αρχή, καθώς οι προϋπάρχουσες στην Ευρώπη τα προηγούμενα χρόνια υπηρεσίες πληρωμών που δεν ήταν εποπτευόμενες από τις κεντρικές τράπεζες, πλέον μπήκαν με την PSD2 υπό την εποπτεία τους. Αυτές οι υπηρεσίες δεν υπήρχαν στην Ελλάδα, οπότε τόσο οι εποπτευόμενοι όσο και οι εποπτικές αρχές είχαν να τρέξουν μεγαλύτερη διαδρομή απ’ ό,τι όλοι οι άλλοι. Κατ’ αρχάς, να γνωρίσουν και να καταλάβουν αυτές τις υπηρεσίες και μετά οι μεν να τις υλοποιήσουν και οι δε να τις εποπτεύσουν… Θεωρώ ότι τα πήγαμε καλά!

ΜΞ: Το ταξίδι για το PSD2 στην Ελλάδα ξεκίνησε στις 10 Ιανουαρίου του ’19 – Τότε έγινε η πρώτη συνάντηση στην Ένωση Ελληνικών Τραπεζών, με τη συμμετοχή της ΤτΕ, σχετικά με την εφαρμογή της στη χώρα μας. Αργήσαμε πάρα πολύ να ξεκινήσουμε και χρειάστηκε να γίνει αγώνας δρόμου, ώστε να προλάβουμε ως τα τέλη Μαρτίου να δημιουργήσουμε περιβάλλον sandbox, ως τα τέλη Αυγούστου να βγουν τα παραγωγικά και τον επόμενο μήνα να πάρουν όλες οι τράπεζες έγκριση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Αρχή. Σταδιακά, η ΤτΕ έδωσε τις κατάλληλες άδειες σε όσες τράπεζες «περνούσαν τις εξετάσεις»…

ΠΠ: Απώτερος στόχος ήταν να σπάσει το μονοπώλιο κάποιων μεγάλων (τράπεζες – Visa – Mastercard) όσον αφορά στις πληρωμές και να δημιουργηθούν καινούριες υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας με βάση αυτά τα δεδομένα, που οι τράπεζες δεν είναι σε θέση (δεν είναι ο ρόλος τους αυτός) να προσφέρουν, καθώς δεν έχουν την απαιτούμενη γρηγοράδα και σπιρτάδα.

Ο νέος πυλώνας

ΔΓ: Από 01/01 ενεργοποιήθηκε ένας βασικός πυλώνας της PSD2 – η ισχυρή ταυτοποίηση του πελάτη σε συναλλαγές που κάνει με κάρτες από το Διαδίκτυο. Το έργο είναι αρκετά δύσκολο, γιατί εμπλέκει πάρα πολλούς, όχι μόνο τους παρόχους υπηρεσιών πληρωμών (τράπεζες, ιδρύματα πληρωμών, ιδρύματα ηλεκτρονικού χρήματος) αλλά ολόκληρο το κύκλωμα της ηλεκτρονικής λιανικής (e-retail payments ecosystem).

Ναι μεν μπήκε σε εφαρμογή από 01/01, με επίσημη καθυστέρηση περίπου 15 μηνών από την αρχική ημερομηνία λόγω τεχνικών δυσκολιών, αλλά και πάλι τo ευρωπαϊκό οικοσύστημα πληρωμών δεν είναι πλήρως έτοιμο, καθώς οι όποιες δυσκολίες έχουν ενισχυθεί λόγω της πανδημίας. Προχωράμε σταδιακά, όμως, πρέπει να περιμένουμε 2-3 μήνες ακόμα για να είναι όλοι οι εμπλεκόμενοι έτοιμοι…

Η ανοικτή τραπεζική

ΔΓ: Ο άλλος πυλώνας της PSD2 είναι η ανοικτή τραπεζική (open banking) η οποία υλοποιείται με τα APIs, τις ειδικές διεπαφές που διασυνδέουν τους εποπτευόμενους παρόχους υπηρεσιών πληρωμών με τρίτες εταιρίες, επίσης εποπτευόμενες, τους Third Party Providers (TPPs). Παρά το γεγονός ότι δεν υπήρχε η σχετική εμπειρία στην Ελλάδα, σχεδόν όλα τα εποπτευόμενα ιδρύματα έχουν πλέον τις PSD2 APIs τους. Όμως, δεν έχουν αξιοποιηθεί από τρίτους όλα, παρά μόνο των τεσσάρων μεγάλων συστημικών τραπεζών, αυτά έχουν μέχρι στιγμής ζήτηση. Ειδικές διεπαφές έχουν όλοι, απλώς οι τράπεζες έχουν προς το παρόν τη μερίδα του λέοντος! Στόχος, βεβαίως, είναι να κινηθεί όλη η αγορά, ώστε να μπορέσει ο πελάτης να έχει εναλλακτικές λύσεις, αλλά και επειδή -όταν υπάρχει ανταγωνισμός- οι πληρωμές θα γίνουν φτηνότερες…

Θεωρώ ότι, στο χρονικό διάστημα που είχαμε για την υλοποίηση της PSD2, πήγαμε πάρα πολύ καλά ως χώρα και μάλιστα οι υλοποιήσεις των ειδικών διεπαφών που έγιναν με την παραίνεση της ΤτΕ, είναι συμβατές με τα ευρωπαϊκά standards. Σίγουρα δεν είμαστε στην πρώτη ταχύτητα της Ευρώπης (Γαλλία, Γερμανία, Αγγλία και Ιταλία), αλλά μια θέση μεταξύ δεύτερης και τρίτης ταχύτητας (αν υποθέσουμε ότι είναι τέσσερις) την έχουμε!

ΜΞ: Η επανάσταση είχε ξεκινήσει με πρωτοβουλίες όπως πχ. της BBVA, της πρώτης που διέθεσε market place από APIs – υπηρεσίες για χρήση από ιδιώτες ή επιχειρήσεις. Παλιότερα, το 2015-6, η Credit Acricole είχε market place με εφαρμογές για κινητά, πρόσθετες υπηρεσίες από τρίτους στους πελάτες της.

Αντίστοιχο δημιούργησε και η Εθνική, αλλά δεν ευδοκίμησε – το βάρος έπεσε σε άλλες υπηρεσίες, άμεσα υλοποιήσιμες. Υπήρχε μεγάλος αριθμός τρίτων παρόχων, με συμπληρωματικές εφαρμογές σε Internet / Mobile banking, αλλά με όχι τόσο ασφαλή τρόπο (έμπαιναν θέματα privacy / security) κι έτσι η ΕΕ φιλελευθεροποίησε τη διακίνηση δεδομένων ώστε οι πελάτες των τραπεζών να επιλέγουν εκείνοι τον πάροχο που θα τους εξυπηρετεί (όχι αναγκαστικά μια τράπεζα) και να του δίνουν πρόσβαση σε πληροφορίες.

Πειραιώς, Alpha, Eurobank έχουν δώσει τη δυνατότητα να βλέπεις μέσω mobile banking τους λογαριασμούς σου στις υπόλοιπες, σύντομα σε περισσότερες και μέσω Salt Edge –η Εθνική προτίμησε την εφαρμογή Waiz. Έτσι μπορείς να βλέπεις τους λογαριασμούς σου απ’ όλες τις ελληνικές τράπεζες κι από διεθνείς ηλεκτρονικές (N26 – Revolut – κλπ.) για συγκέντρωση και κατηγοριοποίηση εξόδων.

ΠΠ: Η Ελλάδα δεν ανήκει στις προηγμένες αγορές, σαν τη Βρετανία και τις σκανδιναβικές χώρες, όπου γίνεται χαμός… εμείς υστερούμε. Έχω μάθει από πηγές της ΤτΕ ότι μόνο ένας έχει κάνει αίτηση για άδεια PSD2 (AISP ή PISP) – η εγχώρια αγορά, όσον αφορά στον καταναλωτή, είναι ακόμα λίγο κουμπωμένη και ευαίσθητη στο θέμα ‘δίνω δεδομένα σε τρίτους’ – η τεχνική υποδομή, τα APIs των τραπεζών μόλις τώρα ωριμάζουν…

Νομίζω ότι εμείς συμβάλαμε σ’ αυτή τη ωρίμανση, όπως και το γεγονός ότι οι δράσεις των τραπεζών ήταν συντεταγμένες στο account aggregation, με πρώτες τις Eurobank και Alpha, που υποχρέωσαν τις άλλες να τρέξουν για υποδομές τους… Υπάρχουν πάντα θεματάκια, αλλά έχουμε καλή επικοινωνία και συνεργασία με όλους – έχει πλέον δημιουργηθεί μια οικειότητα των αρμόδιων τεχνικών τμημάτων μ’ εμάς, που είμασταν άλλωστε και οι πρώτοι…

Η ιδιοκτησία των δεδομένων

ΔΓ: Ως τώρα, τα δεδομένα που είχε η τράπεζα στην οποία είμαστε πελάτες ανήκαν σ’ αυτήν… Με την PSD2 αυτό δεν ισχύει πια, καθώς η ιδιοκτησία των δεδομένων περνάει πλέον στον πελάτη που μπορεί να δώσει τη συγκατάθεσή του ώστε μια τρίτη εταιρία να έχει πρόσβαση σ’ αυτά… Ο TPP μπορεί να προσπελάσει τα δεδομένα των πελατών του στα συστήματα των παρόχων υπηρεσιών πληρωμών και να πάρει μέσω των APIs δεδομένα για να παρουσιάσει στον πελάτη στοιχειώδεις ή πιο ενισχυμένες υπηρεσίες…

Αυτό ισοδυναμεί με σπάσιμο του μονοπωλίου των τραπεζών – η τράπεζα δεν μπορεί να αρνηθεί τα δεδομένα, αν ο τρίτος έχει τη συγκατάθεση του πελάτη, είναι εποπτευόμενος κι έχει τηρήσει όλα τα απαιτούμενα… Πλέον, μπαίνουν πολλοί στο παιχνίδι, αυξάνεται ο ανταγωνισμός και -προϊόντος του χρόνου- θα εμφανιστούν ενδιαφέροντα προϊόντα. Με την ίδια λογική, μετά το open banking, σύντομα θα δούμε και το open insurance! Η απελευθέρωση των δεδομένων δίνει σε τρίτους τη δυνατότητα να δημιουργήσουν προϊόντα πιο ανταγωνιστικά και θελκτικά στον πελάτη, κάτι που μόνο πλεονεκτήματα μπορεί να έχει… Πριν από μερικά χρόνια, κανείς δεν θα το πίστευε!

Ο δικός σας ρόλος

ΔΓ: Το εγχώριο οικοσύστημα πληρωμών αλλά και η εποπτική αρχή κάλυψαν πολύ γρήγορα το χαμένο έδαφος (χαρακτηριστικό της φυλής μας, αυτό) κι είμαστε σε σημείο που δεν έχουμε να φοβηθούμε κάτι. Δημιουργήθηκε πολύ γρήγορα το απαραίτητο εποπτικό υλικό και πραγματοποιήθηκαν εγκαίρως οι απαραίτητες παρεμβάσεις για την ύπαρξη ομοιογένειας στην αγορά, κυρίως στα θέματα των ειδικών διεπαφών και του Open Banking. Απλώς δεν επιτρέπεται να χαλαρώσεις ή να μην καταλάβεις κάτι, γιατί όλα εξελίσσονται ταχύτατα και υπάρχει ο κίνδυνος μια μικρή αδράνεια να έχει κόστος – βρίσκονται όλοι σε επιφυλακή κι όλα προχωρούν καλά…

ΜΞ: Στη FidelioX προσπαθούμε να πείσουμε τους ΟΤΑ να αξιοποιήσουν την PSD2, τουλάχιστον το payment initiation. Καθώς όλοι είναι πελάτες τραπεζών, μπορούν να αξιοποιήσουν τους λογαριασμούς τους σε κάποια τράπεζα, χωρίς κάρτα, με πολύ μικρότερο κόστος. Οι δράσεις του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, που δίνει πολλές ηλεκτρονικές υπηρεσίες και εκπαιδεύει τους πολίτες να εμπιστεύονται την ψηφιακή τεχνολογία, βοηθάνε…

Τα open APIs καλύπτουν, επίσης, και δυνατότητες ταυτοποίησης πελατών / πολιτών χωρίς απαραίτητα να είναι το κράτος αυτό που δίνει την ταυτοποίηση – θα δούμε κι άλλα μοντέλα, όπου το κράτος μαζί με τις τράπεζες κι άλλους μεγάλους παίκτες, όπως οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι, θα μπορούν να παίζουν επί ίσοις όροις, προσφέροντας ολοκληρωμένες υπηρεσίες στους χρήστες.

ΠΠ: Δεν θα μπορούσαμε να μιλάμε για εγχώρια ανοιχτή τραπεζική, χωρίς αναφορά στην finker, την ελληνική τεχνολογική ομάδα (μια fintech startup) που πρώτη -το 2018-  υιοθέτησε το πνεύμα της οδηγίας PSD2 λανσάροντας τον πρώτο Account Aggregator στην Ελλάδα, με σύνθημα One app – All banks. Ξεκινώντας ως νεοφυής, έλαβε στήριξη από ελληνικές τράπεζες όπως η Eurobank και η Εθνική Τράπεζα, έθεσε τις πρώτες βάσεις για την προώθηση του Open Banking στην Ελλάδα και το 2019 προσέφερε την τεχνολογική της πλατφόρμα για τη διάθεση του Eurobank Account Aggregation. Σήμερα, ως πιστοποιημένος πάροχος υπηρεσιών ανοιχτής τραπεζικής (AISP), βοηθά τράπεζες και εταιρείες να την ενσωματώσουν στην εταιρική στρατηγική τους και παρέχει τεχνολογικά εργαλεία για τον ψηφιακό μετασχηματισμό τους σε τομείς όπως Personal & Business finances, Lending, Digital Onboarding, KYC κ.α.

Μια κομβική χρονιά

ΔΓ: Το 2021 είναι κομβική χρονιά: θα δούμε αν η κινητικότητα την οποία έχουν δείξει οι εποπτευόμενοι πάροχοι υπηρεσιών πληρωμών (συστημικές τράπεζες, μικρότερα ιδρύματα, ιδρύματα πληρωμών και ηλεκτρονικού χρήματος) στην Ελλάδα, θα μετουσιωθεί σε κάτι πιο χειροπιαστό. Στις πρώτες αυτό ήδη γίνεται! Για τους υπόλοιπους, το ’21 θα δείξει αν υπάρχει πίσω τους το απαραίτητο πελατειακό δυναμικό, αλλά και τα ελκυστικά προϊόντα που θα αναδείξουν τα οφέλη της PSD2…

ΜΞ: Τρίτοι πάροχοι ξεκινούν από τα ERP και χτίζουν νέες υπηρεσίες που πραγματικά αξιοποιούν την PSD2. Το Berlin Group ήδη δουλεύει στις προδιαγραφές του Open Finance κι όλοι στην Ευρώπη το βλέπουν σαν την επόμενη ημέρα της PSD2 – δηλαδή, να προσφέρω open APIs κι αργότερα υπηρεσίες συνολικά για το χρηματο-οικονομικό προφίλ του πελάτη…

Στην Ελλάδα, εφόσον έρθει και το Instant Payment (τώρα, σε λανθάνουσα μορφή ως Iris online από το ΔΙΑΣ, με όριο τα 500 € ενώ το ευρωπαϊκό είναι στο 1 M€…) θα αρχίσουν κι άλλοι παίκτες (πχ. ασφαλιστικές, μικροχρηματοδότηση κλπ.) οι οποίοι ως τώρα δεν αξιοποιούσαν το open banking να κινούνται για τη δημιουργία περισσότερο δραστήριων καταναλωτών. Οι τράπεζες θα αρχίσουν να παίζουν κι αυτές τον ρόλο των TPP, προσφέροντας πρόσθετες υπηρεσίες προς τους καταναλωτές και τους μεγάλους πελάτες τους αξιοποιώντας τις δυνατότητες της PSD2 για άμεση πληρωμή από τον λογαριασμό τους κι όχι μέσω χρεωστικής/πιστωτικής (ένα στάδιο λιγότερο), με μικρότερο βεβαίως κόστος

Προδιαγεγραμμένο το μέλλον…

ΜΞ: Τα επόμενα χρόνια θα υπάρξουν αρκετοί παίκτες που θα αρχίσουν να αξιοποιούν τις δυνατότητες της PSD2, αν και μάλλον θα μας προλάβει το open finance, που θα μπει στην εικόνα. Θα δούμε τους δυο μεγάλους παίκτες (Visa & MasterCard) να είναι πιο ενεργοί – έχουν ήδη κάνει τα πρώτα βήματα με εξαγορές και δεν θεωρώ ότι θα αφήσουν αυτή την υπόθεση στην τύχη της. Και, βέβαια, όσο αναπτύσσονται τα καινούρια συστήματα άμεσης μεταφοράς κλπ. θα βλέπουμε περισσότερες εφαρμογές να αξιοποιούν τις δυνατότητες της PSD2 και από τις τράπεζες, αλλά και από τρίτους παρόχους, είτε πρόκειται για money institutions είτε για ιδρύματα πληρωμών.

Προφανώς, δεν θα τα δούμε τόσο γρήγορα όσο στην υπόλοιπη Ευρώπη, αλλά αυτό εξαρτάται από τη στρατηγική που θα ακολουθήσουν οι τράπεζες – αυτή τη στιγμή, λόγω της πανδημίας, προσπαθούν να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες, να ελαχιστοποιήσουν τις ουρές, να δώσουν αυτοματοποιημένες υπηρεσίες σ’ όσους τομείς δεν ήταν διαθέσιμες – έχουν πολλά μέτωπα ταυτόχρονα ανοικτά, με περιορισμένο προσωπικό που φθίνει συνεχώς.…

ΔΓ: Η PSD2 εποπτεύει μόνο ό,τι αφορά στο «άνοιγμα» δεδομένων που έχουν σχέση με λογαριασμούς πληρωμών. Ό,τι κτιστεί σε δεδομένα που δεν έχουν σχέση με δεδομένα λογαριασμών πληρωμών, είναι εκτός PSD2, άρα εκτός εποπτείας. Δεν απαγορεύεται, αλλά είναι εκτός! Ναι μεν υπάρχει άνοιγμα της αγοράς, όμως σύντομα θα χρειαστούν κι άλλα ανοίγματα, για τα δεδομένα των δανείων, των επενδύσεων κλπ. Αυτά, θα έρθει να καλύψει η PSD3, σε επόμενη φάση – δεν γνωρίζουμε πότε θα γίνει αυτό, αλλά σίγουρα θα θεσμοθετηθεί εποπτεία κι άλλων τομέων, στο πλαίσιο του open finance, της «ανοικτής χρηματοδότησης», όταν θα ανοίξουν πια, όλα. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ήδη ανακοίνωσε πως θα παρουσιάσει τα νέα σχέδιά της ως το καλοκαίρι του ’22.

Πως το brexit μπορει να “διαταραξει” την εναρμόνιση με τον PSD2
Ένα από τα μεγαλύτερα θέματα συζήτησης στον ευρωπαϊκό τραπεζικό τομέα είναι εάν το Brexit θα επηρεάσει τις διευρωπαϊκές πληρωμές και την εναρμόνιση με τον PSD2.

Εδώ και μερικούς μήνες, σύμφωνα με διεθνή δημοσίευματα, βρίσκεται στα σκαριά μια παρασκηνιακά έντονη συζήτηση ανάμεσα στην EBA (European Banking Authority) και την βρετανική ρυθμιστική Αρχή (FCA).

Το πρόβλημα έγκειται στο ότι η FCA δεν θα είναι κομμάτι των ευρωπαϊκών αρχών, και άρα δεν θα είναι υποχρεωμένη να συνεχίζει να υιοθετεί τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς.

Σύμφωνα με τον διεθνή Τύπο, οι συζητήσεις προκρίνουν ως λύση την θέσπιση ειδικής οδηγίας από μεριάς FCA η οποία θα είναι παρόμοια ή πανομοιότυπη με το PSD2 και έτσι θα μπορεί το πλαίσιο των πληρωμών στη Μεγάλη Βρετανία να εναρμονιστεί πλήρως με το ευρωπαϊκό. Η Βρετανική Αρχή παραδέχεται ότι θα πρέπει να προχωρήσει σε επιπρόσθετες πράξεις και μέτρα προκειμένου να λυθούν τεχνικές λεπτομέρειες, καθώς δεν αρκεί μόνο η “αντιγραφή” της ευρωπαϊκής οδηγίας.

Οι Financial Times αναφέρου πως τα προσχέδια του βρετανικού κανονιστικού πλαισίου επεξεργάζονται ήδη από την FCA και πως ελπίζουν εντός λίγων μηνών να έχουν εγκριθεί και να τεθούν σε πλήρη ισχύ προκειμένου να μην υπάρξει οποιοδήποτε πρόβλημα στην βρετανική και ευρωπαϊκή αγορά.