Καλωσορίσατε στο Digital Finance. Είναι μεγάλη μας χαρά που κρατάτε το περιοδικό στα χέρια σας, και που αποφασίσατε να του ρίξετε μια ματιά, να δείτε και τι είναι αυτό το νέο εγχείρημα της Boussias.

Είμαι ο Άγγελος Ανδρέου, αρχισυντάκτης του περιοδικού, άρτι αφιχθείς από το “ναό του fintech”, το Λονδινο όπου εργάστηκα τα τελευταία χρόνια ως συντάκτης μερικών από τα μεγαλύτερα B2B περιοδικά στον κόσμο γύρω από τo finance, fintech και insurance. Γιατί γύρισα θα μου πείτε, και δίκιο θα έχετε. Γύρισα γιατί, τελικά, ο ελληνικός ήλιος μπαίνει πάνω από οποιαδήποτε “διεθνή καριέρα” αλλά κυρίως γιατί ήθελα να εξερευνήσω το fintech στον τόπό μου όπου άκουγα να γίνονται πολλά μικρά αλλά σημαντικά βήματα.

Έτσι, οι συγκυρίες το έφεραν και διασταυρώθηκαν οι δρόμοι μου με την Boussias που μου εκμυστηρεύτηκε ότι ήθελε αυτό που ήθελα κι εγώ: να εξερευνήσει τις τάσεις και τα ζητήματα γύρω από την τεχνολογία και τον ψηφιακό μετασχηματισμό στον χρηματοοικονομικό τομέα. Και κάπως έτσι γεννήθηκε το Digital Finance. Ναι, εν μέσω πανδημίας Covid-19 εμείς αποφασίσαμε να βγάλουμε στην αγορά ένα περιοδικό σαν κι αυτό. Αν προσπαθείτε να βρείτε κάτι παράλογο στην παραπάνω πρόταση, να σας ενημέρωσω ότι δε θα βρείτε. Γιατί, ακριβώς επειδή υπάρχει αυτή η πανδημία, η παρουσία αυτού του περιοδικού είναι χρήσιμη και αναγκαία.

Η πανδημία μάς έκλεισε στα σπίτια μας και μας παρέσυρε σε έναν αγώνα ψηφιοποίησης. Η κατάσταση αυτή θα φέρει ριζικές αλλαγές στον χρηματοοικονομικό και πιστωτικό τομέα. Εμείς είμαστε εδώ για να τις καταγράψουμε και να σας βοηθήσουμε αναδεικνύοντας παλιές και νέες τεχνολογίες που βοηθούν τόσο στις εσωτερικές λειτουργίες των οργανισμών όσο και στις υπηρεσίες και τα προϊόντα τους. Είμαστε εδώ για να δώσουμε ένα βήμα σε εσάς, τους εργαζόμενους και τα στέλεχη σε τράπεζες, ασφαλιστικούς οργανισμούς, επενδυτικές εταιρείες, κ.ο.κ. Να πείτε τη γνώμη σας για έναν χρηματοοικονομικό κόσμο που σιγά σιγά μεταμορφώνεται σε εναν κοσμο αμιγώς… fintech. Μην το φοβάστε το fintech. Είναι ένας φωτεινός, προοδευτικός και καινοτόμος χώρος όπου οι ιδέες δεν στερεύουν ποτέ.

Τι θα διαβάσετε λοιπόν σε αυτό το τεύχος; Κατ’αρχάς θα παρατηρήσετε ότι είναι επικεντρωμένο στο banking γιατί το έφεραν έτσι οι συγκυρίες. Τα επόμενα τεύχη θα περιλαμβάνουν όλους χρηματοοικοονομικούς τομείς, γιατί αυτός είναι ο στόχος μας εδώ: να καλύψουν όλο το φάσμα και να γίνουμε αρωγοί για όλους τους χρηματοοικονομικούς κα πιστωτικούς κλάδους.

Είχαμε την μεγάλη τιμή να φιλοξενούμε στο εξώφυλλο την Χαρούλα Απαλαγάκη, γενική γραμματέα της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, η οποία δίνει μια πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη για την τεχνολογία στον τραπεζικό τομέα. Έχουμε τη χαρά να φιλοξενούμε την Dr Leda Glyptis, τη διεθνή guru του fintech που μιλά για την πανδημία και τις τράπεζες αλλά και μια συνέντευξη – ποταμό με τον Δρ. Δημήτρη Σαλαμπάση για τις νέες τεχνολογίες και το σύγχρονο τραπεζικό τοπίο.

Στο τεύχος θα βρείτε άκρως ενδιαφέροντα θέματα που έχουν επιμεληθεί οι συντάκτες Γιαννης Μουρατίδης, Παναγιώτης Μαρκέτος και Γιάννης Ριζόπουλος, και καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα από τον νέο κανονισμό PSD2 μέχρι τα νέα κρυπτονομίσματα των Κεντρικών Τραπεζών. Τέλος, δύο στήλες η μίά αφιερωμένη εξολοκλήρου στις startups, Fintech Corner και η δεύτερη στις αναδυόμενες τεχνολογίες, Emerging Tech.

Προσπαθήσαμε να φτιάξουμε ένα περιοδικό με όραμα για το μέλλον και ελπίζουμε σε αυτό το ταξίδι να σας έχουμε συνοδοιπόρους.

Καλή ανάγνωση!